BLOG Kruidvat

Menstruatie: dit is goed om te weten!

Leestijd: 11 minuten
Geplaatst op: 10/01/2023

Menstruatie: dit is goed om te weten!

Iedere vrouw heeft er een groot deel van haar leven mee te maken. Ongesteld zijn is dus de normaalste zaak van de wereld. Toch zijn er veel vragen over de menstruatie. Wat is de menstruatie precies? Wat is normaal? Wat kun je doen om de menstruatie zo soepel mogelijk te laten verlopen? En hoe zit het met zwanger worden? Tijd voor duidelijkheid!

De vrouwelijke cyclus en je menstruatie

Je hebt er als vrouw een groot deel van je leven mee te maken: de menstruatie, oftewel ongesteld zijn. Bij iedere vrouw gaat dit anders en hoe je menstruatie verloopt kan ook veranderen gedurende je leven. Sommige vrouwen hebben veel klachten, andere gaan fluitend door de menstruatie heen. Meestal ben je 2 tot 8 dagen achter elkaar ongesteld.  Je menstruatiecyclus begint op de eerste dag van je menstruatie. De cyclus eindigt op de dag vóór de eerste dag van de volgende menstruatie. Hoelang je menstruatiecyclus duurt verschilt per vrouw. Gemiddeld duurt de cyclus 28 dagen, maar bij sommige vrouwen is dit 21 dagen en bij anderen 36 dagen.

Ook kan je cyclus onregelmatig zijn, waardoor de periode tussen twee menstruaties langer of korter is.

Wat is ongesteld zijn?

Voordat je ongesteld wordt is er een eicel rijp geworden in je eierstok. Dit gebeurt door de invloed van hormonen. Het slijmvlies in de baarmoeder wordt dan dikker. Dat is om je baarmoeder klaar te maken voor een zwangerschap. Als de rijpe eicel bevrucht wordt door een zaadcel ben je namelijk zwanger. In de meeste gevallen wordt de eicel niet bevrucht. Dan ruimt je lichaam de eicel en het slijmvlies op. Er komt dan bloed met slijm uit je vagina: je bent ongesteld. Bij de meeste vrouwen zitten er 21 tot 35 dagen tussen de eerste dag van elke ongesteldheid.

Eerste ongesteldheid

De meeste meisjes krijgen hun eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van alle meisjes die 13 jaar zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Tussen je eerste en tweede menstruatie kan soms een lange, onregelmatige periode kan zitten waarbij je niet ongesteld kunt worden. Soms is je menstruatie in het eerste jaar nog erg onregelmatig.

Ook goed om te weten: de kleur van je menstruatiebloed kan in het begin nog er wisselen en de hoeveelheid bloed die je verliest ook.
Als je na je 18e nog niet ongesteld bent geweest kan je het beste contact opnemen met je huisarts.

Symptomen van ongesteldheid

Als je ongesteld bent voel je je vaak niet lekker. Dit is waar je last van kunt hebben:

  • Sneller geïrriteerd of moe en voelt je soms wat somber
  • Pijn in je onderrug
  • Zwaar of stijf gevoel in je benen
  • Kramp hebben in je onderbuik
  • Hoofdpijn
  • Pijnlijke borsten
  • Opgeblazen gevoel
  • Misselijkheid
  • Andere stoelgang dan normaal
  • Duizeligheid

Menstruatiepijn

Menstruatiepijn voelt anders dan gewone pijn. Buikkrampen, rugpijn, hoofdpijn, vermoeidheid en gevoelige borsten zijn de meest voorkomende klachten. Deze klachten kunnen één tot meerdere dagen aanhouden.

Maar hoe ontstaat deze pijn? De oorzaak is de verhoogde aanmaak van prostaglandines in je baarmoeder. Deze hormoonachtige stoffen brengen je menstruatie op gang. De prostaglandines geven pijnprikkels door en kunnen zo hoofdpijn veroorzaken. Ook trekt je baarmoeder tijdens je menstruatie samen. Je ervaart dan pijnlijke buikkrampen die door kunnen trekken naar je rug. 

Tips bij menstruatiepijn

Als je last hebt van menstruatiepijn wil je natuurlijk snel verlichting. Gelukkig kan dat. We hebben drie remedies voor je die de pijn kunnen verlichten:

  • Een warm bad of een warme kruik
  • Kom in beweging
  • Een pijnstiller nemen ter verlichting

1. Een warm bad of warme kruik

Een warm bad of een warme kruik kan een goede manier zijn om je spieren te ontspannen, wat de menstruatiepijn kan verlichten. Zet een rustig muziekje aan op de achtergrond en neem even wat rust en tijd voor jezelf. 

2. Kom in beweging

Bewegen is misschien wel het laatste waar je zin in hebt als je last hebt van menstruatiekrampen. Toch kan beweging je klachten verminderen, want hiermee verbeter je de bloedcirculatie en dat kan je menstruatiekrampen verminderen.

3. Een pijnstiller nemen ter verlichting

Een pijnstiller kan verlichting geven bij menstruatiepijn. Kies bijvoorbeeld voor Aleve Feminax*/**. Deze pijnstiller pakt de oorzaak van menstruatiepijn aan door de aanmaak van prostaglandines te remmen, zodat je baarmoeder zich niet meer zo sterk samentrekt en de menstruatiepijn verlicht wordt. Je kunt ook kiezen voor Kruidvat Naproxennatrium*/**. Kruidvat Naproxennatrium 275 mg behoort tot de groep van pijnstillende, koortsverlagende en ontstekingsremmende geneesmiddelen. Je kunt ook Kruidvat Ibuprofen*/*** gebruiken bij menstruatiepijn.

