Zeven tips tegen muggen

Tips muggen

Dit wist je nog niet over muggen

Je ligt net lekker in je bed en dan hoor je hem al: je ergste vijand. Die brutale muggen komen altijd precies tevoorschijn als je net lekker ligt. Al zoemend hoor je hem dichterbij komen, hij gaat recht op zijn doel af. Je hand wacht op hem en pats! Hoopvol luister je. Is het vervelende gezoem echt weg? Als je overtuigd bent, val je tevreden in slaap.

Helaas blijft het meestal niet bij één vervelende mug. Ongemerkt steken ze je in je slaap en veroorzaken jeukende bultjes. Heel vervelend! Maar hoe verjaag je die vervelende muggen? De eerste stap is je vijand beter te leren kennen, daarna versla je ze met onze tips.

Onze tip: deze stekker beschermt op zeer effectieve wijze tegen muggen in woonruimtes.

Ken je vijand

Kennis is macht. Wie is die vervelende mug en wat doet hij in jouw slaapkamer? Muggen zijn vliegende insecten die leven van plantensappen. Er zijn duizenden verschillende soorten muggen, maar de bekendste is de steekmug. De steekmug leeft van nectar. Tijdens de aanmaak van eitjes heeft het vrouwtje bloed nodig en komt zij naar jouw slaapkamer toe.

Ook nog goed om te weten:

 • Muggen zijn dol op bloed en kunnen tot wel drie keer hun eigen lichaamsgewicht opdrinken.
 • Muggen vliegen niet sneller dan tussen de 1,6 en 2,4 km per uur, ze zijn dus niet bepaald de snelsten.
 • Muggen zijn een klein beetje verslaafd aan koolstofdioxide (CO2). Ze kunnen met een speciaal orgaan de geur van CO2 in onze adem volgen.
 • Muggen leven meestal niet langer dan twee maanden. Je zit dus niet jarenlang achter hetzelfde rotbeestje aan.
Muggen spray

Zo versla je de mug

De eerste stap hebben we gehad. Nu is het tijd om de mug te verjagen. Met deze tips kies je de beste strategie.

 1. Een klamboe is de ideale bescherming. Hang dit muggennet over je bed (let op dat het net lang genoeg is) en de muggen kunnen je niet meer steken. Nadeeltje: het gezoem gaat niet weg.
 2. Hou muggen buiten. Investeer in goede horren voor je deuren en ramen. Met een hor zet je ’s nachts lekker een raam open, maar hou je vervelende beestjes buiten.
 3. Deet is een goed antimuggenmiddel. In Nederland worden producten met maximaal 50% deet verkocht. Smeer of spray je goed in. Muggen hebben namelijk direct door als je een stukje huid vergeten bent.
 4. Zet een muggenlamp in je huis. Het blauwe uv-licht trekt allerlei insecten aan en elektrocuteert ze als ze in de buurt van het rooster komen.
 5. Ga letterlijk het gevecht aan met een (elektrische) vliegenmepper. Hiervoor moet je wel goed kunnen richten en snel zijn.
 6. Goed inpakken. En nee, je hoeft geen dikke wollen pyjama aan. Dat wordt wel erg zweten. Maar het helpt al om een lange, dunne broek en een shirt met lange mouwen aan te trekken. Op bedekte huid steken muggen je minder snel.
 7. Zoek een aantrekkelijke partner. Dat hoeft geen blonde god(in) te zijn, als de muggen hem of haar maar lekkerder vinden. Zo slaap jij heerlijk rustig! Meer weten? Lees dan waarom word jij wel gestoken en je partner niet?

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer