Kruidvat Blog

Is je kind ziek? Zo zorg je goed voor hem of haar

Rust, liefde en aandacht

Ziek zijn is heel normaal en het overkomt ieder kind. Maar als ouder wil je liever niet dat je kind griep heeft of verkouden is. Hoe zorg je ervoor dat je kind de verkoudheid of griep goed doorkomt en wat kun je voor hem of haar doen? Je ontdekt het hier.

Griep en verkoudheid bij kinderen
Baby’s en jonge kinderen zijn nog bezig met het opbouwen van weerstand en zijn daardoor vatbaarder voor griep- en verkoudheidsvirussen. Ze kunnen zelfs wel tot tien keer per jaar verkouden worden. Maar ook wat oudere kinderen die al meer weerstand hebben opgebouwd, kunnen ziek worden. Om goed uit te kunnen zieken hebben kinderen dan vooral rust, verzorging en wat extra aandacht nodig.

Hoe zorg je goed voor je zieke kind?
Als ouder kan het moeilijk zijn om je kindje ziek te zien. Je voelt je machteloos en hoopt dat je kindje snel weer vrolijk rondrent. Maar tot die tijd is het belangrijk om goed voor hem of haar te zorgen. Dit zijn onze adviezen:

  • Een ziek kind heeft rust nodig om goed uit te kunnen zieken. Zorg er daarom voor dat de plek waar je kind ligt rustig is en dat je kindje geen last heeft van harde omgevingsgeluiden.
  • Als je kind ziek is, heeft hij of zij waarschijnlijk minder of geen eetlust. Dat is niet erg, het belangrijkste is dat je kindje genoeg blijft drinken. Bied hem of haar daarom regelmatig wat te drinken aan.
  • Wil je kindje toch weer wat eten? Kies dan voor licht verteerbaar en niet vet voedsel zoals een cracker, wat rijst of fruit.
  • Heeft je kindje keelpijn of keelontsteking? Geef hem of haar dan koel drinken, een ijsje of een snoepje om op te zuigen. Dat verzacht de pijn in de keel.
  • Geef je kindje wat extra liefde en aandacht, lees bijvoorbeeld een boekje voor, kijk samen televisie of doe (als je kindje zich wat beter voelt) een spelletje.

Koorts bij kinderen
Als je kindje ziek is, heeft hij of zij misschien wel koorts. Normaal gesproken ligt de lichaamstemperatuur van je kindje tussen de 36 en 37 graden Celsius. Als deze hoger is dan 38 graden Celsius heeft je kindje koorts.

Koorts is een natuurlijk afweermechanisme om virussen en bacteriën buiten de deur te houden. Deze houden namelijk niet van warmte. Als je kindje koorts heeft, is het belangrijk dat hij of zij niet te veel kleding draagt en dat de kleding goed vocht opneemt. Katoenen kleding is daarom het beste.

Voelt je kindje zich erg ziek? Heeft het pijn? Of drinkt het slecht? Dan kan je paracetamol geven, dit mag bij kinderen vanaf 3 maanden. Kies bijvoorbeeld voor Kruidvat Paracetamol of vanaf 4 jaar voor Roter Paracetamol Junior 250mg Smelttabletten met banaansmaak. Na een halfuur gaat het dan vaak wat beter. Met paracetamol gaat meestal ook de koorts omlaag. Gaat de koorts bij je kindje niet omlaag? Dat kan en is niet erg.

Wanneer moet je naar de huisarts?
Als je kindje ziek is, knap hij of zij meestal binnen enkele dagen weer op. De eetlust komt terug en je kindje wil weer spelen. Neem contact op met je huisarts wanneer je kindje steeds zieker wordt of extreem hoge koorts heeft. Doe dat ook als je kindje:

  • Echt niet wil drinken en ook weinig plast;
  • Suf of erg benauwd is;
  • Langer dan vijf dagen koorts heeft.

De boekjes van Dokter Vrolijk
Voor je kindje is ziek zijn ook erg vervelend. Hij of zij weet misschien niet goed wat hem of haar overkomt. Daarbij kunnen de boekjes van Dokter Vrolijk helpen. Huisarts Yvonne Maat geeft in deze kinderboekjes op een speelse manier uitleg over veelvoorkomende kwaaltjes bij kinderen.

Ook voor ouders heeft ze nuttige informatie. Dit zegt zij bijvoorbeeld over koorts bij kinderen:

“Het najaar is weer aangebroken. De verkoudheidsvirussen vieren hoogtij.

Tijdens een avonddienst op de Huisartsenpost zie ik als huisarts veel ouders met hun zieke kind. De lichaamtemperatuur gaat tegen de avond altijd iets omhoog, ook bij kinderen met koorts. Ouders zijn ongerust en ‘durven zo de nacht niet in’.

Koorts komt veel voor bij kinderen, vooral bij kinderen onder de 5 jaar. Er is sprake van koorts bij een temperatuur van 38 graden of hoger. Je kind krijgt koorts omdat er een virus of bacterie het lichaam is binnen gedrongen. Het lichaam komt hiertegen in actie. Om deze binnendringers aan te vallen zet het lichaam de thermostaat een paar graden hoger.

Bij een infectie kan de temperatuur bij kinderen oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts in niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. De hoogte van de koorts zegt op zich dus weinig over de ernst van de ziekte. Je hoeft niet telkens te meten. Blijf op andere verschijnselen letten om in te schatten of je kind erg ziek is. Speelt, lacht, kijkt en reageert je kind zoals je van jouw kind gewend bent? Is de ademhaling rustig en regelmatig? Heeft het een gezonde kleur? Drinkt en plast je kind zoals het altijd doet? Dan is je kind waarschijnlijk niet erg ziek.

Koorts is een nuttig mechanisme. Zorg dat het lichaam de warmte kwijt kan door je kind minder warm aan te kleden en toe te dekken. Het is niet nodig om je kind paracetamol te geven om de koorts te verlagen. Wel kan paracetamol er voor zorgen dat je kind minder pijn heeft, zich minder ziek voelt en beter drinkt. Door de koorts en het zweten kan je kind namelijk veel vocht verliezen en is er kans op uitdroging. Eten is minder belangrijk. Dring er niet op aan dat je kind eet. Zorg dat je kind genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven.

Heeft je kind langer dan 5 dagen koorts of is het jonger dan 3 maanden (en de koorts komt niet door een inenting) dan is het verstandig om contact met je huisarts op te nemen.”

Yvonne Maat, huisarts en auteur van Dokter Vrolijk

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Zwanger zijn en corona: dit moet je weten
close

Next

Kruidvat kraamvragen afl. 3 – Hoe maak je een...