BLOG Kruidvat

Is je kind ziek? Zo zorg je goed voor hem of haar

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 20/01/2021

Ziek zijn is heel normaal en het overkomt ieder kind. Maar als ouder wil je liever niet dat je kind verkouden wordt of de griep krijgt. Hoe kun je de klachten verlichten? ? Je ontdekt het hier.

Griep en verkoudheid bij kinderen

Baby’s en jonge kinderen zijn nog bezig met het ontwikkelen van hun immuunsysteem en zijn daardoor vatbaarder voor griep- en verkoudheidsvirussen. Ze kunnen meerdere keren per jaar verkouden worden. Om goed uit te kunnen zieken hebben kinderen vooral rust, verzorging en wat extra aandacht nodig.

Hoe zorg je goed voor je zieke kind?

Als ouder kan het best moeilijk zijn om je kindje ziek te zien. Je voelt je machteloos en hoopt dat je kindje snel weer vrolijk rondrent. Tot die tijd is het belangrijk om goed voor hem of haar te zorgen. Dit zijn onze adviezen:

  • Een ziek kind heeft rust nodig om goed uit te kunnen zieken. Zorg er daarom voor dat de plek waar je kind ligt rustig is en dat je kindje geen last heeft van harde omgevingsgeluiden.
  • Als je kind ziek is, heeft hij of zij waarschijnlijk minder of geen eetlust. Dat is niet erg, het belangrijkste is dat je kindje genoeg blijft drinken. Bied hem of haar daarom regelmatig wat te drinken aan.
  • Wil je kindje toch weer wat eten? Kies dan voor voedsel zoals een cracker, wat rijst of fruit.
  • Heeft je kindje keelpijn of keelontsteking? Geef hem of haar dan koel drinken. Dat verzacht de pijn in de keel.
  • Geef je kindje wat extra liefde en aandacht, lees bijvoorbeeld een boekje voor, kijk samen televisie of doe (als je kindje zich wat beter voelt) een spelletje.

Koorts bij kinderen

Koorts komt veel voor bij kinderen, vooral bij kinderen onder de 5 jaar. Normaal gesproken ligt de lichaamstemperatuur van je kindje tussen de 36 en 37 graden Celsius. Als deze hoger is dan 38 graden Celsius heeft je kindje koorts. Je kind krijgt koorts omdat er een virus of bacterie het lichaam is binnen gedrongen. Het lichaam komt hiertegen in actie. Om deze binnendringers aan te vallen zet het lichaam de thermostaat een paar graden hoger. Tip: gebruik de Kruidvat digitale koortsthermometer* en je weet binnen 10 seconden wat de lichaamstemperatuur van je kindje is.

Koorts is een natuurlijk afweermechanisme om virussen en bacteriën buiten de deur te houden. Deze houden namelijk niet van warmte. Als je kindje koorts heeft, is het belangrijk dat hij of zij niet te veel kleding draagt en dat de kleding goed vocht opneemt. Katoenen kleding is daarom het beste.

Bij een infectie kan de temperatuur bij kinderen oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts in niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. De hoogte van de koorts zegt op zich dus weinig over de ernst van de ziekte. Je hoeft niet telkens te meten. Blijf op andere verschijnselen letten om in te schatten of je kind erg ziek is. Speelt, lacht, kijkt en reageert je kind zoals je van jouw kind gewend bent? Is de ademhaling rustig en regelmatig? Heeft het een gezonde kleur? Drinkt en plast je kind zoals het altijd doet? Dan is je kind waarschijnlijk niet erg ziek.

Het is dus goed om te weten dat koorts op zich niet erg is. Zelfzorggeneesmiddelen zijn dan ook niet per se nodig. Het lichaam is hard aan het werk om beter te worden. Indien je kindje koorts of pijn heeft, kun je paracetamol geven.

Kies bijvoorbeeld voor Kruidvat Paracetamol kinderparacetamol** vanaf 3 maanden of vanaf 4 jaar voor Roter Paracetamol Junior 250mg Smelttabletten** met banaansmaak.

* Dit is een medisch hulpmiddel, lees voor het gebruik de bijsluiter.
** Dit is een geneesmiddel, lees voor het gebruik de bijsluiter.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je kindje ziek is, knapt hij of zij meestal binnen enkele dagen weer op. De eetlust komt terug en je kindje wil weer spelen. Neem contact op met je huisarts wanneer je kindje:

  • Echt niet wil drinken en ook weinig plast;
  • Suf of erg benauwd is;
  • Al vijf dagen (of langer) koorts heeft.
  • Je kindje jonger dan 3 maanden is

De boekjes van Dokter Vrolijk

Voor je kindje is ziek zijn ook erg vervelend. Hij of zij weet misschien niet goed wat hem of haar overkomt. Daarbij kunnen de boekjes van Dokter Vrolijk helpen. Huisarts Yvonne Maat geeft in deze kinderboekjes op een speelse manier uitleg over veelvoorkomende kwaaltjes bij kinderen. Ook voor ouders heeft ze nuttige informatie. De boekjes zijn o.a. hier verkrijgbaar.

KOAG-nr. 4296-0123-5378

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Zwanger zijn en corona: dit moet je weten
close

Next

Kruidvat kraamvragen afl. 3 – Hoe maak je een...