BLOG Kruidvat

Last van voetschimmel (zwemmerseczeem)? Zo behandel je het!

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 09/08/2022

Last van voetschimmel (zwemmerseczeem)? Zo behandel je het!

Heb je last van voetschimmel? Geen zorgen! Het is namelijk niet gevaarlijk. Dat neemt niet weg dat het vervelend kan zijn. In deze blog lees je wat voetschimmel is, hoe het eruitziet, of het besmettelijk is en hoe je het kunt behandelen.

Wat is voetschimmel?

Schimmels zitten bij iedereen op het lichaam en deze kunnen vaak geen kwaad. Op je lichaam zit namelijk een vetlaagje dat je beschermt en ervoor zorgt dat je geen huidklachten krijgt. Maar soms werkt deze bescherming minder goed. Bijvoorbeeld als je huid beschadigd raakt of als ze langdurig nat is. Ook kan de zuurtegraad van je huid verstoord raken door het niet goed afspoelen van onder andere zeep. Dit kan de beschermlaag van je huid aantasten. Op die manier kan schimmel de buitenste laag van je huid binnendringen en daar gaan groeien. Zo ontstaat voetschimmel. De schimmels kunnen ook je nagel binnengaan. Dan krijg je een schimmelnagel.

Zwemmerseczeem

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, omdat je het kunt krijgen door met blote voeten door het zwembad te lopen. Alleen klopt de naam zwemmerseczeem niet helemaal: deze huidaandoening ontstaat niet door een eczeem, maar door een schimmel.

Hoe ziet voetschimmel eruit?

Voetschimmel komt vooral tussen je tenen voor. Je kunt jeuk krijgen en soms voelt het branderig aan. Bij voetschimmel heb je meestal witte schilfers en kloofjes tussen je tenen. Je kunt ook aan de onderkant of zijkant van je voet schilfers krijgen. Verder is de kleur van deze huid vaak anders dan je normale huidskleur. Je voeten kunnen door de schimmelinfectie vies gaan ruiken. Voetschimmel kun je ook herkennen aan jeukende blaasjes op de huid. Deze blaasjes drogen vanzelf op tot korstjes of bruine vlekjes.

Is voetschimmel besmettelijk?

Kort gezegd: ja! Je kunt voetschimmel van iemand anders krijgen en aan anderen doorgeven. De schimmel zit namelijk in de schilfers van je huid. Deze schilfers kunnen loslaten en op de vloer van bijvoorbeeld de douche of het zwembad belanden. Als deze schilfers op je huid terechtkomen, kun je voetschimmel krijgen.

Wat kun je doen tegen voetschimmel?

Wat helpt tegen voetschimmel en hoe verklein je de kans om het te krijgen? Wij geven je een aantal tips:
• Droog je voeten goed af, vooral tussen je tenen.
• Gebruik voor de plek waar voetschimmel zit een andere handdoek dan voor de rest van je lichaam.
• Trek elke dag schone sokken aan, het liefst van katoen.
• Was je voeten zonder zeep. Wil je toch zeep gebruiken? Spoel dan alle zeepresten goed weg.
• Draag goed ventilerende schoenen, zoals schoenen van leer of linnen. Ook sandalen of slippers zijn geschikt.
• Draag slippers in openbare douches, zwembaden en andere ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen.

Hoe kun je (hardnekkige) voetschimmel behandelen?

Meestal kun je voetschimmel zelf goed behandelen. Zo kun je bijvoorbeeld met de Mycosan Voetschimmel Behandelset* symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel, roodheid, schilferen en onaangename geuren verminderen.

* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Buiten het bereik en zicht van kinderen bewaren.

Voetschimmelcrème of zalf

Ook zijn er verschillende crèmes en zalfjes waarmee je voetschimmel kunt behandelen. Als je deze crèmes smeert, wordt je huid langzaam beter. Je moet wel wat geduld hebben, want het kan weken duren voordat je weer voetschimmelvrij bent.
Bij infecties van de huid en nagels, die veroorzaakt worden door miconazolnitraat gevoelige schimmels en gisten, kun je bijvoorbeeld Kruidvat Miconazolnitraat** gebruiken. Dit doodt de schimmels. Ook Daktarin Crème** bevat miconazolnitraat. Daarom is deze crème eveneens te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel.


Een andere mogelijkheid is Canesten Foot Crème**. In deze crème voor de behandeling van voetschimmel zit clotrimazol. Dit is een antischimmelmiddel dat je kunt gebruiken bij schimmelinfecties van onder andere de huid.

Ook kun je bij voetschimmel kiezen voor Lamisil Once Voetschimmelbehandeling**. In deze crème zit het schimmel- en gistdodende middel terbinafine. Een voordeel van terbinafinecrème is dat je het minder vaak en minder lang hoeft te smeren dan andere crèmes.

** Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik eerst de bijsluiter. Buiten het bereik en zicht van kinderen bewaren.

Disclaimer: Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 21 juli 2022

Bronnen
https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/voetschimmel/item32145
https://www.thuisarts.nl/voetschimmel/ik-heb-voetschimmel
https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/voetschimmel

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Wratten? Zo kun je ze zelf verwijderen!
close

Next

Blaren: zo voorkom en verzorg je ze