Menstruatie blijft uit

Het kan zijn dat je menstruatie uitblijft. Dat is nog geen reden voor paniek. Het kan zijn dat het even duurt voordat je ongesteld wordt. Je kunt natuurlijk ook zwanger zijn. Met een zwangerschapstest kun je dit eenvoudig thuis testen.

Maak je je zorgen over het uitblijven van je menstruatie? Neem dan contact op met je huisarts.

Menstruatie opwekken

Er bestaan een hoop fabeltjes en huis, tuin en keuken-tips over hoe je ongesteldheid kunt opwekken. Zo wordt weleens geadviseerd om gemberthee te drinken, of wortels of selderij te eten. Dit is onzin. Gezond eten is natuurlijk wel belangrijk, maar je kunt geen menstruatie opwekken door het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Tip: vaak werkt regelmatig ontspannen en goed voor jezelf zorgen het best.

Als je de pil gebruikt kun je eerder stoppen, waardoor de stopweek eerder plaatsvindt. Je krijgt dan vaak ook een bloeding. Er zijn ook medicijnen waarmee je de menstruatie kunt opwekken.

Menstruatie uitstellen

Je kunt je menstruatie uitstellen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Het reguleren van je menstruatie kan door gebruik te maken van een anticonceptiemiddel . Als je de pil, een hormoonring of een hormoonpleister gebruikt dan kun je de menstruatie uitstellen door de stopweek over te slaan. Wil of gebruik je geen voorbehoedmiddel met hormonen? Dan kan je tijdelijk een progestageen (hormoon) slikken om je ongesteldheid uit te stellen. Neem contact op met je huisarts als je hier vragen over hebt.

Seks als je ongesteld bent

Je kunt seks hebben als je ongesteld bent. Als je geen zwangerschapswens hebt is het wel belangrijk om beschermde seks te hebben, want je kunt wel zwanger worden tijdens je menstruatie.

Kun je zwanger worden als je ongesteld bent?

Ja, je kunt zwanger worden als je ongesteld bent. De kans hierop is wel kleiner, maar nooit 100%. Dat zit zo: gezond sperma kan dagen overleven. Als je onbeschermde seks hebt tijdens je menstruatie en een vroege eisprong hebt, dan kun je zwanger raken. Bovendien zijn niet alle vaginale bloedingen een menstruatie. Het kan dus ook zijn dat je denkt dat je ongesteld bent, maar het niet bent. Ook dan kun je zwanger worden.

Wanneer ongesteld na zwangerschap?

Het verschilt per vrouw wanneer de menstruatie weer op gang komt na de zwangerschap. Bij de ene vrouw is dat al na 1,5 maand, terwijl bij anderen het wel een jaar kan duren. Als je borstvoeding geeft kan het vaak wat langer duren voordat de menstruatie weer op gang komt. Goed om te bedenken: als je menstruatie weer op gang komt kun je ook weer zwanger raken.

Menstruatie: wat kan ik gebruiken?

Als je ongesteld bent kun je verschillende producten gebruiken. Of je kiest voor maandverband, tampons of voor iets anders hangt af van je persoonlijke wensen. We hebben de verschillende opties voor je op een rijtje gezet:

Maandverband

Er bestaan veel verschillende soorten maandverband. Zo heb je maandverband met vleugels, maandverband speciaal voor de nacht of extra lange maandverbanden voor dagen waarop je heviger vloeit. De voordelen van maandverband zijn dat het gemakkelijk is in gebruik. Je vergeet het ook niet snel om te verschonen.

Tampons

Ook voor tampons geldt dat er veel soorten en maten te verkrijgen zijn. Een tampon is voor inwendig gebruik. Het grote voordeel van tampons is dat je het menstruatiebloed dus inwendig opvangt. Daardoor kun je sporten en zwemmen. Kies bijvoorbeeld voor:

Menstruatiecup

De menstruatiecup is een milieuvriendelijk en praktisch alternatief voor een tampon of maandverband. De cup neemt tot drie keer meer op dan een tampon of maandverband en is daarom ideaal bij het sporten en reizen. Je hoeft de cup pas na gemiddeld 12 uur te legen. De menstruatiecup is geschikt voor gebruik overdag en ‘s nachts. Hij is gemaakt van hoogwaardig medicinale siliconen. De cup is herbruikbaar en gaat hierdoor meerdere jaren mee. Kies bijvoorbeeld voor de Kruidvat Menstruatiecup.

Menstruatie-ondergoed

Menstruatie ondergoed is ondergoed dat absorbeert. In het kruis van je ondergoed zit dan een absorberende laag die bloed en vocht kan opnemen. Het voordeel van menstruatieondergoed is dat het makkelijk in gebruik is.

Ondersteuning tijdens je menstruatie

Na het lezen van deze blog weet je alles over je menstruatie. Je bent niet de enige die maandelijks last heeft van menstruatieklachten. Gelukkig kun je bij ons verschillende producten kopen om je tijdens deze periode van de maand zoveel mogelijk te ondersteunen.

  • Dit is een geneesmiddel, lees voor het gebruik de bijsluiter

** Naproxennatrium niet te gebruiken bij maag-, darm- en andere bloedingen, maagpijn, gelijktijdig gebruik van antistollingsmiddelen, ernstig hartfalen en wanneer je in de laatste drie maanden van je zwangerschap bent. 

*** Ibuprofen niet gebruiken bij maagdarmbloeding of maagzweer, lever-, nier- of hartfunctiestoornissen, tijdens de laatste 3 maanden zwangerschap, bij ernstige uitdroging en bij actieve bloeding of aandoening die lijdt tot een abnormale vorming van bloedcellen.

Disclaimer:

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 10 januari 2023

Bronnen:

close

Previous

Obstipatie bij je baby? Lees er alles over!
close

Next

Hoesten: alles wat je erover wilt weten