BLOG Kruidvat

Zo kies je een Centrum multivitamine die het best bij jou past!

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 07/11/2022

Zo kies je een Centrum multivitamine die het best bij jou past!

Een gezonde levensstijl en een gevarieerd voedingspatroon zijn belangrijk om gezond te blijven. Door gevarieerd te eten, krijg je verschillende vitaminen en mineralen binnen die je nodig hebt voor een gezonde leefstijl. In onze drukke levens kan dat soms best wel een uitdaging zijn. Om te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kan een multivitamine een goede aanvulling zijn op je voeding. Maar wat zijn multivitaminen nou precies? En hoe kies je een multivitamine die geschikt is voor jou?

Wat zijn multivitaminen?

Een multivitamine is een voedingssupplement waarin verschillende vitaminen en mineralen zitten die we dagelijks nodig hebben om te kunnen blijven functioneren en onze gezondheid op peil te houden. Een multivitaminesupplement is géén vervanging voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het kan een goede aanvulling op je voeding zijn, door enerzijds tekortkomingen vanuit voeding en anderzijds een verhoogde behoefte wegens bepaalde leefomstandigheden.

Wanneer kun je een multivitamine gebruiken?

Een multivitamine past bij jou, als:

 • Dagelijkse aanvulling op een gezonde en gevarieerde voeding;
 • Ondersteuning van je gezondheid;
 • Je in een drukke en stressvolle periode zit en het daardoor niet altijd lukt om gezond en gevarieerd te eten;
 • Je een verhoogde behoefte hebt door een bepaalde levensfase, zoals een zwangerschap of je leeftijd;
 • Je een verhoogde behoefte hebt door een bepaalde levensstijl, bijvoorbeeld wanneer je intensief sport;
 • Je een speciaal dieet hebt, bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch;
 • Je een verhoogde behoefte hebt door gebruik van medicatie.

Het beste is een multivitamine te gebruiken die zo goed mogelijk is afgestemd op jouw persoonlijke omstandigheden. Waar kun je op letten? Naast het feit dat je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt of vegetariër bent, kun je een keuze maken op basis van je geslacht, leeftijd en persoonlijke omstandigheden. Tijd om hier eens dieper in te duiken!

Multivitaminen & geslacht: multivitaminen voor mannen en vrouwen

Als we de romantische comedy’s moeten geloven komen mannen van mars, vrouwen van venus. Niet alleen kunnen vrouwen anders denken, doen en voelen dan mannen. Vrouwen hebben ook een andere behoefte aan vitaminen en mineralen dan mannen. Sommige vitaminen zijn extra belangrijk voor vrouwen. Zo hebben vrouwen tussen de 20 en 50 jaar, een verhoogde behoefte aan ijzer. Daarnaast krijgen vrouwen te maken met andere lichamelijke veranderingen dan mannen, zoals de menstruatie, zwangerschap en de overgang. Mannen tussen de 20 en 50 jaar hebben weer een verhoogde behoefte aan magnesium. Andere vitaminen die dan weer belangrijk zijn voor mannen zijn selenium en zink. Deze zijn goed voor de vruchtbaarheid van de man en het behouden van een goede weerstand.

Centrum Men

Centrum Men is speciaal ontwikkeld en gebalanceerd om de voedingsbehoeften van mannen te ondersteunen. Mannen hebben meer spieren en verbranden sneller calorieën. Daarom hebben ze andere vitaminen en mineralen nodig. Centrum Men levert belangrijke voedingstoffen ter aanvulling op de voeding:

 • De energie: bevat vitamine B6, B12 en ijzer ter ondersteuning van het energieniveau.
 • De weerstand: bevat vitamine C, seleen en zink om het immuunsysteem te ondersteunen.
 • De spieren: bevat calcium, magnesium en vitamine D die bijdragen aan het behoud van een normale werking van de spieren.
 • De concentratie: bevat niacine en biotine dat bijdraagt aan het behoud van een normale psychologische functie, zoals de concentratie.

Centrum Women

Centrum Women is speciaal ontwikkeld en gebalanceerd om de voedingsbehoeften van vrouwen te ondersteunen. Vrouwen hebben meer vetweefsel en minder botmassa. Daarom hebben ze andere vitaminen en mineralen nodig. Centrum Women levert belangrijke voedingsstoffen ter aanvulling op de voeding:

 • De energie: bevat vitamine B6, B12 en IJzer ter ondersteuning van de het energieniveau.
 • De weerstand: bevat vitamine C, seleen en zink om het immuunsysteem te ondersteunen.
 • De huid en haren: bevat zink dat bijdraagt aan het behoud van een gezonde huid en gezond haar.
 • De botten: bevat calcium, vitamine D en K die bijdragen aan het behoud van sterke botten.

Multivitaminen & levensfases: voor iedere levensfase een andere multivitamine

Naarmate we ouder worden, veranderen onze voedingsbehoeften. Zo heeft je lichaam minder energie uit voeding nodig voor de opbouw en het onderhoud van het lichaam, maar worden bepaalde voedingsstoffen steeds belangrijker. Zo hebben mannen vanaf 50 jaar te maken met een geleidelijke afname van het testosterongehalte en kunnen zij gebaat zijn bij een aanvulling van extra vitaminen en mineralen.

Vrouwen vanaf 50 jaar hebben te maken met hormonale veranderingen zoals de overgang en zij kunnen ook gebaat zijn bij een aanvulling van extra vitaminen en mineralen. Ben je als vrouw boven de 50, dan kan je lichaam bijvoorbeeld extra vitamine D gebruiken. Speciaal voor 50-plussers is de samenstelling van Centrum multivitamine hierop aangepast.

Centrum Men 50+

Centrum Men 50+ is speciaal ontwikkeld en gebalanceerd om de voedingsbehoeften van mannen van 50 jaar te ondersteunen. Centrum Men 50+ levert belangrijke voedingstoffen ter aanvulling op de voeding:

 • De vitaliteit: bevat vitamine B6, B12 en ijzer ter ondersteuning van het energieniveau.
 • De weerstand: bevat vitamine C, seleen en zink om het immuunsysteem te ondersteunen.
 • De ogen: bevat vitamine A en B2 ter ondersteuning van de conditie van de ogen.
 • Het geheugen: bevat magnesium dat bijdraagt aan een normale psychologische functie, zoals het geheugen.

Centrum Women 50+

Centrum Women 50+ is speciaal ontwikkeld en gebalanceerd om de voedingsbehoeften van vrouwen vanaf 50 jaar te ondersteunen. Centrum Women 50+ levert belangrijke voedingstoffen ter aanvulling op de voeding:

 • De vitaliteit: bevat vitamine B6, B12 en ijzer ter ondersteuning van het energieniveau.
 • De weerstand: bevat vitamine C, seleen en zink om het immuunsysteem te ondersteunen.
 • De botten: bevat calcium, vitamine D en K die bijdragen aan het behoud van sterke botten.
 • De hormoonhuishouding: bevat vitamine B6 dat bijdraagt aan de regulering van de hormonale activiteit.

Heb je advies nodig bij multivitaminen?

Twijfel je of een voedingssupplement voor jou een fijne toevoeging op je voeding is? Ontdek welk supplement het meest geschikt is voor jou; vraag advies aan een Kruidvat-drogist in één van onze winkels.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Vijfde ziekte? Dit zijn de symptomen!
close

Next

CBD: wat is het?