BLOG Kruidvat

Waterpokken: verlicht de klachten vanaf het begin

Leestijd: 13 minuten
Geplaatst op: 15/09/2022

Waterpokken: verlicht de klachten vanaf het begin

Grote kans dat je als kind waterpokken hebt gehad. Volgens het RIVM krijgt namelijk 95% van de Nederlanders voor hun zevende levensjaar waterpokken. De huidblaasjes die ontstaan geven vaak veel jeuk. Vooral bij baby’s is het als ouder moeilijk om te zien dat je kindje er zo veel last van heeft. Gelukkig zijn er tips om de jeuk te verlichten. Hier ontdek je alles over de kinderziekte waterpokken, hoe je je kindje hierbij kunt helpen en hoe je waterpokken vanaf het begin kunt herkennen.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken zijn een kinderziekte. Het is een meestal relatief onschuldige ziekte die je herkent aan rode, jeukende plekjes en blaasjes op de huid. Deze plekjes kunnen op het hele lichaam voorkomen, ook bijvoorbeeld op het voorhoofd, in het haar en in de mond.

Het begin van waterpokken

De ziekte wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus (VZV). Het is goed om te weten dat je lichaam antistoffen aanmaakt als je dit virus hebt gehad. De kans dat je voor de tweede keer waterpokken krijgt, is dan ook erg klein. Bijna iedereen krijgt een keer in zijn of haar leven waterpokken, meestal als kind. Heb je vroeger als kind waterpokken gehad? Dan hoef je je dus geen zorgen te maken wanneer je baby ze heeft. Je krijgt ze dan zeer waarschijnlijk zelf niet opnieuw.

Hoelang duren de waterpokken?

Als je kindje besmet is met het virus dat waterpokken veroorzaakt, ontstaan de eerste symptomen meestal binnen drie weken. Vaak beginnen de waterpokken met een verkoudheid. Je baby wordt hangerig en heeft soms lichte koorts. Na enkele dagen ontstaan er kleine, rode bultjes op de huid. Op deze bultjes komen blaasjes die veel jeuk veroorzaken. Deze blaasjes verdrogen tot korstjes waarna de huid weer langzaam herstelt. Na ongeveer 10 dagen zijn de korstjes en dus ook de waterpokken verdwenen.

Zijn waterpokken besmettelijk?

Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Het virus zit namelijk in de neus en keel van degene die ermee besmet is. Door bijvoorbeeld te niezen of hoesten komen druppeltjes met het waterpokkenvirus in de lucht, die anderen kunnen besmetten. Ook is het vocht dat in de blaasjes zit besmettelijk. Bij direct contact hiermee kan het varicella zoster virus worden overgedragen.

Je bent besmettelijk vanaf zo’n twee dagen voordat de plekjes ontstaan totdat de korstjes ingedroogd zijn. Dit duurt ongeveer 10 dagen.

Mag een kind met waterpokken naar school of de opvang?

Vaak mag een kind met waterpokken gewoon naar school en de opvang. Het is dan wel belangrijk dat je kind zich verder goed genoeg voelt. Informeer bij de school of opvang naar de afspraken hierover.

Symptomen waterpokken

Waterpokken zijn vrij gemakkelijk te herkennen aan deze symptomen:

  • Rode vlekjes en bultjes over het hele lichaam, ook in het haar, op de oogleden en in de mond
  • Blaasjes op de huid waar soms vocht uit komt
  • Jeuk
  • Grieperig/hangerig
  • Koorts

Jeuk bij waterpokken

Vooral de jeuk die ontstaat door de waterpokken is vervelend. Hier kan je kindje veel last van hebben. Door te krabben kan de jeuk erger worden en kunnen er infecties en kleine littekens ontstaan. Gelukkig kun je de jeuk verlichten.

Wat kun je doen bij waterpokken?

Goed nieuws: waterpokken gaan meestal vanzelf weer over. Voor wat oudere kinderen kun je wat mentholgel of talkpoeder met menthol op de huid aanbrengen om de jeuk te verlichten. Bij baby’s raden we dit echter af. Gelukkig kun je de klachten ook op andere manieren verlichten:

  • Houd de nageltjes van je kind kort en doe sokjes om de handjes en voetjes van je baby. Dit zorgt ervoor dat je kindje niet kan krabben. Door te krabben verergert de jeuk namelijk en kunnen er ontstekingen en littekens ontstaan.
  • Je kind mag gewoon onder de douche of in bad. Tip: je kunt Kruidvat zemelenbadje gebruiken.
  • Dep hierna de huid voorzichtig droog.
  • Smeer wat zink-lotion op de plekjes. Hierdoor drogen de blaasjes sneller in.
  • Heeft je kind ook blaasjes in zijn of haar mond? Geef je kleine dan een waterijsje of koud drinken.
  • Verschoon de luier van je kindje regelmatig. Zo voorkom je dat de blaasjes gaan smetten in de huidplooien. Nog beter is om je kind helemaal geen luier om te doen.
  • Zorg voor afleiding. Ga met je kindje spelen en geef hem of haar wat extra aandacht.

Heeft je kind extreem veel last van jeuk of houden de klachten te lang aan? Neem dan contact op met je huisarts.

Zijn er medicijnen tegen waterpokken?

Er bestaan helaas geen medicijnen tegen waterpokken. Wel zijn er producten verkrijgbaar die de jeuk van waterpokken kan verlichten, zoals zinkzalf en mentholgel. We lichten hier ook nog drie andere producten voor je uit die de jeuk verlichten.

Kidsner verkoelende foam*

Kidsner verkoelende foam* zorgt voor een direct verkoelend en verzachtend effect bij waterpokken. Dit verkoelende effect komt door de verdamping van de mousse op je huid. Daarnaast verzorgt en beschermt de foam je huid en helpt littekens te voorkomen. De foam is bovendien gemakkelijk aan te brengen.

Breng de Kidsner verkoelende foam drie keer per dag zacht aan op de huid van je kindje zonder te wrijven of gebruik hem wanneer verlichting nodig is. De foam wordt gemakkelijk door de huid opgenomen.

Donttellmum waterpokken soft brush*

Donttellmum Waterpokken* Soft brush is bewezen effectief bij behandelen waterpokken: verkoelt, verlicht de jeuk en voorkomt littekens. Het is de enige behandeling met unieke kwast die zorgt voor gericht én hygiënisch behandelen van waterpokken met één hand.

Kidsclin waterpokken*

Kidsclin Waterpokken* geeft bij waterpokken verlichting van jeuk. Daarnaast biedt het verkoeling en verzachting van je huid. Ook deze mousse is makkelijk aan te brengen. In dit middel zit onder andere het werkzame bestanddeel 2QR-complex dat het nestelen van schadelijke bacteriën blokkeert en hiermee infecties helpt te voorkomen.

Kidsclin Waterpokken* kun je tenminste drie keer per dag aanbrengen of wanneer verlichting is gewenst. Voor extra verkoeling kun je de mousse in de koelkast bewaren.  

Kun je je laten vaccineren tegen waterpokken?

Het is mogelijk om je in te laten enten tegen waterpokken, maar deze vaccinatie zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma. Wil je jezelf of je kind laten vaccineren tegen de waterpokken? Neem dan contact op met je huisarts of de GGD.

Waterpokken op verschillende leeftijden

Als je als kind geen waterpokken hebt gehad, kun je deze als volwassene krijgen. Dit komt maar weinig voor omdat de meeste mensen als kind al in contact komen met het virus.

Kunnen volwassenen ook waterpokken krijgen?

Voor een volwassene kan het waterpokkenvirus ernstigere klachten geven dan voor kinderen. Zo is de kans op bijvoorbeeld een longontsteking groter. Verder zijn de symptomen hetzelfde als bij kinderen. Ben je zwanger en krijg je de waterpokken? Dan raden we je aan direct contact met je huisarts op te nemen.

Waterpokken bij een pasgeboren baby

Heeft je kindje waterpokken en is hij of zij jonger dan drie maanden? Neem dan contact op met je huisarts. Als een pasgeboren baby waterpokken heeft, kan hij of zij ernstig ziek worden.

Nu weet je alles over waterpokken

Waterpokken zijn een kinderziekte waar bijna iedereen een keer in zijn of haar leven mee te maken krijgt, meestal als kind. De ziekte is vaak onschuldig, maar kan wel veel jeuk veroorzaken. Gelukkig weet je nu precies hoe de jeuk kunt verlichten en je kindje kan ondersteunen. Heb je zelf als kind al waterpokken gehad? Dan hoef je niet bang te zijn dat je ze zelf weer krijgt. Meestal krijg je ze maar één keer in je leven.

*dit is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

Disclaimer: Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 28 juli 2022.

Bronnen

· https://www.rivm.nl/waterpokken

· https://www.thuisarts.nl/waterpokken/mijn-kind-heeft-waterpokken

· https://www.thuisarts.nl/waterpokken/ik-ben-volwassen-vanaf-12-jaar-en-heb-waterpokken

· https://www.zelfzorg.nl/ziektes-klachten/waterpokken#:~:text=Draagt%20je%20kind%20luiers%2C%20dan,waterpokken%20mag%20gewoon%20in%20bad

close

Previous

Luizen: hoe bestrijd je die kriebelende beest...
close

Next

Spruw bij de vrouw: hoe gaat de borstvoeding?