
Hoesten: alles wat je erover wilt weten
Hoesten is normaal en iedereen heeft er wel eens last van. Bijvoorbeeld als je je verslikt, ziek bent of als je rook inademt. Maar wat is hoesten precies? En waardoor wordt het veroorzaakt? Ook niet onbelangrijk: wat helpt tegen hoesten? In deze blog vind je antwoord op al je vragen.
Wat is hoesten?
Hoesten is een natuurlijke reactie van je lichaam als er slijm, stof of vuil in je luchtwegen zit. Denk dan aan je keel, longen en luchtpijp. Op deze manier houdt je lichaam je luchtwegen schoon. Bij hoesten ontstaat een prikkel in je luchtwegen. Dit kan in je keel zijn, maar ook in je luchtpijp. Je lichaam wil van die prikkel af en er ontstaat een hoestreactie. De oorzaak van deze hoestprikkel kan zijn dat er vuil in je luchtwegen zit. Ook kan verkoudheid of griep zorgen voor irritatie van je luchtwegen, waardoor een hoestprikkel ontstaat.
Soorten hoest
Hoe komt het dat hoesten de ene keer anders voelt dan de andere keer? Dat komt doordat er meerdere soorten hoest bestaan:
- Kriebelhoest
- Vastzittende hoest
- Slijmhoest
- Rokershoest
Wij leggen ze verder voor je uit.
Kriebelhoest
Kriebelhoest wordt ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd. Bij dit soort hoesten, hoest je bijna geen slijm op. Kriebelhoest wordt vaak veroorzaakt door een virusinfectie.
Vastzittende hoest
Een vastzittende hoest lijkt op een kriebelhoest, maar er is wel degelijk een verschil. Bij een kriebelhoest heb je de neiging om te hoesten, maar is er verder geen slijm aanwezig. Dit is bij een vastzittende hoest wel het geval. Alleen zit hierbij het slijm te vast om het los te kunnen hoesten of op te hoesten.
Slijmhoest
Waar bij de kriebelhoest en de vastzittende hoest geen slijm op wordt gehoest, gebeurt dit bij de slijmhoest wel. Bij elke hoestbui komt er dan slijm omhoog. Slijmhoest wordt veroorzaakt doordat er veel slijm in je keel of luchtwegen zit. Dit overtollige slijm wordt veroorzaakt door een irritatie of infectie. De slijmvliezen maken in dit geval meer slijm aan dan normaal. Dit slijm probeer je vervolgens op te hoesten. En dat is slijmhoest.
Rokershoest
De rokershoest is een vorm van hoesten die ontstaat doordat iemand rookt. De trilhaartjes in de longen van een roker worden beschadigd door de teer van een sigaret. Doordat deze trilhaartjes beschadigd zijn, kunnen ze niet meer hun werk doen; het slijm en andere ongewenste stoffen uit de longen verwijderen. Dit moet op een andere manier het lichaam verlaten en dat is door te hoesten.
Langdurig hoesten
Als je hoest langer dan 3 weken aanhoudt, dan wordt dit langdurige hoest genoemd. Dit wordt vaak veroorzaakt door een bacterie. Heb je last van langdurige hoest? Neem dan contact op met je huisarts. Zelf kun je proberen niet te roken en te zorgen voor voldoende rust.
Je baby is aan het hoesten
Het klinkt best wel naar als je baby aan het hoesten is. Dit is meestal niet erg. Ook bij baby’s en kinderen gaat dit meestal na 2 tot 3 weken vanzelf weer weg. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.
De oorzaken van hoesten
Er zijn verschillende soorten hoest en de oorzaken zijn wisselend. Bij een verkoudheid is de oorzaak van de hoest anders dan bij een allergie. Dit zorgt ervoor dat de hoest anders klinkt en aanvoelt. Bij de oorzaken kan er onderscheid worden gemaakt tussen hoesten door een aandoening of virus of hoesten door externe factoren, zoals airconditioning en een lage luchtvochtigheid. We noemen de meest voorkomende oorzaken voor je op:
- Luchtwegaandoening
- Verkoudheid of griep
- Allergie
- Ongewenste stoffen
- Luchttemperatuur
Luchtwegaandoening
Hoesten kan veroorzaakt worden door luchtwegaandoeningen. Er zijn verschillende soorten luchtwegaandoeningen, maar de twee bekendste zijn astma en COPD. Mensen met deze aandoeningen kunnen meer last hebben van hoesten dan mensen zonder een luchtwegaandoening. Dit komt doordat hun luchtwegwand gevoeliger is voor bepaalde stoffen. Sigarettenrook kan bij een astmapatiënt een prikkel veroorzaken waardoor hij als reactie gaat hoesten.
