Kruidvat Blog

Hooikoorts: symptomen en behandelingen

De zon schijnt weer, de lammetjes springen rond in de wei en de natuur staat volop in bloei: de lente is een periode om naar uit te kijken. Althans, voor de meeste mensen. Helaas betekent dit voor bijna 3 miljoen Nederlanders ook de tijd van pollen en dus hooikoortsallergie. Maar wat is hooikoorts eigenlijk? En wat zijn de symptomen? Alles over hooikoorts en wat je ertegen kunt doen, lees je hier.

 • Wat is hooikoorts?
 • De symptomen
 • Wat kun je doen tegen hooikoorts?
 • Wondermiddelen tegen hooikoorts
 • Hoelang duurt hooikoorts?
 • Hooikoorts bij kinderen
 • Hooikoorts tijdens zwangerschap
 • Tips bij hooikoorts

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie waarbij je lichaam reageert op het stuifmeel van grassen, planten en bomen. Dit stuifmeel – ook wel pollen genoemd – blijft in de lucht hangen en adem je in als je buiten bent. Door het contact met je slijmvliezen ontstaat een allergische reactie. Je immuunsysteem raakt van slag en er komt histamine vrij. Deze histamine laat je hoesten, maakt je snotterig en laat je ogen tranen. Hooikoorts is het ergst in de maanden mei t/m augustus. Dat komt omdat in deze maanden veel bomen en planten in bloei staan.

Hooikoorts ontwikkelt zich meestal tussen je tiende en dertigste. Veel mensen groeien over de hooikoorts heen en hebben er op latere leeftijd minder of helemaal geen last meer van.

Sommigen hebben wekenlang last van hooikoorts, anderen slechts af en toe een dagje. Waarom de ene persoon wel last heeft van hooikoorts en de ander niet, is niet bekend. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid hierbij wel een rol.

De symptomen

De meest voorkomende symptomen bij hooikoorts lijken erg op de klachten die ook bij verkoudheid voorkomen. We zetten ze voor je op een rijtje:

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Hooikoorts is helaas niet te genezen. Toch kan je veel doen om de klachten te verlichten. Pollen zitten overal in de buitenlucht, dus makkelijk is het niet. Vermijd zoveel mogelijk contact met stuifmeel en maak gebruik van producten die helpen tegen hooikoorts. Verderop in deze BLOG vind je handige tips.

Wondermiddelen tegen hooikoorts

Er zijn verschillende middelen die kunnen helpen tegen hooikoorts. Gebruik bijvoorbeeld hooikoortstabletten, neussprays tegen hooikoorts of oogdruppels. Benieuwd welke middelen tegen hooikoorts er allemaal zijn? Kijk dan eens op onze pagina met alle producten tegen hooikoorts.

Hoelang duurt hooikoorts?

De bloeitijd van grassen, planten en bomen loopt van februari t/m eind september. Dat betekent dat je maar liefst 10 maanden lang last kunt hebben van hooikoortsklachten! Als je voor alle soorten pollen allergisch bent, heb je dus bijna het hele jaar door kans op klachten. Toch is de kans op hooikoortsklachten het grootst in de lente en midden in de zomer. Dan staan de meeste planten en bomen in bloei.

Hooikoorts bij kinderen

Willen de vermoeidheidsklachten van je kind maar niet overgaan? Het kan zijn dat hij of zij dan last heeft van hooikoorts. Als je kind tussen de zeven en vijftien jaar is, ontwikkelen de eerste symptomen zich. Wil je het zeker weten? Ga dan bij je huisarts langs voor een allergietest.

Tip: gebruik een speciale neusspray voor kinderen als je kind hooikoortsklachten heeft.

Hooikoorts tijdens zwangerschap

Je lichaam verandert tijdens een zwangerschap. Door de veranderende hormoonhuishouding kan je ook anders op allergenen reageren. Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap meer last van hooikoorts, bij andere vrouwen zijn de klachten juist minder erg.

Hooikoorts is niet schadelijk voor je baby. Als je door de hooikoorts slechter slaapt en daardoor vermoeider bent, wordt je immuunsysteem soms wel minder sterk. Let daarom goed op je rust. Denk je zelf last te hebben van een zwak immuunsysteem? Lees dan ook eens hoe je je immuunsysteem kunt versterken.

Tips bij hooikoorts

Om de klachten bij hooikoorts zoveel mogelijk te voorkomen zijn er nog een aantal handige tips die je kunnen helpen:

Wat je wel moet doen:

 • Slaap met horren. Door horren voor je deuren en ramen te plaatsen hou je pollen buiten de deur. Heb je (nog) geen horren? Hou je ramen en deuren dan vooral op warme en winderige dagen dicht.
 • Draag een zonnebril. Dit beschermt je ogen tegen het stuifmeel.
 • Ga direct na een regenbui naar buiten. Het is dan buiten niet alleen heerlijk opgefrist, maar alle pollen zijn dan ook tijdelijk weggespoeld.
 • Pollen blijven in je haar en op je kleding zitten. Gooi je kleding elke dag in de was en borstel je haar voor het slapengaan. Neem zo nodig een douche als je van buiten komt. Zo neem je het stuifmeel niet mee naar bed.
 • Laat je lichaam wennen aan stuifmeel en neem elke dag een theelepel honing. In honing zit een kleine hoeveelheid stuifmeel. Zo went je lichaam eraan.
 • Misschien wel de beste tip: ga een lekker potje zoenen. Echt waar, dat helpt tegen hooikoorts. Kussen vermindert de hoeveelheid histamine, en juist dat stofje veroorzaakt hooikoortsklachten.

Wat je niet moet doen:

 • Je wasgoed buiten laten drogen. Je kleding vangt zo pollen op.
 • Op vakantie gaan naar het platteland. Op het platteland hangen veel pollen in de lucht. Zoek liever de zee of de bergen op.
 • Picknicken in het bos. Ga liever in de stad een terrasje gaan pakken: daar hangen minder pollen in de lucht.
 • Lekker met de ramen open in de auto toeren. Rond drukke autowegen hangt veel stuifmeel in de lucht.
left arrow left arrow
Showing > of results


close

Previous

Wat is een allergie en hoe ga je ermee om?
close

Next

Hoe ontstaat een verstopte neus en wat kun je...