BLOG Kruidvat

13 weken zwanger: de week van de gekke geurtjes

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

Vorige week heb je het van de daken geschreeuwd: je krijgt een kindje! De organen van je kleine zijn in deze week helemaal compleet en dat maakt de kans op een miskraam nu een stuk kleiner. Aan de eerste onzekerheid komt dus een einde. Wel maak je in deze week kennis met een nieuw kwaaltje: gekke geurtjes. Kan je je lievelingsparfum ineens niet meer verdragen? Dat is niet zo gek. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen, leggen we je uit in deze blog.

Je baby in deze week:
Zo groot als Baby Wattenstaafjes


Je baby maakt deze week grote sprongen in zijn of haar ontwikkeling. De maag ontwikkelt zich snel en begint spijsverteringssappen te produceren. Daardoor begint het spijsverteringsstelsel te oefenen met samentrekken. Zo kan het straks voedsel verteren. Daarnaast ontwikkelen de darmen zich. Die verplaatsen zich nu van de holte in de navelstreng naar het buikje. Ook de nieren gaan harder aan het werk en maken urine aan.

vergelijkingsafbeelding

De afgelopen weken is je baby flink aan het trainen geslagen en vanaf nu komt er een nieuwe work-out bij: duimzuigen. De ‘zwemvliesjes’ tussen de vingers zijn helemaal verdwenen. Daardoor kan je kleine zijn of haar vingertjes afzonderlijk bewegen. Misschien heb je mazzel en doet hij of zij dat ook wel tijdens de eerstvolgende echo. Duimen maar!

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Jij voelt je vanaf deze week stukken beter. Er komt vanaf nu namelijk een einde aan de ochtendmisselijkheid. Dat betekent geen last meer van een draaiende maag en dus weer genieten van eten! Maar niet alle zwangerschapskwaaltjes zijn in deze week over. Houd er rekening mee dat je de komende maanden nog veel bezoekjes aan het toilet brengt om je blaas te legen.

Je buik groeit vanaf nu steeds harder. Misschien is dat anderen ook al opgevallen. Nu je het nauwelijks nog geheim kunt houden, wordt het tijd om je werkgever in te lichten. Zo heeft die ruim de tijd om een eventuele vervanger te zoeken voor jouw verlof.

Tip voor daddy

Was het de afgelopen weken rustig onder de lakens? Tijd om jullie seksleven weer een boost te geven! Je lief heeft namelijk meer energie, minder last van kwaaltjes en minder stress nu de kans op een miskraam aanzienlijk lager is geworden. Maar misschien nog wel belangrijker: je vrouw of vriendin is nu een stuk gevoeliger down-under, omdat ze meer doorbloed is. Van alles wat je doet, geniet ze nu dus extra. Profiteer ervan!

Naomi vertelt – @naominoellegeneve

“Inmiddels zijn we gewend aan het idee dat we straks een baby mogen verwelkomen. Onze familie is op de hoogte en ook de eerste babyspulletjes liggen al in de kast. In mijn hoofd ben ik bezig met het inrichten van de babykamer en mijn Pinterest-bord staat vol met inspiratie, tips en uitzetlijstjes.

De afgelopen weken vond ik erg pittig. Ik dronk een liter gemberthee per dag en ik ben erg blij dat de kwaaltjes wat zijn afgenomen. Hoe ik voor mijn zwangerschap verslaafd was aan koffie, kan ik nu de geur niet eens verdragen. De geur van schoon beddengoed vind ik heerlijk en ik ga regelmatig naar de broodafdeling van de supermarkt om stiekem aan wat croissantjes te snuiven. Dit is alweer de laatste week van het eerste trimester en hierdoor neemt gelukkig ook mijn onzekerheid erg af. Ik durf nu meer te vertrouwen op mijn lichaam en voel mij krachtiger dan ooit.”

Vermijd gekke geurtjes

Ruik je de sigarettenrook van de buurvrouw ineens extreem goed? Of kan je de geur van je lievelingsparfum ineens niet meer verdragen? Geen paniek, het hormoon oestrogeen is de boosdoener. Gelukkig is dit echt een eerste trimester-kwaaltje en heb je er dus niet je hele zwangerschap last van. Tip: gebruik deodorant, zeep en shampoo met een neutrale geur en vermijd onaangename geuren voor nu even.

Ontdek ons hele assortiment van Neutral.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

12 weken zwanger: de week van het vertellen
close

Next

14 weken zwanger: de week van Zwitsal