BLOG Kruidvat

Vakantiechecklist: voorbereid op zomervakantie

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 21/06/2021

Check, check, dubbel check, wil jij ook met een gerust gevoel op vakantie zonder dat je het idee hebt dat je iets vergeten bent of dat er niemand thuis de planten water geeft? Met deze checklist voor de vakantie ga je goed voorbereid op reis. Je ontdekt hierin precies wat je allemaal moet regelen als je op vakantie gaat.

Vakantie voorbereiden

Geniet jij ook altijd zo van die welverdiende vakantie? Een deel van je vakantiepret begint al met de voorbereiding. Want waar ga je heen? Hoe ga je er heen en wat wil je allemaal zien en doen? Genoeg om over na te denken en te fantaseren! Als je een vakantiebestemming hebt gevonden, zijn er een aantal zaken die je moet voorbereiden:

Accommodatie boeken

Als je niet op de bonnefooi wilt gaan, is het goed om een accommodatie te boeken. Bedenk of je de hele vakantie op dezelfde plek blijft of dat je meerdere hotels of huisjes wilt boeken. Zoek een accommodatie die bij je wensen past en boek deze op tijd. Je kan natuurlijk ook een lastminute boeken, maar dan kan het zijn dat de accommodatie van je keuze volgeboekt is.

Neem de bevestiging van je boeking en eventuele reisvouchers die je hebt ontvangen mee op vakantie. Schrijf de naam en het adres van je accommodatie op zodat je op je bestemming weet waar je heen moet. Geef de accommodatiegegevens ook door aan een thuisblijver zodat hij of zij bij nood weet waar je bent.

Vaccinaties regelen

Weet je naar welke land(en) je gaat? Check dan van tevoren welke vaccinaties je nodig hebt en zorg ervoor dat je op tijd de afspraken hiervoor inplant. Je krijgt dan een medisch paspoort waarin staat dat je gevaccineerd bent. Vergeet deze niet me op reis te nemen.

Visum aanvragen

Voor sommige landen heb je een visum nodig. Vraag dit op tijd aan zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor sommige landen kan de visumaanvraag even duren, dus laat dit niet te lang liggen. Neem je visum ook altijd mee op vakantie en zorg dat je deze altijd bij je hebt.

Paspoort en geldzaken

Als je op vakantie gaat heb je een geldig reisdocument nodig. Check of je voor het land waar je naartoe gaat een paspoort of identiteitskaart nodig hebt. Controleer ook of je reisdocument niet verlopen is. Voor sommige landen mag je reisdocument ook niet binnen een half jaar verlopen, dus let hier goed op en zoek dit uit voordat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

In veel Europese landen kun je met de euro betalen, maar in sommige Europese landen en landen buiten Europa heb je andere valuta nodig. Het is daarom ook handig om een creditcard bij je te hebben. Soms is het zelfs verplicht, bijvoorbeeld bij het huren van een auto. Neem je je pinpas mee? Controleer dan of deze werelddekking heeft en zet deze aan.

Reis- en annuleringsverzekering

Als je op reis gaat, is het goed om een reisverzekering af te sluiten. Je bent hiermee verzekerd tegen onvoorziene kosten en krijgt hulp bij (nood)situaties. Je kunt hiernaast ook een annuleringsverzekering afsluiten. Deze dekt (deels) de gemaakte kosten als je vakantie geannuleerd moet worden. Bij het boeken van je reis kun je vaak een verzekering afsluiten, maar je kunt ook voor een doorlopende reis- en annuleringsverzekering kiezen. Deze geldt dan voor al je vakanties.

Controleer of je reisverzekering de juiste dekking heeft, zeker als je buiten Europa gaat. Je moet dan werelddekking hebben.

Vervoer voorbereiden

Hoe ga jij met je vakantiebestemming? Ga je met eigen vervoer of vlieg je erheen? Of misschien ga je wel met de trein of bus. Er zijn genoeg mogelijkheden!

Vliegtuig

Het vliegtuig is een veelgebruikt vervoersmiddel om mee op vakantie te gaan. Je bent snel op de plek van je bestemming en kunt onderweg films kijken of een boek lezen. De vakantie is eigenlijk al gewoon begonnen!

