BLOG Kruidvat

Keuzehulp bij allergische reacties

Heb ik een allergie? En wat moet ik doen bij een reactie?

Heb ik hooikoorts? Of ben ik gewoon een beetje verkouden? Heb ik een allergische reactie van de processierups? En wat moet ik eigenlijk doen bij bultjes en jeukende ogen? Er zijn veel verschillende soorten allergieën en nog meer verschillende allergische reacties. Zo veel dat je soms door de pollen het bos niet kunt zien. In deze blog proberen we je een beetje op weg te helpen.

Hoe weet ik eigenlijk of ik ergens allergisch voor ben?

Heb ik wel een allergie? Of is het iets heel anders? Dat is geen gekke vraag. De meeste mensen met hooikoorts weten niet eens dat ze het hebben. De verschijnselen lijken namelijk soms erg op een gewoon verkoudheidje. Als je echt 100% zeker wilt weten of je een allergie hebt, dan kun je beter even contact opnemen met je huisarts.

De symptomen van een allergie kunnen erg uiteenlopen. Sommige mensen krijgen jeuk of vlekjes op hun huid, anderen krijgen huiduitslag (contacteczeem), gezwollen oogleden en krijgen het benauwd. Maar er zijn ook mensen die alleen maar een kriebel in de neus hebben of wat tranende ogen.

Al die verschijnselen zijn een overdreven afweerreactie van je lichaam. Als je een allergie hebt, dan ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen. Die stoffen noemen we allergenen. En als je allergisch bent voor zo’n allergeen en ermee in aanraking komt, dan krijg je dus een allergische reactie.

Ik heb last van rode plekjes, wat kan ik doen?

Voordat je die plekjes aan kan pakken, is het belangrijk om te ontdekken waar ze vandaan komen. Want als je weet welke allergenen de plekjes veroorzaken, dan kun je voortaan proberen om die allergenen te vermijden. Heb je geen idee waar de plekjes vandaan komen? Neem dan contact op met je huisarts.

Jeuken de rode plekjes? Dan hebben we verschillende crèmes voor je die wat verlichting kunnen bieden. Zoals Kruidvat Eczeemcrème*, wat jeuk vermindert en je huid tot rust brengt, of Bepanthen Eczeemcrème* wat jeuk en roodheid verlicht en het herstel van je huid ondersteunt*.
Maar wees wel lief voor je gevoelige huid! En vermijd crèmes met agressieve ingrediënten, zoals alcohol en zeepachtige stoffen. Door alcohol en zeep kan je huid namelijk uitdrogen, wat jeuk erger kan maken.

*Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Ik heb jeukende bultjes op mijn armen, wat kan ik doen?

Ook hierbij is het natuurlijk erg belangrijk om te weten wat die bultjes veroorzaakt. Zodat je voortaan met een grote boog om die allergenen of prikkels heen kunt lopen. Soms hebben die bultjes een vrij onschuldige oorzaak. Zoals een droge huid of een insectenbeet. Kom je niet achter de oorzaak? Neem dan contact op met je huisarts.

Probeer in ieder geval niet te krabben aan de bultjes. Want door te krabben wordt de jeuk vaak alleen maar erger. Probeer ook heet water en producten met zeep, shampoo of badschuim te vermijden. Daardoor kan je huid namelijk uitdrogen en nog meer gaan jeuken. Gebruik alleen lauwwarm water en houd je huid soepel en vet. Maar let er ook hier weer op dat je geen producten gebruikt met agressieve stoffen zoals alcohol en parfum.

Mijn ogen jeuken, wat kan ik doen?

Heb je jeukende of geïrriteerde ogen? Die kun je meestal gemakkelijk behandelen. Bijvoorbeeld met kalmerende oogdruppels*. Net zoals bij jeuk aan je huid, kun je bij jeukende ogen beter niet in je ogen wrijven omdat dan de jeuk en de irritatie alleen maar erger worden. Bovendien, door in je ogen te wrijven vergroot je de kans om nog meer vuil of pollen in je ogen te krijgen. En dat is natuurlijk wel het laatste dat je wilt. Blijf je jezelf toch zorgen maken over je ogen? Neem dan even contact op met je huisarts.

*medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Wat kan ik doen bij hooikoorts?

Als blijkt dat je hooikoorts hebt, dan moet je proberen om pollenkorrels te vermijden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar zoveel mogelijk een zonnebril dragen en je was niet buiten laten drogen kan al veel schelen.

Het hooikoortsweerbericht volgen kan ook helpen. Zo kun je er voor kiezen om een dagje binnen te blijven, want zelfs na een paar minuten buiten zijn kun je al verschijnselen krijgen.

Er zijn ook zelfgeneesmiddelen beschikbaar zoals Kruidvat Cetirizine Hooikoortstabletten** en Kruidvat Loratadine Hooikoortstabletten*. Deze laatste bevatten 10mg loratadine per tablet. De loratadine helpt om de allergische verschijnselen te verminderen door de effecten te stoppen die worden veroorzaakt door de stof “histamine”.

Voordat je een van deze middelen gebruikt, is het goed om antwoord te krijgen op de onderstaande vier vragen:
• Wie heeft de klacht? Een kind of een volwassene? En mag deze persoon het middel wel gebruiken? Zo mag Loratadine namelijk pas vanaf 2 jaar gebruikt worden en Cetirizine pas vanaf 6 jaar.
• Wat is de aard van de klachten? Weet je zeker dat het om hooikoorts gaat? Of zijn er andere onverklaarbare klachten?
• Sinds wanneer zijn de klachten aanwezig? Zijn de klachten begonnen bij de start van het (pollen)seizoen? Of heb je het hele jaar door klachten?
• Wat is er al geprobeerd om de klachten te verhelpen? Zelfgeneesmiddelen combineren met andere geneesmiddelen is vaak niet verstandig. Raadpleeg dus eerst je huisarts. En als de klachten mild zijn, heb je misschien helemaal geen geneesmiddelen nodig.

** Dit is een geneesmiddel, dus lees voor gebruik de bijsluiter. Let op; bij geen verbetering van de klachten niet langer dan 14 dagen gebruiken zonder advies van een arts.

Ik heb jeuk door de processierups, wat kan ik doen?

Ook hier is het advies: niet wrijven of krabben. Want dan wordt de jeuk alleen maar erger. Je moet proberen om die vervelende brandharen kwijt te raken. Bijvoorbeeld door je huid en je ogen met veel lauw water af te spoelen. Je kunt ook proberen om de brandharen van je huid te verwijderen met plakband of met kleefpleisters. En vergeet ook je kleding niet! Was de kleding waar brandharen op zitten op 60 graden Celsius.

Is de jeuk heel heftig?

Probeer dan voor verlichting te zorgen met een foam of een crème met menthol* of aloë vera. Als je huisarts een allergische reactie van de processierups bij je constateert, dan kan een antihistaminicum tablet worden geadviseerd.

* Een crème met menthol mag je pas gebruiken vanaf twee jaar.

Oogklachten of andere ernstige reacties?

De meeste klachten van de brandharen van de processierups verdwijnen na een paar dagen tot twee weken. Heb je oogklachten? Neem dan direct contact op met een arts. Heb je ernstige allergische reacties door de brandharen? Zoals benauwdheid, dikke oogleden, dikke lippen of een dikke tong? Ook dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Vraag het in de winkel

Hopelijk heeft deze blog je een beetje geholpen. Zit je nog steeds met vragen? Onze medewerkers in de winkel helpen je graag verder.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Maag- en darmklachten: dit moet je weten
close

Next

Zeg tabee tegen taboes. Keuzehulp bij ongemak...