BLOG Kruidvat

Vijfde ziekte? Dit zijn de symptomen!

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 04/11/2022

Vijfde ziekte? Dit zijn de symptomen!

Heeft je kind opeens hele rode wangen met roze vlekjes? Dan kan het de vijfde ziekte zijn. Meteen een geruststelling: deze vlekjesziekte is onschuldig en niet gevaarlijk voor je kind. Maar ziek zijn is natuurlijk knap vervelend. Allereerst voor je kind, maar natuurlijk ook voor jou. Lees snel meer over de 5e ziekte en wat je kunt doen om je kind juist nu te helpen.

Wat is de vijfde ziekte?

De oorzaak van de vijfde ziekte is een virus, het Parvo B19-virus. De vijfde ziekte is net als mazelen, roodvonk, rode hond en de zesde ziekte een vlekjesziekte, die vooral bij baby’s en kinderen voorkomt. De tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen, ook wel de incubatietijd genoemd, is ongeveer 1 tot 3 weken. Heeft je kind eenmaal de vijfde ziekte gehad? Dan kan hij of zij het niet nog een keer krijgen.

Symptomen van de vijfde ziekte

Maar hoe kun je deze ziekte herkennen?

  • Rode wangen in de vorm van rozerode vlekjes met verschillende vormen. Soms lijken deze vlekjes wat meer op bultjes, omdat ze op de huid liggen.
  • De vlekjes verspreiden zich over het hele lichaam. Soms vormen de vlekjes een grote vlek.
  • Soms krijgt je kind wat verhoging of koorts.
  • Je kind voelt zich meestal niet ziek.

Hoelang duurt de vijfde ziekte?

De vlekjes zijn na ongeveer 10 dagen weer weg. Soms komt het voor dat de vlekjes weer terugkomen. Vooral bij kou, warmte en lichamelijke inspanning van je kind kan dit voorkomen.

Het verschil tussen de vijfde en zesde ziekte

Je kindje heeft een aantal symptomen van de vijfde ziekte. Maar het kan zijn dat deze symptomen hetzelfde zijn als bij de zesde ziekte. Dus wat is nou het verschil tussen deze twee? Het grootste verschil tussen de vijfde en de zesde ziekte is dat het verloop van de ziekte anders is. Bij de vijfde ziekte kan je kindje koorts of verhoging krijgen, maar komt hoge koorts niet voor. Bij de zesde ziekte komt juist wel hoge koorts voor. Verder begint de vijfde ziekte met vlekjes op de wangen en later op andere lichaamsdelen. Ook kunnen vlekjes bij de vijfde ziekte  jeuken, bij de zesde ziekte jeuken de vlekjes niet.

Wie kunnen besmet raken met de vijfde ziekte?

De vijfde ziekte komt, zoals eerder genoemd, het vaakst voor bij kinderen. Maar ook andere leeftijdsgroepen kunnen met deze ziekte te maken krijgen. Wij hebben ze voor je uitgelicht.

Vijfde ziekte bij een baby

Ook baby’s kunnen de ziekte krijgen, al krijgen zij vaker de zesde ziekte . Heeft je baby de vijfde ziekte? Geen zorgen! Gelukkig is de vijfde ziekte ook voor baby’s onschuldig. Is je baby jonger dan drie maanden en heeft hij of zij koorts? Dan is het verstandig om met je baby naar de huisarts te gaan.

Vijfde ziekte bij een kind

De vijfde ziekte komt het vaakst voor bij kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar. Het wordt om deze reden ook wel een kinderziekte genoemd.

Vijfde ziekte bij volwassenen

Als je als kind de vijfde ziekte niet gehad hebt, kun je deze als volwassene krijgen. Dit gebeurt niet vaak. Volwassenen hebben meestal vooral last van pijnlijke en stijve handen en voeten. Ook zijn er daarnaast geen of weinig vlekjes op je lichaam te zien.

Vijfde ziekte tijdens de zwangerschap

Waar de zesde ziekte niet gevaarlijk is bij een zwangerschap, kan de vijfde ziekte wel bepaalde gevolgen hebben. Ben je zwanger en heeft je kind of iemand anders in je omgeving de vijfde ziekte? Bel dan de huisarts.

Is de vijfde ziekte besmettelijk?

De vijfde ziekte is behoorlijk besmettelijk. Het virus dat de ziekte veroorzaakt verspreidt zich via druppeltjes. Denk dan bijvoorbeeld aan hoesten, niezen of dichtbij iemand praten. Heb je de vijfde ziekte? Dan kun je andere mensen al besmetten vanaf één week voordat je last krijgt van symptomen.

Behandeling van de vijfde ziekte

Er bestaan geen medicijnen die helpen tegen de vijfde ziekte. De ziekte gaat vanzelf over. Je hoeft dus niks te doen.

Daarnaast kun je, als je kind zich echt niet lekker voelt, kinderparacetamol geven. Sommige kinderen vinden kinderparacetamol niet lekker. Dan kun je ervoor kiezen je kind Kinder Paracetamol Zetpillen* te geven. Heeft je kind moeite met het doorslikken van tabletten? Dan kun je je kind Kruidvat Kinderparacetamol Kauwtabletten* geven.  

* Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Disclaimer: Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals. 

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 04 november 2022

Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/vijfde-ziekte/mijn-kind-heeft-vijfde-ziekte
https://www.zelfzorg.nl/ziektes-klachten/vijfde-ziekte-bij-kinderen
https://www.rivm.nl/vijfde-ziekte

close

Previous

Collageen: wat doet het voor je?
close

Next

Zo kies je een Centrum multivitamine die het ...