Kruidvat Blog

Muggen: zo kom je ervan af

Het mooie weer in de zomer komt niet helemaal zonder nadelen. Muggen zijn misschien wel de grootste sfeerbedervers tijdens de zomermaanden. Een muggenbult jeukt en zorgt voor een geïrriteerde huid. Ben je gestoken door een mug? Hier lees je hoe je de jeuk kan verlichten en wat je tegen muggenbeten kunt doen.

 • Waarom steken muggen eigenlijk?
 • Waarom steken muggen jou vooral?
 • Muggen bestrijden
 • Toch gebeten?

Waarom steken muggen eigenlijk?

Muggen prikken in je huid om bloed te kunnen zuigen. De vrouwtjesmuggen hebben bloed nodig voor de voortplanting en voeding voor hun eitjes. Als je gebeten bent, spuit de mug speeksel in je lijf. Je lichaam maakt dan histamine aan op de plek waar je gestoken bent om je te beschermen tegen onbekende bacteriën. Zo ontstaan muggenbulten die vervolgens vreselijk kunnen gaan jeuken.

Waarom steken muggen vooral jou?

Heb jij ook het gevoel dat muggen altijd jou moeten hebben? Niet iedereen is even vatbaar voor muggenbeten. Dit heeft meerdere oorzaken:

Je genen

Mensen die heftige klachten hebben van muggenbeten kunnen dit door erfelijkheid overgedragen gekregen hebben. Als één van (of allebei) je ouders vatbaar is voor muggenbeten, is de kans groter dat dat voor jou ook geldt. Helaas kan je hier niks aan doen.

Je bloedgroep

Een andere reden dat de een meer last heeft van muggen dan de ander komt door je bloedgroep. Heb je bloedgroep O? Dan heb je pech. Muggen zuigen namelijk het liefst dit bloedtype. Uit onderzoek is gebleken dat muggen maar liefst 80 procent meer mensen bijten met bloedgroep O.

Je geslacht

Mannen worden vaker gestoken dan vrouwen. Wel is het zo dat de klachten bij mannen vaak minder erg zijn dan bij vrouwen. Als vrouwen eenmaal worden gebeten, hebben ze meer last van zwellingen, bulten en een jeukende huid.

Muggen houden van warmte

Mensen met een hoge lichaamstemperatuur worden vaker gestoken. Muggen houden nu eenmaal van warmte.

Koolstofdioxide

Muggen worden aangetrokken door koolstofdioxide. Mensen die meer koolstofdioxide uitademen, zijn dus sneller vatbaar voor muggenbeten dan anderen. Zwangere vrouwen, maar ook mensen met overgewicht, ademen meer koolstofdioxide uit dan de gemiddelde mens.

Bacteriën

Muggen houden niet van bacteriën. Je kan dus zeggen dat hoe gezonder je bent en je huid is, des te vatbaarder je bent voor muggenbeten. Helaas is een goede hygiëne dus niet genoeg om gegarandeerd van muggenbulten af te komen.

Zweten

Muggen houden van het melkzuur dat wordt afgegeven wanneer je zweet. Daarom zijn muggen vaak meer te vinden rondom mensen die aan het sporten zijn of net gesport hebben. Omdat sommige mensen veel meer en sneller zweten dan anderen, is het ook hier persoonsafhankelijk hoe vatbaar sporters zijn voor muggenbeten.

Muggen bestrijden

Ben je vatbaar voor muggenbeten? Met deze tips voorkom je dat je wordt gestoken en bestrijd je muggen:

 • Draag zoveel mogelijk beschermende kleding. Hoe minder de mug de kans krijgt direct in je huid te bijten, hoe groter de kans dat je niet wordt gestoken.
 • Ga je slapen? Zorg voor een klamboe om je bed en plaats horren voor openstaande deuren en ramen.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Tocht en wind zijn namelijk de grootste vijand van de mug.
 • Smeer jezelf in met deet antimuggenspray.
 • Maak gebruik van een muggenvanger. Deze uv-lampen trekken de muggen aan om ze vervolgens te doden.
 • Stilstaand water is de beste vriend van de mug. Vrouwtjesmuggen leggen hier hun eitjes in, dus zorg ervoor dat er geen gevulde emmers in je huis of op je balkon staan.

Toch gebeten?

Ben je toch te grazen genomen door muggen? Zo kom je van de klachten af:

 • Kalmeer je huid met glycerine of een andere zalf voor na de beet.
 • Zorg voor verkoeling op je huid. Dit helpt tegen de jeuk en tegen de muggenbulten.
 • Kom zo min mogelijk aan de bulten. Krabben maakt de klachten juist erger.
 • Door met je nagels een kruisje op de bult te prikken lijkt het alsof de jeuk minder wordt. Dit komt doordat je jezelf daarmee pijn doet, wat de jeuk minder maakt. Helaas werkt dit maar tijdelijk. Als de pijn weer verdwijnt, komt de jeuk terug.
left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

De eikenprocessierups: wat kun je doen bij kl...
close

Next

Wat zijn aften en hoe behandel je ze?