Kruidvat Blog

Tips bij aambeien

Wat kun je doen als je aambeien hebt?

Als je aambeien hebt, schaam je je misschien hiervoor en heb je het er liever niet met anderen over. Toch komt het vaker voor dan je denkt. Het is een relatief onschuldige aandoening waar je veel aan kunt doen. Wij vertellen wat je precies kunt doen en geven je handig tips om aambeien te behandelen en te voorkomen.

Wat zijn aambeien eigenlijk?

Eerst even naar het begin, want wat zijn aambeien eigenlijk precies? Aambeien ontstaan doordat bloedvaatjes rond de anus opzwellen. Iedereen heeft deze bloedvaatjes, maar door een te hoge druk kunnen ze opzwellen en ontstaan aambeien. Je kunt inwendige of uitwendige aambeien hebben. Inwendige aambeien zitten aan de binnenkant van de anus en zijn niet zichtbaar. Uitwendige aambeien zijn eigenlijk inwendige aambeien, die naar buiten zijn gezakt. Deze kun je vaak voelen. Aambeien ontstaan bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of bevalling of door problemen met de stoelgang. Ze zijn heel vervelend en veroorzaken vaak pijn, jeuk en soms zelfs bloedingen. Als je aambeien hebt, wil je er dan ook het liefst zo snel mogelijk weer vanaf.

Wat te doen bij aambeien?

Aambeien zijn meestal relatief onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf. Toch zijn de klachten heel vervelend en kunnen ze voor veel ongemakken zorgen. Heb je aambeien? Dan is het goed om voor de juiste toiletgewoontes te zorgen, goed op je voeding te letten en eventueel een zalfje of crème te gebruiken om de klachten te verlichten.

Twijfel je of je aambeien hebt? Ga dan altijd even langs bij je huisarts. Soms kunnen de symptomen namelijk een andere oorzaak hebben.

Eet gezond en gevarieerd

Eén van de mogelijke oorzaken van aambeien is harde ontlasting. Door goed te eten en te drinken houd je je ontlasting zacht en verminder je de kans op klachten. Zorg er daarom voor dat je altijd gezond, gevarieerd en vezelrijk eet. Vezels vind je bijvoorbeeld veel in volkorenproducten, groenten en fruit, maar ook in peulvruchten en noten. Let er ook op dat je altijd voldoende drinkt. Vezels hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen werken.

Extra tip: Het is ook belangrijk om voldoende te bewegen. Te lang achter elkaar staan of zitten kan de druk op de anus namelijk verhogen en zo aambeien veroorzaken of de klachten verergeren. Heb je een baan waarbij je veel zit of staat, ga dan regelmatig even een stukje lopen en maak tijdens de lunchpauze een wandeling. Zo voorkom je dat je te lang in dezelfde houding staat of zit. Bovendien stimuleer je op deze manier de werking van je darmen.

Zorg voor een gezonde stoelgang en goede toiletgewoonten

Heb je aambeien, dan is het belangrijk om te zorgen voor een regelmatige stoelgang en zachte ontlasting. De bovenstaande eetgewoontes dragen hier al aan bij. Daarnaast is het belangrijk om goed op je toiletgewoonten te letten. Deze tips helpen je daarbij:

  • Ga naar het toilet, zodra je aandrang hebt. Stel je toiletbezoek niet uit. Als je het te lang ophoudt, wordt de ontlasting namelijk harder.
  • Zorg voor een juiste zithouding op het toilet. Het is het beste om je knieën gebogen te houden en iets onderuitgezakt te zitten. Met behulp van een klein voetenbankje is het makkelijker om een goede toilethouding aan te nemen.
  • Pers alleen als je aandrang hebt. Pers dan zachtjes mee om niet te veel druk te zetten. Pers nooit te hard, het is beter als de ontlasting rustig zijn weg naar buiten vindt.
  • Gebruik geen ruw toiletpapier bij irritatie of jeuk rond de anus. Gebruik liever een nat doekje of vochtig toiletpapier zonder parfum of alcohol.

Extra tip: Neem een warm (zit)bad om de pijn te verlichten. Je anus krijgt dan de kans om even te ontspannen en dat helpt tegen de jeuk en de pijn.

Verlicht je klachten met een zalf of crème

Bij de drogist en apotheek zijn diverse middelen vrij verkrijgbaar, die de klachten van aambeien kunnen verlichten. Probeer bijvoorbeeld:

  • Kruidvat Aambeienzalf* bij aambeien en anale kloofjes. Deze zalf verkoelt en verlicht de jeuk.
  • Dr. E.J. Swaab Aambeiendoekjes* zijn direct verkoelend en verlichtend bij uitwendige aambeien, anale kloofjes, jeuk, irritatie en branderigheid. De doekjes zijn ook ideaal voor onderweg of op het werk.
  • Curanol zalf* verzorgt de huid rond de anus van buitenaf. Het is niet alleen geschikt bij de verzorging van de huid rond de anus, maar ook voor cosmetische verzorging van spataderen.
  • Theranal**, *** is een snelle en effectieve oplossing bij aambeien. Theranal verlicht de jeuk, pijn en irritatie. De zalf is geschikt voor zowel inwendige als uitwendige aambeien.

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

** Geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

*** Niet gebruiken bij bloedende aambeien of aandoeningen aan het hart.

Verergeren je klachten, houden ze langer dan 14 dagen aan of heb je bloed bij je ontlasting? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Wat als dit allemaal niet helpt?

Wat moet je doen als dit allemaal niet helpt, als je perfecte toiletgewoonten hebt en goed op je voeding let? Je huisarts kan je dan adviseren om de aambeien medisch te laten behandelen. Hiervoor zal hij je doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • De aambeien afbinden met rubberen bandjes. Dit noem je rubberbandligatie. Hierbij wordt een klein elastiekje om de aambei geplaatst. Hierdoor zakt de aambei niet langer naar beneden en sterft hij na een tijdje af.
  • De aambeien inspuiten met een irriterende vloeistof. Ze drogen hierdoor uit en verschrompelen.

In uitzonderlijke gevallen kunnen de aambeien operatief worden verwijderd.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Deze tips helpen je met je nachtelijke hoestb...
close

Next

Wat helpt er bij kriebelhoest?