BLOG Kruidvat

Hoeveel en waar gebruik je parfum of aftershave

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 02/08/2017
Do's en dont's parfum

De do’s en don’ts van parfum & aftershave

Ken je dat? Je doet een klein beetje parfum op of je ruikt ergens een bepaalde aftershave en je beleeft direct intense herinneringen en gevoelens. Zo persoonlijk kan parfum zijn.
Hoewel bijna iedereen een parfum, eau de toilette of aftershave gebruikt zijn er een paar misvattingen over hoe je ze gebruikt. Gebruik je ze niet op de juiste manier dan ruik je je parfum of aftershave niet erg lang. Of de geur verandert zelfs. Jammer toch?
Hieronder vind je de do’s en don’ts rond parfum en aftershave. We hebben er ook een paar hints aan toegevoegd die je helpen bij het kiezen van het juiste parfum. Zo word je een echte parfum-pro!

Parfum & aftershave do’s

Do: spray op de juiste plek

Spray jij je parfum nog altijd op je pols? Er zijn betere plekken! Kies plekken waar je bloedvaten dicht onder je huid liggen en waar ze het meeste warmte afgeven. Goede plekken voor een ‘snufje’ parfum zijn je enkels, knieholtes en decolleté.

Do: spray op het juiste moment

Het beste moment om je parfum te gebruiken is direct na het douchen , nadat je je bodylotion hebt gebruikt. Je poriën staan open waardoor zowel je bodylotion als het parfum goed opgenomen wordt. Bovendien houdt je parfum langer op een gehydrateerde huid.

Do: spray de juiste hoeveelheid

Als je het goed wilt doen, wees dan niet té enthousiast met je parfum. Gebruik een klein beetje. Spray je wat in het rond, dan gaat je heerlijke parfum verloren in de lucht. Spray je op je kleding of sieraden (BE-juwelen), dan kunnen die verkleuren. Spray hooguit twee tot drie keer op de plekjes die we hierboven hebben genoemd.

Do: match je verzorgingsproducten

Als je het echt goed wilt doen match je zowel je bodywash als -lotion met je parfum. Zorg dat de geuren bij elkaar passen. Geuren die niet bij elkaar passen of veel verschillende geuren kunnen nogal overweldigend worden. Kies voor een licht geparfumeerde bodywash en -lotion of producten uit dezelfde lijn als je parfum of aftershave.

Parfum & aftershave don’ts

Parfum waar op letten

Don’t: parfum bewaren bij hoge temperaturen

Ze zitten vaak in prachtige flesjes, die parfums en aftershaves. Toch kun je ze beter niet showen voor je badkamerraam. Warmte, zonnestralen en vochtige lucht doen de geur namelijk geen goed. De samenstelling van het parfum of de aftershave kan erdoor veranderen. Dan kan al binnen een korte tijd. Jammer, daar ging je fijne parfum!

Don’t: deppen, rollen & wrijven

Deppen en rollen van je parfum of aftershave is een no go. De geur wordt namelijk ‘vervuild’ met de natuurlijke oliën van je lichaam. Je parfum of aftershave eerst sprayen en daarna inwrijven is ook geen goed idee. Eigenlijk wordt daarmee de geur ‘kapot gewreven’ waardoor hij minder lang fijn ruikt. Hetzelfde geldt voor het wrijven van je parfum achter je oorlel. Dit kan zelfs leiden tot een vies luchtje!

Don’t: het hele jaar hetzelfde parfum

Gebruik je het hele jaar hetzelfde parfum of dezelfde aftershave, dan raak je gewend aan de geur. Zo raakt hij zijn aantrekkingskracht kwijt. Kies liever een ‘seizoensparfum’. Kies bijvoorbeeld een parfum voor de lente en zomer en weer iets anders voor de herfst en winter. Het zal anderen opvallen, alsof je telkens een nieuw, heerlijk parfum hebt!

Don’t: hetzelfde parfum voor de dag en avond

De avond en dag vragen een ander parfum of andere aftershave. Overdag is een lichte geur vaak beter. ’s Avonds mag je geur wat zwaarder zijn. ’s Morgens na je douche is het fijn om een ‘mentaal verfrissende’ geur te gebruiken met lichte, frisse noten. Zoek een parfum of eau de toilette met een mengsel van citrusfruit zoals citroen, sinaasappel en grapefruit/pompelmoes. ’s Morgens doen ook op water gebaseerde geurnoten als zeebriesjes en ozonachtige geuren (denk aan de frisheid na een flinke onweersbui) het goed om je dag fris en fruitig te starten. Als je daar niet wakker van wordt …
Tip: met Calvin Klein CK One Eau de Toilette weet je zeker dat je fris en fruitig aan je dag begint. Voor de avond kun je kiezen voor wat sterkere noten zoals jasmijn, musk en patchouli. Wordt het laat vanavond? Deze ‘zwaardere’ geuren blijven de hele nacht goed zitten.
Tip: The Master Perfumer Velvet Patchouli N°20 Eau de Toilette is een echt partybeest.

Parfum piramide

Hoe vaak moet je parfum gebruiken?

Normaal gesproken is het goed je parfum elke 5 tot 7 uur te gebruiken. Maar het hangt erg af van de kwaliteit van het parfum of de aftershave en hoe aanwezig de zogenaamde basisnoten zijn. Een geur wordt namelijk in de loop van de dag (of nacht) afgebroken, waarbij de basisnoten meer prominent worden.
De zogenaamde topnoten zijn de verrassende geuren die ruikt als je het parfum nét opgedaan hebt. Ze zijn meestal maar 15 minuten tot hooguit 2 uur houdbaar. Het gaat meestal om citrusgeuren.
De hartnoten ruik je na de topnoten, meestal zo’n 3 tot 5 uur nadat je het parfum hebt opgedaan.
Uiteindelijk komen de basisnoten tevoorschijn. Deze zijn meestal wat sterker en ‘brutaler’ dan de top- en hartnoten. De basisnoten blijven wel 5 tot 10 uur houdbaar. Het gaat meestal om musk en houtachtige geuren.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Hoe vind ik de perfecte mascara?
close

Next

Aan de slag met sculpting contouring-make-up