Maar als je met het vliegtuig reist, moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Zo mag je maar een beperkt aantal stukken bagage meenemen en mag je bagage niet te groot of zwaar zijn. Check voor je gaat inpakken wat de eisen van je vliegmaatschappij zijn. Deze verschillen namelijk. Let er ook op dat je geen spullen in je handbagage meeneemt die niet toegestaan zijn, zoals een flesje drinken of scheermes.

Wees ruim genoeg voor de vertrektijd op het vliegveld en zorg dat je je paspoort of identiteitskaart en vliegticket altijd bij de hand hebt.

Auto

Ga je liever met eigen vervoer op vakantie? Dan is de auto een goede optie. Het voordeel hiervan is dat je zoveel mee kan nemen als je wilt, zolang het maar in je auto past, en dat je er ook een soort roadtrip van kunt maken. Ga je bijvoorbeeld naar Spanje en wil je niet aan in één keer doorrijden? Boek dan onderweg een paar hotelletjes zodat je elke dag maar een stukje hoeft te rijden.

Als je met de auto op vakantie gaat, is het goed om van tevoren even uit te zoeken of je bepaalde vignetten nodig hebt of tolwegen tegen gaat komen. Zorg er ook voor dat je auto voor je gaat geen mankementen vertoont en controleer of je wegenwachtservice voor heel Europa hebt.

Boot

Naar sommige bestemmingen kun je ook per boot reizen. Koop hier op tijd je tickets voor en zorg ervoor dat je om de aangegeven tijd op de vertrekplaats van de boot bent. Op sommige boten kun je met de auto, maar bij andere kun je alleen te voet of met de fiets over. Bedenk in dat geval hoe je bij de boot komt. Kun je je auto daar voor langere tijd parkeren? Kun je er met het openbaar vervoer komen? Of brengt iemand je erheen?

Trein

Je kunt ook met de trein op vakantie. Steeds meer bestemmingen in Europa zijn met de trein bereikbaar. Zo heb je dag-, maar ook nachttreinen. Met de trein reizen is comfortabel. Boek je tickets op tijd en zorg ervoor dat je ruim voor je vertrektijd aanwezig bent zodat je je trein niet mist.

Bus

Je kunt ook met de bus naar je vakantiebestemming reizen. Je kunt een georganiseerde busreis boeken of alleen busvervoer naar je vakantieadres. Bekijk waar de dichtstbijzijnde opstapplaats is en koop je ticket op tijd.

Huis achterlaten

Vind jij het ook altijd best spannend om je huis voor een aantal dagen of weken onbewoond achter te laten? Om inbrekers uit je huis te houden, is het goed om het bewoond te laten lijken. Zet een paar kopjes op tafel zodat het lijkt alsof je net koffie hebt gedronken en zet de stoelen rommelig neer.

Post en planten

Vraag of iemand om de dag even langs wil komen om de post van de deurmat of uit de brievenbus te halen. En als diegene er dan toch is, kan hij of zij ook meteen even de plantjes water geven. Zo voorkom je dat al je mooie planten na je vakantie weggegooid kunnen worden. Vraag hiervoor bijvoorbeeld één van je buren of een goede vriend(in) die in de buurt woont.

Tip: bestel geen pakketjes vlak voordat je op vakantie gaat. Het is voor de pakketbezorger vervelend als je er niet bent. En voor je buren is het niet fijn als ze wekenlang met je pakketje in huis zitten.

Timers

Een goede manier om je huis bewoond te laten lijken, is het gebruik van timers. Zet timers op je lampen zodat ze ’s avonds wanneer het donker wordt aangaan en aan het eind van de avond weer uitgaan.

Huisdieren

Heb je huisdieren? Regel dan dat er tijdens je vakantie op ze gepast wordt. Je hond gaat misschien wel mee op vakantie, maar regel anders een vakantieoppas. Heb je vissen of een hamster? Vraag dan of iemand elke dag even komt kijken en eten en drinken geeft.

Goed voorbereid op vakantie

Om optimaal te genieten van je vakantie is het goed om voorbereid op reis te gaan. Na het lezen van deze checklist weet je precies wat je moet regelen wat betreft je reis en je huis. Fijne vakantie!

close

Previous

Zonnesteek: symptomen en behandelingen
close

Next

Op vakantie: welke vaccinaties heb je nodig?