BLOG Kruidvat

37 weken zwanger: de week van het lastig lopen

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Ben je er al helemaal klaar voor? Je baby in elk geval wel! De eindstreep is in zicht. Nog een paar weken rondlopen (of moeten we zeggen waggelen?) met je trotse buik en dan start het grote baby-avontuur echt! Met deze tips kom je de laatste weken van je zwangerschap door.

Je baby in deze week:
Zo groot als een Jumbopak luiers


Je kleine is klaar om de wereld te ontdekken! Tot het zover is, oefent hij of zij de belangrijkste vaardigheden nog even goed. Duimzuigen bijvoorbeeld. Dat zorgt voor een goede zuigreflex, wel zo handig bij de eerste borstvoeding. Daarnaast traint je kindje de ademhaling door het vruchtwater in- en uit te ademen.

vergelijkingsafbeelding

Door het gebrek aan ruimte in je baarmoeder kan het zijn dat je je kleine stuiterbal wat minder krachtig voelt dan eerst. Er is simpelweg geen plek meer voor. Houd wel in de gaten of je kindje net zo vaak beweegt als eerst. Zo niet, dan is het verstandig om je verloskundige te contacten.

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

You did it! Vanaf week 37 is je baby helemaal klaar voor de bevalling. Als je wil en er geen complicaties zijn, mag je vanaf nu thuis bevallen. Toch is de kans groot dat je nog even geduld moet hebben. De meeste baby’s worden geboren in week 40 of week 41 van de zwangerschap. Je hebt dus nog de kans om wat rust te pakken voor de intensieve eerste periode met je kindje begint. Voor zover dat lukt dan.

Je grote buik en je hoofd vol gedachten maken het je niet makkelijk om rustig te blijven. Hoe zal het straks zijn als de kleine er is? Op de momenten waarop je wél actief bent, is het extra belangrijk om op je houding te letten. Je buik haalt je uit balans en dat kan vervelende rugklachten geven.

Tip voor daddy

Wanneer moet je eigenlijk de verloskundige bellen? Bij de eerste wee of pas veel later? Dit hangt af van verschillende factoren. Zo speelt mee of je vrouw al vaker is bevallen, of haar vliezen al zijn gebroken en of ze regelmatige weeën heeft. Ga mee naar de verloskundige en laat je goed informeren. Als het moment daar is, heeft je vrouw wel iets anders aan haar hoofd!

Naomi vertelt – @naominoellegeneve

“Een voldragen baby stelt enorm gerust. Ik voel me een stuk minder onzeker maar tegelijkertijd zit ik ook vol goede spanning voor de aankomende periode. Ik maak deze laatste weken nog even extra gebruik van alle hulp die ik aangeboden krijg. Zo wordt er geregeld voor mij gekookt door vriendinnen en helpt mijn partner meer mee in het huishouden zodat ik af en toe een dutje kan doen.

En hoewel mijn partner het enorm schattig vindt dat ik nu waggelend door het leven ga, heb ik nogal moeite met mijn onrustige benen tijdens het slapen. Wat dus niet mag ontbreken tijdens mijn avondritueel is een stevige beenmassage. Het liefst met een lekker ruikende massageolie, een goede Netflix serie en een reep chocolade… blame it on the hormons!”

Zo ontlast je je rug

De laatste weken van je zwangerschap zijn een kleine uitdaging voor je rug en bekken. Je hebt de neiging te waggelen door je ingedaalde kindje en voelt je rug misschien wel protesteren. Door je dikke buik heb je de neiging om wat achterover te leunen, met als gevolg een holle rug. Dat gaat zeer doen! Behalve voldoende slaap kunnen ook onderstaande tips je helpen.

  • Laat tillen zoveel mogelijk aan anderen over. Til je wel? Zak dan goed door je knieën.
  • Sta niet te lang, maar blijf wel voldoende in beweging om je spieren sterk te houden.
  • Let op je houding. Sta stevig met twee benen op de grond en houd je knieën iets gebogen.
  • Leg die vermoeide benen lekker omhoog.
  • Goede ondersteuning is belangrijk. Loop op goede schoenen en zit op een stoel met een fijne rugleuning. ‘s Nachts helpt een voedingskussen of kussen tussen je knieën om in slaap te komen.
  • Een warmtepleister geeft diepwerkende warmte
  • Een massage van je benen en rug verlicht én geeft je een fijn relaxmomentje. Zet je partner maar aan het werk! Gebruik een lekkere massage-olie voor extra hydratatie.
left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

36 weken zwanger: de week van het blije baby ...
close

Next

38 weken zwanger: de week van mama