BLOG Kruidvat

Is een papfles goed voor je baby?

Read time: 2 minutes
Posted on: 04/06/2020
Header_Een papfles voor je baby

Een papfles: wat zijn de voor- en nadelen?

Is je kindje ondertussen een paar maanden oud? Dan kun je overwegen een papfles te geven. Een papfles heeft voor- en nadelen. Misschien twijfel je of je kindje het fijn vindt. Je kunt het in elk geval proberen; mocht je kindje het niets vinden kun je altijd weer stoppen. Hier ontdek je of een papfles goed is voor je kindje.

Wat is een papfles?

Een papfles is een fles met voeding voor je kindje waar granen aan zijn toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan rijstebloem, tarwe of havermout. Door de toevoeging van een van deze granen wordt de voeding dikker en krijgt je baby belangrijke voedingsstoffen binnen.

De voor- en nadelen van een papfles

In deze BLOG vertellen we je meer over de voor- en nadelen. Jij kunt vervolgens zelf bepalen of je wel of geen papfles voor je baby gebruikt.

De voordelen:
• Je baby leert nieuwe smaken kennen. Ook went de maag alvast aan andere voeding dan alleen melk. Omdat zuigen aan een fles vertrouwd voelt, is dit een comfortabele manier voor je kindje om te wennen aan iets nieuws.
• Een papfles is praktisch. Je kunt heel gemakkelijk wat granen toevoegen aan de fles. Vervolgens kun je je baby voeden met de fles, zonder geknoei.

De nadelen:
• Door een papfles te gebruiken in plaats van echt brood te geven leert je kindje niet kauwen, wat tevens de spraakontwikkeling niet ten goede komt. Een papfles is dus niet goed voor de mondmotoriek. Als je toch graag pap wilt geven, geef dan af en toe wat via een lepel in plaats van de fles. Zo oefent je baby toch de mondmotoriek.
• Rijstebloem is licht verteerbaar en daardoor geschikt om als eerste graan aan je kindje te geven, maar het bevat ook arseen. Arseen kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kindje als het hier te veel van binnenkrijgt. Je kunt dus niet elke dag rijstebloem geven.
• Het kan verleidelijk zijn om je kindje in slaap te laten vallen met een papfles, omdat je kindje dan goed inslaapt. Dit kan echter zuigflescariës veroorzaken. Als je kindje langdurig sabbelt op een fles krijgt het tandglazuur geen tijd om te herstellen. Hierdoor kunnen gaatjes ontstaan.

Sfeerbeeld_round_Een papfles voor je baby

Lukt het geven van een papfles niet?

Als je graag je kindje wilt voeden maar het lukt niet, controleer dan of er bij de speen niet te veel dikke pap zit opgehoopt. Je kunt ook het gat van de speen groter maken met bijvoorbeeld een schaar. Vaak gaat het voeden dan beter. Gaat het voeden uit de fles altijd lastig? Lees dan wat je kunt doen in Help! Mijn baby weigert de fles.

close

Previous

Wat is johannesbroodpitmeel en wanneer gebrui...
close

Next

Hooikoortsmedicijnen gebruiken tijdens je zwa...