Naast de gevoeligheid voor bepaalde stoffen in de lucht, hebben deze mensen ook sneller last van luchtweginfecties. Deze infecties kunnen voor een hoest zorgen.
Verkoudheid of griep
Een verkoudheid kan ontstaan door een virus. Wanneer je last hebt van een verkoudheid is je slijmvlies ontstoken. Hierdoor wordt het slijmvlies dikker, begin je te snotteren en krijg je een verstopte neus. Je lichaam wil het overtollige slijm uit je keel en neus verwijderen. Dit kan het beste door te niezen en te hoesten. Tijdens het hoesten is te horen dat er slijm wordt opgehoest. Dit wordt ook wel slijmhoest genoemd. Je neus, keel en oren zijn verbonden met elkaar. Daarom is het mogelijk dat je van alle drie last krijgt tijdens een verkoudheid.
Allergie
Een bekende allergie is de huisstofmijtallergie. De uitwerpselen van huisstofmijt zijn grotendeels de oorzaak van deze allergie. Naast hoesten wordt deze allergie ook gekenmerkt door een verstopte neus, branderige ogen en benauwdheid. Bij warme en droge lucht kan het hoesten opspelen en verergeren.
Ongewenste stoffen
Er zijn verschillende ongewenste stoffen waar een mens van kan gaan hoesten. Hierbij kan je denken aan uitlaatgassen, rook of chemische stoffen zoals chloor. Als je gevoelig bent voor dit soort stoffen en snel moet hoesten, kun je deze stoffen het beste zoveel mogelijk mijden.
Luchttemperatuur
Naast bovenstaande oorzaken kan een koude of juist warme lucht ook zorgen voor een hoest. Deze lucht kan je luchtwegen prikkelen waardoor je begint te hoesten. Ditzelfde geldt voor een airconditioning. Deze zorgt voor een lage luchtvochtigheid en dat kan een negatieve invloed hebben op je slijmvliezen. Als je slijmvliezen droog zijn, kunnen ziekteverwekkers beter binnendringen. Dit kan een verkoudheid als gevolg hebben.
Moet je veel hoesten? Dan kun je een geïrriteerde keel krijgen. Hierdoor kun je nog meer gaan hoesten.
Wat helpt tegen hoesten?
Gelukkig gaat het hoesten meestal na 2 tot 3 weken vanzelf weer weg. Toch kan het vervelend zijn. Het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf of in ieder geval dat het minder wordt. Weet je niet hoe? Hier zijn zeven tips :
- Rook je? Stop dan met roken.
- Probeer je keel zo min mogelijk te schrapen.
- Zorg voor een schone, frisse lucht in je huis en op je werk.
- Vermijd rook en vieze lucht
- Bij kriebelhoest: drink iets warms, zoals thee met honing.
- Bij een vastzittende hoest: drink iets warms of stoom met warm water.
- Bij keelpijn: drink regelmatig op een dag iets, zoals koud water.
Wat kun je nemen bij het hoesten veroorzaakt door een verkoudheid?
Ben je verkouden en wil je iets nemen bij het hoesten? Dan zijn er meerdere middelen waar je uit kunt kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld hoestsiroop, zoals Daro Alle Hoest*. Deze siroop creëert een beschermend laagje in je keel dat zorgt voor verlichting van droge hoest. Daarnaast wordt eventueel vastzittend slijm opgelost, waardoor dit verdwijnt.
Ook zijn er hoestpastilles die je kunt nemen. Een voorbeeld hiervan is Bronchostop Direct voor elke hoest*. Deze brengt verlichting bij elke soort hoest tijdens een verkoudheid. Daarnaast verzacht het je keelpijn.
Hoestdrank
Bij hoest kun je ook een hoestdrank nemen. Kruidvat Hoestdrank 2- in 1* brengt een beschermlaag aan op je slijmvlies, waardoor je hoest vermindert en je keel tegen irritatie beschermd is. Ook kun je Natterman Alle Hoest* nemen. Deze hoestdrank hydrateert, smeert en beschermt de bovenste luchtwegen, wat irritatie vermindert. De verzachtende werking verlicht alle soorten hoest, doordat het eventueel aanwezige slijm vloeibaar wordt en zo makkelijker opgehoest kan worden.
* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 11 januari 2023