BLOG Kruidvat

Spruw bij de vrouw: hoe gaat de borstvoeding?

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 22/09/2022

Spruw bij de vrouw: hoe gaat de borstvoeding

Geef je borstvoeding? Dan heb je misschien weleens van spruw gehoord. Bij deze infectie aan het mondslijmvlies heeft je baby witte spikkeltjes op de tong en in de mond. Maar wist je dat je hier als vrouw ook last van kunt krijgen? Hier lees je alles over spruw bij de vrouw en wat dit voor invloed heeft op het geven van borstvoeding.

Wat is spruw?

Spruw wordt veroorzaakt door de gist Candida Albicans. Deze gistsoort leeft vaak op je huid en kan daar een schimmelinfectie veroorzaken. Als volwassene kun je een Candida-infectie hebben zonder dit te weten en dit doorgeven aan je baby.

Zo’n 4% van de baby’s krijgt spruw, vaak al in de eerste zes weken van hun leventje. Je ziet dan meestal witte spikkeltjes in de mond van je baby. Ook wil je baby slecht drinken en huilt meer dan normaal.

Spruw op de tepel: de oorzaken

Niet alleen in de mond van je baby kan spruw voorkomen, maar ook op je borst. Vaak gaat dit samen. De schimmel kan om verschillende redenen spruw op de borst veroorzaken:

  • Tepelkloven
  • Vochtige tepels
  • Verminderde weerstand
  • Spanning
  • Gebruik van antibiotica

Tepelkloven

Tepelkloven zijn scheurtjes of kloofjes in je tepel. Deze ontstaan vaak tijdens de borstvoeding. Door deze wondjes kan de schimmel Candida Albicans in de huid doordringen en daar spruw veroorzaken.

Vochtige tepels

Schimmels houden van een vochtige, warme omgeving. Als je je tepels na het voeden niet goed droogt en snel weer wegstopt onder een zoogkompres en in je bh, dan heb kans op spruw. Maak je tepels daarom na het voeden altijd goed droog en vervang je zoogkompressen regelmatig.

Spanning

Veel spanning is niet goed voor je en kan zelfs een schimmelinfectie veroorzaken. Neem daarom op tijd je rust. We weten dat dat met een kleine in huis soms moeilijk is, maar het is wel belangrijk. Durf om hulp te vragen aan je partner, familie of vrienden als het je even te veel wordt.

Wat merk je van spruw op de borst?

Spruw op je borst voelt vaak pijnlijk. Maar pijn hoeft niet direct te betekenen dat je spruw hebt. Ook bijvoorbeeld  verkeerd aanleggen en te volle borsten kunnen pijn veroorzaken. Spruw op de tepels en borst herken je aan de volgende symptomen:

  • Een scherpe, stekende pijn in je borst
  • Jeuk op je tepels
  • Schilferige tepels
  • Kleine bultjes op de borst en rond je tepels
  • Rode, glanzende tepels of soms paarsige tepels

Heeft je baby spruw en herken je een of meerdere van bovenstaande symptomen? Dan kunnen je borsten ook geïnfecteerd zijn. Maar je borsten kunnen ook geïnfecteerd raken voordat je baby spruw heeft.

Tips om spruw op de tepel te behandelen

Heb je spruw? Dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts.

Door de spruw kan het geven van borstvoeding voor jou te pijnlijk zijn. In dat geval kun je tijdelijk melk afkolven om zo toch de borstvoeding op gang te houden. Let er wel op de schimmel ook in de afgekolfde melk zit, ook na het invriezen. Bewaar deze melk daarom niet voor later, maar geef de afgekolfde melk direct aan je baby.

Naast het smeren met een zalf voor spruw, is het ook belangrijk om goed op je hygiëne te letten:

  • Was je handen voor en na het voeden van je baby.
  • Maak je tepels na het voeden goed schoon en laat ze het liefst even aan de lucht drogen.
  • Draag elke dag een schone voedingsbeha.
  • Vervang je zoogkompressen regelmatig.

Welke invloed heeft spruw op de borstvoeding?

Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s. Krijg je bij het geven van borstvoeding te maken met spruw? Behandel deze infectie dan direct en probeer ondertussen door te gaan met het geven van borstvoeding. Vaak gaat het binnen enkele dagen al beter en is de spruw snel helemaal weg. En dan kunnen jij en je baby weer volop genieten van dit intieme momentje samen.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 22 september 2022

close

Previous

Waterpokken: verlicht de klachten vanaf het b...
close

Next

Zesde ziekte? Wat kun je doen voor je baby of...