BLOG Kruidvat

Dit kun je doen bij een opgeblazen gevoel

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 22/11/2022

Opgeblazen gevoel: dit kun je doen

Misschien ken je het wel. Je hebt last van een opgeblazen gevoel in je buik, maar je hebt niet per se iets gegeten wat hier de oorzaak van kan zijn. Dat kan vervelend zijn, zeker als je de oorzaak maar niet kunt vinden. Lees hier wat een opgeblazen gevoel is, wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en wat je kunt doen bij een opgeblazen gevoel.

Wat is het opgeblazen gevoel in je buik?

In je maag en darmen zit altijd een klein beetje gas. Dat is normaal. Dit gas gaat uit je lichaam door 10 tot 20 keer per dag een windje te laten. Soms heb je dat niet eens door. Soms komt er wat meer gas in je maagdarm-kanaal terecht. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel in je buik. Dit kan komen door de bacteriën in je darmen of door je voeding. Ook kan dit gevoel komen door een verstoring van je spijsvertering in je maag en darmen, bijvoorbeeld doordat je een tijdje wat minder gezond hebt gegeten.

Wat merk je?

Maar hoe voelt dit opgeblazen gevoel nou eigenlijk? Vaak voelt het alsof je buik opgezet is. Daarnaast heb je een vol gevoel, waarbij je soms ook misselijk bent. Ook kan je bovenbuik wat pijnlijk zijn.

Oorzaken van een opgeblazen gevoel

Om van je opgeblazen gevoel af te komen is het handig om te weten wat de oorzaken kunnen zijn. Daarom hebben wij een aantal factoren op een rij gezet, die een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van een opgeblazen buik. Deze factoren zijn namelijk:

 • Alcoholgebruik
 • Roken
 • Stress
 • Bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld zuivel (als je hier gevoelig voor bent)
 • Leeftijd
 • Medicijnen met laxerende werking en verdovende middelen
 • Menstruatie
 • Overgang
 • Alvleeskliercyste

Bij serieuze gevallen kan een opgeblazen gevoel ook een symptoom zijn van een bepaalde ziekte, zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbare darm syndroom.

Opgeblazen gevoel en zwanger

Ook als je zwanger bent kun je last hebben van een opgeblazen gevoel. Dit wordt vaak veroorzaakt door een verandering in je hormoonhuishouding en doordat je minder ruimte in je buikholte hebt.

Kom van je opgeblazen gevoel af

Nu je weet welke factoren een rol spelen, wil je waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk van je opgeblazen gevoel af. Je kunt gelukkig al veel zelf doen:

 • Eet niet te veel en eet rustig. Probeer ook rustig te kauwen.
 • Vermijd kauwgom, want hierdoor krijg je extra lucht binnen.
 • Vermijd voedsel en dranken waar je last van krijgt. Koolzuurhoudende dranken, koffie, alcohol, vet eten, sterk gekruid eten en cacao kunnen maag-darmklachten geven.
 • Probeer een manier te vinden om te ontspannen. Misschien ben je je er niet bewust van dat iets spanning oplevert. Als je last krijgt van je darmen en buik, dan kan dit betekenen dat je ergens mee zit.
 • Rook niet.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Wil je een hulpmiddel gebruiken? Dan kan dit ook. Je kunt bijvoorbeeld hulpmiddelen gebruiken zoals Zantac Redugas Kauwtabletten*. Deze bieden snelle verlichting van je opgeblazen gevoel. Doordat er simethicone in zit verminderen ze nieuwe gasvorming en verlichten snel spanning en ongemak bij een opgeblazen gevoel.

Medicijnen tegen opgeblazen gevoel

Ook kun je geneesmiddelen gebruiken bij een opgeblazen gevoel. Welk geneesmiddel je eventueel kunt gebruiken, hangt af van de oorzaak van dit opgeblazen gevoel. Hieronder staan er een aantal uitgelicht.

Iberogast druppels**

Iberogast druppels** zijn een geneesmiddel voor onder andere het behandelen van een vol gevoel bij dyspepsie. Dit is een verstoorde spijsvertering in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal. Let wel op: neem dit middel niet als je een leverziekte hebt of hebt gehad.

Rennie kauwtabletten**

In Rennie kauwtabletten** zit calciumcarbonaat, magnesiumcarbonaat en simethicon. Door de simethicon brengt dit middel effectieve verlichting van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Let ook hier op: neem dit middel niet bij ernstige nierstoornissen en nierstenen. Neem dit ook niet bij een hoog calciumgehalte of verlaagd fosfaatgehalte van je bloed.

A. Vogel Boldocynara**

Met A.Vogel Boldocynara Tabletten kun je je spijsvertering extra ondersteunen. Ze helpen bij veelvoorkomende spijsverteringsklachten als misselijkheid, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Daarnaast helpen ze bij brandend maagzuur.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

** Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 22 november 2022

Bronnen:

close

Previous

Oorontsteking? Dit kun je doen!
close

Next

Je bloeddruk? Dit moet je erover weten!