BLOG Kruidvat

Op vakantie: welke vaccinaties heb je nodig?

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 21/06/2021

Yes, je vakantie is geboekt en je hebt er superveel zin in. Je googelt je suf naar de mooiste plekjes om te bezoeken en shopt een nieuwe bikini. En dan ben je er helemaal klaar voor! Maar wacht, want misschien heb je nog reisvaccinaties nodig. Hier lees je welke vaccinaties je nodig hebt als je naar het buitenland gaat en wat het verschil is tussen verplichte en aanbevolen vaccinaties.

Wat zijn reisvaccinaties?

In andere landen, zeker buiten Europa, gaan soms andere ziekten rond dan in Nederland. Denk hierbij aan malaria, gele koorts, buiktyfus en hepatitis A. Je afweersysteem kent deze ziektes niet en dat kan je erg ziek maken. Door je in te laten enten, voorkom je dat je op vakantie ziek wordt.

Waarom vaccineren als je op vakantie gaat?

Het is heerlijk om de wereld te ontdekken en naar verre bestemmingen op vakantie te gaan. Maar dat brengt wel risico’s voor je gezondheid met zich mee. Ook is de hygiëne in het buitenland soms anders dan wat wij hier gewend zijn. Je kunt daardoor op vakantie ziek worden van eten of drinken. Om deze redenen is het goed om je in te laten enten.

Ga je naar een luxe all-inclusive resort en ben je van plan daar je hele vakantie te blijven? Ook dan is het belangrijk om je te laten vaccineren. Je kunt ook in het resort in aanraking komen met besmet voedsel of gestoken worden door muggen.

Hoe werkt een vaccin?

Een vaccin zorgt ervoor dat je lichaam zogenaamde antilichamen gaat aanmaken. Deze versterken je immuunsysteem en beschermen je zo tegen infectieziekten. Van de kleine deeltjes van de ziekteverwekker in het vaccin wordt je niet ziek, maar ze zijn wel voldoende om je lichaam erop te laten reageren. Er zijn vaccins die je je hele leven lang beschermen, maar andere inentingen moet je na verloop van tijd herhalen.

Verplichte en aanbevolen vaccinaties

Als je op reis gaat, kun je te maken krijgen met verplichte en aanbevolen vaccinaties. Verplichte inentingen zijn, zoals de naam eigenlijk al zegt, inentingen die verplicht zijn. Als je niet tegen deze ziektes gevaccineerd bent, kom je het land niet in. Elk land bepaalt zelf welke vaccinaties verplicht zijn. Het doet dit om de eigen bevolking tegen deze ziektes te beschermen.

Aanbevolen vaccinaties worden door het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geadviseerd. Deze onafhankelijke stichting bepaalt welke inentingen je nodig hebt om gezond op reis te gaan.

In welke landen is vaccinatie verplicht?

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk graag weten of je reisvaccinaties nodig hebt. De websites van het LCR en de GGD geven per land een eenvoudig overzicht. Zo weet je snel welke vaccinaties verplicht en aanbevolen zijn.

In het algemeen worden vaccinaties voor deze werelddelen geadviseerd:

  • Afrika
  • Azië
  • Midden- en Zuid-Amerika
  • Oost-Europa

Afrika

Voor veel landen in Afrika heb je een verplichte vaccinatie tegen gele koorts nodig. Daarnaast wordt voor veel Afrikaanse landen een DTP-prik (difterie, tetanus en polio) en inenting tegen hepatitis A aanbevolen. Het is ook verstandig om malariatabletten te slikken.

Azië

Het advies voor de meeste Aziatische landen is een vaccinatie tegen DTP, buiktyfus en hepatitis A. In Zuidoost-Azië zijn er ook malariagebieden. Houd hier rekening mee voor vertrek.

Midden- en Zuid-Amerika

Voor landen in Midden- en Zuid-Amerika is het aanbevolen om je in te laten inenten tegen hepatitis A en DTP. Afhankelijk van het land of de streek zijn malariatabletten en een vaccinatie tegen gele koorts ook aan te raden.

Oost-Europa

Gezien de mindere hygiënische omstandigheden in veel Oost-Europese landen is het advies hiervoor om tegen hepatitis A en DTP ingeënt te zijn. Voor enkele landen worden daarnaast malariatabletten aangeraden.

Hoelang van te voren moet je je laten vaccineren?

Als je op reis gaat, wil je natuurlijk wel op tijd ingeënt zijn. Het is daarom verstandig om direct na het boeken uit te zoeken of en welke reisvaccinaties je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je op tijd gevaccineerd bent en goed voorbereid op vakantie kan.

Bijwerkingen na vaccinaties

Ben je bang voor bijwerkingen na het inenten? Geen zorgen, de meeste vaccinaties hebben geen tot weinig bijwerkingen, hooguit een pijnlijke of stijve spier op de plek van de inenting. Soms kan de huid daar ook wat rood kleuren en kun je je wat grieperig voelen. Dit gaat meestal vanzelf na elke dagen weer over. Je kunt dan paracetamol gebruiken om de klachten te verlichten. Voor sommige vaccins, zoals die voor gele koorts, geldt dat ze ook na een week nog bijwerkingen zoals een grieperig gevoel kunnen geven.

Heb je meer of langer last van bijwerkingen na een vaccinatie? Neem dan contact op met de GGD of je huisarts.

Vaccinatieboekje

Om bij te houden welke vaccinaties je wanneer gehad hebt, is er het vaccinatieboekje. In dit gele boekje staat precies waar je tegen ingeënt bent en op welke datum. Zo kun je makkelijk zien of en wanneer je opnieuw gevaccineerd moet worden.

Neem dit boekje ook altijd mee als je op vakantie gaat. Zo kun je, als dat nodig is, ook op je bestemming laten zien welke vaccinaties je hebt gehad. Het gele vaccinatieboekje is een internationaal bewijs van inenting en dus over de hele wereld geldig.

Veilig op reis

Wil je de gezondheidsrisico’s tijdens je vakantie zo klein mogelijk houden en niet voor verrassingen komen te staan? Zorg er dan voor dat je juiste vaccinaties hebt. Voor veel landen in Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika en Oost-Europa zijn deze verplicht of aanbevolen. Met het gele boekje weet je precies welke reisvaccinaties je hebt gehad.

close

Previous

Vakantiechecklist: voorbereid op zomervakanti...
close

Next

Wat wil jij weten over de zon en je huid?