
Verkoudheid: wat kun je doen?
Hatsjoe! Een flinke verkoudheid is vaak meer dan een verstopte neus. Je kan je er behoorlijk slecht door voelen. Verkoudheid komt vaak voor en gelukkig is een verkoudheidje doorgaans onschuldig. Maar hoe krijg je toch elke keer die verkoudheid? En wat kan je het best doen om er een te voorkomen of te genezen? We hebben de belangrijkste informatie over verkoudheid voor je op een rijtje gezet.
Wat is een verkoudheid?
We hebben er allemaal weleens last van, maar weet je ook precies wat een verkoudheid is? Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in je neus, keel en bijholten. Deze bijholten bevinden zich achter je wangen en je voorhoofd. Een ontsteking van deze plekken wordt veroorzaakt door een virus.
Slijmvlies is simpel gezegd huid met een laagje slijm. Normaal maakt het slijmvlies in je neus en keel een beetje slijm en vocht aan. Als het slijmvlies is ontstoken, wordt dat dikker en gaat het veel meer slijm aanmaken. Dit slijm noemen we ook wel snot. Door al dat snot gaat je neus dicht zitten. Zo krijg je de bekende loop- of snotneus.
Hoe ontstaat een verkoudheid?
Verkoudheid ontstaat door een virus. Een virus is een ziekteverwekker die zich verspreidt via de lucht. Er zijn veel verschillende soorten virussen die een verkoudheid kunnen geven.
De fasen van een verkoudheid
Een verkoudheid verloopt in fasen. Eerst komt het virus de neus binnen en wordt met je snot meegevoerd naar je neuskeelholte. Het slijmvlies in je neuskeelholte is extra gevoelig voor het verkoudheidsvirus. Om deze reden begint een verkoudheid hier vaak, wat voor pijn en een rauw gevoel in je neuskeelholte kan geven.
Hierna verspreid de infectie zich naar de voorzijde van je neus en naar je keel. Hierdoor kun je weer andere verkoudheidsklachten krijgen. Soms zijn ook de stembanden ontstoken en verspreid de verkoudheid ook naar je luchtwegen zoals je luchtpijp en je longen, waardoor benauwdheid kan ontstaan.
Is een verkoudheid besmettelijk ?
De incubatietijd van verkoudheid is 2-3 dagen. Hierna krijg je klachten. Je bent besmettelijk vanaf het eerste moment dat je deze verkoudheidsklachten hebt.
Het virus verplaatst zich door de lucht van mens tot mens. Als iemand uitademt, komen er druppeltjes in de lucht. Bij een verkoudheid zit er een virus in die druppeltjes. Als je dichtbij iemand staat, adem je onopgemerkt de druppeltjes in. Zo raak je besmet met het verkoudheidsvirus. Ook kun je virussen doorgeven via je handen of via ander fysiek contact. Als je bijvoorbeeld iemand aanraakt die verkouden is en daarna aan je eigen gezicht zit.
Incubatietijd van verkoudheid
Ben je verkouden? Dan ben je besmettelijk vanaf het eerste moment dat je klachten zijn ontstaan. Wil je weten wanneer je verkouden ben geworden? Reken dan 3 dagen terug. De incubatietijd van verkoudheid is namelijk ongeveer 3 dagen.
Hoelang duurt een verkoudheid?
Hoelang een verkoudheid duurt is niet precies te voorspellen. Een geruststelling: een flinke verkoudheid duurt vaak niet langer dan een week. Je kunt wel langer last hebben van milde verkoudheidsklachten zoals snotteren, niezen en hoesten.
Symptomen van een verkoudheid
Een verkoudheid is vaak snel te herkennen door de volgende symptomen:
- Verstopte neus
- Verminderde reuk
- Niezen
- Hoesten
- Keelpijn
- Heesheid
- Oorpijn
- Oorpijn of oorontsteking
- Oorsuizen
- Koorts
- Snotoogjes (bij kinderen)
Verkoudheid bij kinderen en baby’s
Het is een bekende uitspraak: ‘kinderen zijn een bron van virussen’. En ergens is dat ook wel waar. Kinderen kunnen namelijk tot wel 10 keer per jaar verkouden zijn. Ze pakken elk virusje dat er ronddwaalt. Dit is geen probleem, want zo maakt het lichaam van je kind antistoffen aan.
