
Spruw bij baby’s: wat kun je doen?
Heeft je baby witte spikkeltjes op zijn tong en in zijn mond? Dan kan hij spruw hebben. Maar geen paniek! Het is een meestal onschuldige infectie. Ongeveer 4% van de pasgeboren baby’s krijgt ermee te maken. Je kunt het merken doordat je kindje huilerig is en minder goed drinkt. Gelukkig gaat spruw meestal vanzelf over. Hier lees je hoe je spruw bij je baby herkent en wat je ertegen kunt doen.
Wat is spruw?
Spruw is een infectie van het mondslijmvlies die wordt veroorzaakt door Candida albicans . Dat is een gist (soort schimmel). Meestal krijgen kinderen jonger dan 6 weken er last van. Volwassenen kunnen een candida-infectie hebben, zonder dat ze het weten of er last van hebben. Zo kun je ongemerkt spruw aan een kindje doorgeven. Bijvoorbeeld door een fopspeen of vinger van iemand met candida. Ook als moeder kun je candida bij je dragen bij de geboorte of via de borstvoeding* doorgeven, zonder dat je hier iets van merkt.
Hoe ziet spruw eruit?
Kindjes met spruw kunnen witte plekjes in hun mond hebben. Je vindt de spikkeltjes aan de binnenkant van de wangetjes, op de tong en op het gehemelte. De vlekjes wegvegen is vaak moeilijk. Sommige kindjes hebben daarnaast last van blaasjes in de mond en opvallend glanzende lippen. Soms komt het voor dat je baby wel spruw heeft, meer geen witte spikkels. Je merkt dan dat hij of zij veel huilt, onrustig drinkt en de tepel vaak loslaat.
Is spruw besmettelijk?
Spruw is besmettelijk. Je kindje kan het via direct contact overdragen. Maar ook via spullen die hij in zijn mondje heeft gehad. Maak daarom alles hygiënisch schoon en laat andere kindjes niet aan zijn spullen komen.
Geef je borstvoeding en heeft je baby spruw? Dan bestaat de kans dat je als volwassene spruw krijgt. Lees hier wat je bij spruw bij de vrouw kan doen en wat dat voor invloed heeft op de borstvoeding*.
Doet spruw pijn bij je baby?
Spruw is een veelvoorkomend babykwaaltje en is niet gevaarlijk. Het gaat gelukkig meestal vanzelf weer over. Als je kindje er verder geen last van heeft, is er geen behandeling nodig. Maar soms kan spruw voor je kindje ook pijnlijk zijn. Je baby huilt dan veel en laat de tepel steeds los bij het voeden. Als dit zo is, dan is het goed om wat aan de spruw te doen.

Wat kun je doen tegen spruw bij je baby?
Heeft je kindje spruw? Dan is hygiëne erg belangrijk. Als je alles goed schoon maakt, krijgt de infectie geen kans om zich verder te verspreiden. Met de volgende tips geef je de candida geen kans:
• Was je handen voor je borstvoeding* gaat geven en maak je tepels schoon met lauw water.
• Maak je tepels ook na het voeden weer schoon met lauw water en laat ze aan de lucht drogen.
• Was je handen als je naar het toilet bent geweest en na het verschonen van de luier van je kindje.
• Flesjes en spenen kun je het beste in de vaatwasmachine doen om ze te reinigen. Heb je geen vaatwasmachine, maak ze dan schoon met afwasmiddel en speciale borstel. Uitkoken mag ook. Bewaar ze op een schone en droge plaats.
• Na de borstvoeding: Laat je tepels drogen voordat je een bh aantrekt en gebruik schone zoogcompressen en vervang ze regelmatig .
Gaat de spruw niet over of blijft het terugkomen? Neem dan contact op met je huisarts.
Hoelang duurt het voordat spruw weg is?
Vaak gaat spruw vanzelf over, maar het kan ook nodig zijn om de spruw te behandelen. Spruw bij je baby gaat meestal binnen enkele dagen tot weken over. Duurt de spruw langer dan twee of drie weken, ook bij behandeling? Neem dan contact op met je huisarts.
Kun je spruw voorkomen?
Spruw is meestal niet te voorkomen. Probeer alle spullen hygiënisch schoon te houden. Zo houd je de kans op spruw zo klein mogelijk. Mocht jij of je baby toch spruw krijgen, dan weet je nu precies hoe je het herkent en wat je kunt doen.
*borstvoeding is altijd de beste voeding voor baby’s
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 10 oktober 2022