BLOG Kruidvat

Kruidvat kraamvragen afl. 4 – Hoe verschoon je je baby?

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 03/02/2021

Wij hebben het antwoord op al jouw kraamvragen!

Als je voor de eerste keer papa of mama wordt, spoken er veel vragen door je hoofd. Want hoe moet je eigenlijk een luier verschonen? En hoe doe je je baby in bad? Geen nood, wij zijn er voor je. In deze serie beantwoorden we al jouw kraamvragen met in deze vierde aflevering het antwoord op de vraag: hoe verschoon je je baby?

Luiers verschonen

Een volle luier is niet fijn en ook niet goed voor het huidje van je baby. Wacht ook niet te lang met verschonen, want anders kan de luier doorlekken en worden de kleertjes van je kindje nat. Bij pasgeboren baby’s is ons advies om de luier elke 1,5 uur te verschonen, het liefst net voor de voeding. Wil je weten hoe je een luier verschoont? Bekijk dan de video.

Stappenplan voor het verschonen van een luier

Om je kindje te verschonen heb je verschillende spullen nodig, om te beginnen natuurlijk een schone luier in de juiste maat. Daarnaast heb je billendoekjes en een luierzakje nodig. Ben je onderweg? Dan is een verschoningsmatje ook handig. Lees dan ook onze handige tips voor een luierwissel onderweg.

Je kindje een schone luier geven doe je zo:

  1. Check of alles dat je nodig hebt binnen handbereik ligt.
  2. Maak de vieze luier los. Veeg met de luier de ergste vuiligheid weg en maak hem dan verder open. Veeg van de voorkant naar de billetjes.
  3. Maak met de billendoekjes de buik van je baby, de beentjes en dan de voorkant schoon. Let er op dat alles echt goed schoon is. Het is niet erg als je meerdere doekjes moet gebruiken.
  4. Maak daarna de billetjes schoon. Leg je hand onder de bovenbeentjes van je kindje en til ze omhoog. Maak de billetjes schoon met luierdoekjes en schuif de vieze luier aan de kant.
  5. Pak de schone luier en kijk goed wat de voor- en achterkant is. De plakstrip zit altijd aan de achterkant.
  6. Schuif de schone luier onder je baby. Zorg ervoor dat de bovenrand rond de middel van je kindje zit.
  7. Maak de plakstrip aan één kant los en plak hem vast. Doe hetzelfde aan de andere kant.
  8. Controleer of de luier niet te los of te strak zit. Er moet nog ongeveer één vinger ruimte tussen het buikje en de luier zitten. Check of de randen bij de beentjes naar buiten wijzen.
  9. Kleed je kindje weer aan.
  10. Ruim de vieze luier op. Dit doe je door hem dicht te vouwen en in een luierzakje te doen. Dit zakje voorkomt vieze luchtjes. Gooi de luier daarna in de luieremmer of vuilnisbak.

Kruidvat beantwoordt al jouw kraamvragen

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Kruidvat kraamvragen afl. 3 – Hoe maak je een...
close

Next

Kruidvat kraamvragen afl. 5 – Luieruitslag, w...