Bij kinderen hoef je dus niet meteen in te grijpen als ze verkouden zijn. Hun lichaam ruimt dit vanzelf weer op. Je kunt kinderen vanaf 6 jaar een neusspray met xylometazoline geven. Zijn ze jonger? Dan kun je een zoutoplossing gebruiken. Is je baby jonger dan drie maanden en is er sprake van koorts? Bel dan meteen je huisarts.
Verkouden na vaccinatie
Ook kun je verkoudheidsklachten krijgen na een vaccinatie. Dit is dan mogelijk een bijwerking van de vaccinatie. Deze bijwerkingen gaan vaak binnen enkele dagen vanzelf weer over. Blijf ej er last van hebben? Neem dan contact op met je huisarts.
Chronische verkoudheid
Bij chronische verkoudheid heb je vaak of langdurig last van verkoudheidsklachten. Chronische verkoudheid wordt vaak veroorzaakt door beschadigingen aan het neusslijmvlies of luchtwegen. Chronische verkoudheid is meestal niet gevaarlijk, maar kan wel lang aanhouden.
Zo voorkom je een verkoudheid
Helemaal voorkomen kun je het nooit, maar je kunt wel de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om die kans zo klein mogelijk te maken. Als je geen verkoudheidsvirus wil oplopen kan je verschillende dingen ondernemen:
- Was altijd goed je handen, bij voorkeur met desinfectiezeep.
- Nies in je elleboog of een tissue zoals Kleenex Balsam Tissues In Box.
- Eet gezond, zodat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
- Blijf actief door te sporten of een rondje te wandelen of te fietsen.
- Neem je rust. Ga op tijd naar bed en zorg voor routine.
Hoe kom je sneller van je verkoudheid af?
Helaas, er bestaat geen wondermiddel. Je zult gewoon moeten ‘uitzieken’. Over het algemeen gaat een verkoudheid vanzelf weer over. De meeste mensen zijn binnen 1 á 2 weken van hun verkoudheid af. Maar er zijn wel een paar dingen die je kan doen om verkoudheidsklachten tegen te gaan, zodat je je hopelijk iets comfortabeler kan voelen:
Neem een stoombad of ga stomen boven een pannetje met heet water. Let wel op: maak het water nooit te heet. Anders verbrand je jezelf en krijg je brandwonden. Bij kinderen mag stomend water nooit warmer zijn dan 60 graden.
Gebruik mentholproducten, zoals thee, zalf of crème.
Gebruik neusspray of neusdruppels met zoutoplossing of xylometazoline. Een voorbeeld van zo’n neusspray is Kruidvat calendula zoutoplossing neusspray*.
Rook niet.
Tip: Om jezelf tegen verkoudheidsvirussen te beschermen kun je een virusremmer, zoals Kruidvat virusremmer*, gebruiken.
Medicijnen tegen verkoudheid
Naast een neusspray met xylometazoline zoals Kruidvat xylometazoline**, die verlichting kan geven bij een neusverkoudheid, bestaan er geen medicijnen die verkoudheid genezen. Wel zijn er geneesmiddelen die verkoudheidsklachten kunnen verlichten zoals Dampo verkoudheidsbalsem**.

Wanneer je langer dan 15 dagen verkouden bent zonder teken van verbetering kan je de huisarts bellen. Neem eerder contact op met je huisarts als je verkoudheid erger wordt en/of gepaard gaat met ademhalingsproblemen zoals benauwdheid en piepende ademhaling, koorts boven de 38 graden en wanneer je last hebt van sufheid en zwakte.
Wist je dat: antibiotica helaas geen zin hebben bij een verkoudheid? Ze werken namelijk alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen.
Wees verkoudheid de baas!
Het blijft een vervelende kwaal, maar gelukkig gaat het bijna altijd vanzelf weer over. Probeer de kans op een verkoudheid te beperken door goed voor jezelf te zorgen. Heb je nu toch een verkoudheid te pakken? Zorg dan goed voor jezelf door voldoende te rusten en gezond te eten, zodat je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt Bekijk dan eens onze webshop en bekijk welke producten we voor jou hebben om je verkoudheidsklachten te verlichten.
*Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
** Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Disclaimer:
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 18 november 2022.
Bronnen: