Kruidvat Blog

25 weken zwanger: de week van de obstipatie

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Vanaf deze week ben jij niet meer de enige die het minimensje in je buik voelt. Je partner, vrienden of familie kunnen de kleine ook voelen schoppen als ze hun hand op je buik leggen. Een bijzonder moment. Je darmen komen wel wat in verdrukking, met obstipatie als gevolg. Hoe ga je daar het beste mee om?

Je baby in deze week:
Zo groot als een stijltang


Doordat je baby minder ruimte heeft, voel je hem of haar steeds duidelijker. Dat kan best afleiden als je aan het werk bent. Gemiddeld hoor je je kindje ongeveer 10 tot 15 keer per dag te voelen bewegen. Soms is dat meer, soms minder. Als de kleine heel rustig wordt of anders beweegt dan normaal kun je dit bespreken met je verloskundige.

vergelijkingsafbeelding

Qua uiterlijk krijgt je kindje langzaam de babyroze huid waarmee het geboren zal worden. Eerder was het nog helemaal doorzichtig. Ook de rimpeltjes in de huid trekken steeds meer glad.

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Nu je buik groter wordt en je kindje voelbaar, steken opeens de vreemdste mensen hun hand uit om aan je buik te voelen. Als je daar geen zin in hebt, kun je ze gewoon afwimpelen natuurlijk. Jouw buik! Je baby belly kan soms letterlijk als een harde bal aanvoelen. Je baarmoeder trekt zich samen, waardoor je buik gespannen aanvoelt. Op zo’n moment heb je last van een harde buik. Heb je hier vaak last van? Dan geeft je lichaam waarschijnlijk een teken dat je wat rustiger aan moet doen.

Je darmen doen het wat kalmer aan op dit moment. Dat heb je misschien al gemerkt. Hormonen en een grotere baarmoeder zijn de boosdoeners. Je hebt last van verstopping, ook wel obstipatie. Je ontlasting is harder, kan pijnlijk zijn en komt veel minder vaak dan gewoonlijk.

Tip voor daddy

Je partner weet vast al hoe ze haar zwangerschapsverlof gaat inzetten. Nu jij nog. Bedenk samen (en met je werkgever) wat je doet met je geboorteverlof. Na de volledige eerste vrije werkweek kun je in overleg met je werkgever nog 5 werkweken opnemen. Dit kun je bijvoorbeeld in de eerste 6 maanden na de bevalling doen.

Shirley vertelt – @shirleyvisser

“Het idee dat je over een week of 12 zou kunnen bevallen voelt misschien angstaanjagend, maar vooralsnog ben je heerlijk zwanger en kun je genieten van een steeds groter wordende buik. Het kan zijn dat je het lichamelijk nu iets zwaarder gaat krijgen maar dat is niet zo gek. Je zit bijna in je derde trimester! Je baby wordt groter en drukt meer op je ingewanden (thanks schat). Hierdoor moest ik echt ontzettend veel naar het toilet voor boodschap 1, maar lukte het juist helemaal niet om boodschap 2 te lozen. Niks geks en alleen maar iets wat erbij hoort.

Gelukkig zijn er ook fijne dingen rond deze periode. Heb je al nagedacht over een 3D-echo? Rond week 25 kan deze het beste ingepland worden, dan heeft je kindje nog genoeg ruimte om goed te bewegen en is het beeld ontzettend mooi. Ik had dit bij beide kinderen absoluut niet willen missen. Plan het in voor jou en je partner!”

Verstopping verminderen doe je zo

Is naar het toilet gaan geen pretje meer de laatste tijd? Met een paar eenvoudige tips verminder je obstipatie. Vezels, vezels en nog meer vezels is wat je nodig hebt. Je vindt ze onder andere in volkorenproducten, peulvruchten, groente, fruit, gebroken lijnzaad en chiazaad. Ook Kruidvat Biologische Psylliumvezels stimuleren de darmwerking. Eet rustig en op regelmatige tijden. Daarnaast is het belangrijk 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken en genoeg te bewegen. Het liefst een half uur per dag.

Meer tips nodig? Lees dan ook Obstipatie tijdens de zwangerschap? Dit doe je eraan!

 Au, een gevolg van obstipatie zijn aambeien. Ze ontstaan door druk op de aderen rond de anus. Je behandelt ze vaak gemakkelijk met zelfzorgproducten. Bekijk ons assortiment producten voor het behandelen van aambeien.

Meer weten? Lees dan Dit moet je weten over aambeien tijdens je zwangerschap.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

24 weken zwanger: de week van de honger
close

Next Article

26 weken zwanger: de week van de spierpijn