BLOG Kruidvat

Je weerstand: dit moet je weten

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 23/01/2021

Iedereen heeft de uitspraak “eet gezond en gevarieerd, met voldoende vitamine C en D, dat is goed voor je weerstand” of een vergelijkbare kreet wel eens gehoord. Maar wat is weerstand eigenlijk en hoe ondersteun je je immuunsysteem? Je ontdekt het hier!

Wat is je weerstand?

Je weerstand is onderdeel van je immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem is belangrijk. Maar dagelijks komt dit afweersysteem van je lichaam in contact met verschillende invloeden van buitenaf. Invloeden zoals stress kunnen je immuunsysteem verzwakken.

Tips voor je weerstand

Wil je werken aan je weerstand? Met deze tips ondersteun je je immuunsysteem:

Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen

Eet gezond en gevarieerd en zorg er zo voor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vitamine D krijg je normaal gesproken van zonlicht, wat tijdens de kortere dagen lastiger is. Probeer overdag dan ook zoveel mogelijk buiten te zijn als dat kan. Het lukt niet altijd deze voldoende binnen te krijgen via je voeding. Daarom is het mogelijk ze aan te vullen met voedingssupplementen.

Drink veel water

Voldoende vochtinname is essentieel voor een goed werkend immuunsysteem. Drink per dag minstens 1,5 liter water. Het drinken van water is een van de meest essentiële onderdelen van het houden van een goede gezondheid.

Slaap voldoende

Je lichaam heeft gemiddeld 8 uur slaap per dag nodig om goed te kunnen herstellen en op te laden voor de volgende dag. Ook voor je weerstand is dit belangrijk.

Beweeg

Beweeg elke dag voldoende. Dit draagt bij aan de ondersteuning van je weerstand. Zeker als je een zittend beroep beoefent, is het belangrijk je bloedcirculatie te stimuleren met beweging. Ga je regelmatig naar de sportschool? Overdrijf het dan niet. Je lichaam verbruikt dan voedingsstoffen en energie die het ook voor andere processen nodig heeft.

Veelgestelde vragen over je weerstand

Een goede weerstand is belangrijk. En daar helpen wij je graag bij. Naast de bovenstaande tips, beantwoorden we hier daarom nog een aantal andere vragen over je weerstand.

Hoe houd je je weerstand op peil?

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je dagelijks voldoende vitaminen en mineralen binnen. Eigenlijk weten we dat allemaal wel. Toch blijkt het in de praktijk soms lastig, dat merk je zelf misschien ook. Lukt het je tijdelijk niet om gezond te eten, dan kan een supplement zoals een laag gedoseerde multivitamine een goede aanvulling zijn. Vitaminen kun je het hele jaar slikken.

Hoe houd je je weerstand in de winter op peil?

Er zijn twee dingen die goed zijn voor je weerstand en die je zelf kunt aanpakken. Allereerst: zorg ervoor dat je gevarieerd eet. En ten tweede: zorg voor voldoende beweging. Dat laatste is lastiger als de dagen korter worden en het kouder wordt. Dan ben je minder buiten om te wandelen en/of te fietsen. Probeer dit toch met regelmaat wel te doen.

Om je weerstand te ondersteunen, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden, kun je ook multivitaminen met vitamine C en D gebruiken. Check bij aankoop van multivitaminen op de verpakking voor welke leeftijd ze geschikt zijn. Naarmate je lichaam ouder wordt kun je bepaalde vitaminen en mineralen moeilijker opnemen. Daarmee wordt rekening gehouden bij de samenstelling van de multivitaminen.

Kunnen jullie mij vertellen wat, naast vitamine C, nog meer effect heeft op je weerstand?

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof die goed is voor onze botten en tanden en bijdraagt aan het behoud van sterke botten. Ook ondersteunt vitamine D het afweersysteem van je lichaam. Wat leuk is om te weten: het is een van de weinige vitaminen die je lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt in je huid onder invloed van zonlicht. Daarom wordt vitamine D soms de ‘zonnevitamine’ genoemd. Ook ons eten bevat vitamine D. De belangrijkste leveranciers van vitamine D zijn halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Daar wordt deze vitamine namelijk aan toegevoegd.

Mag je het hele jaar multivitaminen gebruiken om je weerstand op peil te houden of krijg je dan teveel vitaminen binnen?

Je benodigde vitaminen haal je uit een gezond en gevarieerd eetpatroon. Maar we kunnen ons voorstellen dat dit niet iedere dag lukt. Als aanvulling op je voeding kun je het hele jaar multivitaminen met vitamine C en D gebruiken om je weerstand te ondersteunen. Het is hierbij belangrijk je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te houden. Lees daarom altijd de verpakking voor het gebruik van de multivitaminen.

Is het gevaarlijk om teveel vitaminen binnen te krijgen?

Meer vitaminen innemen betekent niet meer gezondheid. Het is daarom beter je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te houden zodat je niet teveel en niet te weinig vitaminen binnen krijgt.

Hoelang kan je extra vitaminen slikken? Kun je het hele jaar extra vitaminen bij slikken of alleen in de winter?

Je kunt vitaminen het hele jaar door slikken. Vitaminen haal je uit een gezond en gevarieerd dieet, maar mocht dat je niet elke dag lukken kun je altijd aanvullen met een vitaminesupplement.

Is een multivitamine nodig als jij of je kind weinig groente eet?

Nee. Groente is heel gezond, maar gelukkig zitten vitamines ook in andere voeding. Denk aan fruit, volkorenbrood, zilvervliesrijst, melk en aardappelen. Al eten veel kinderen weinig groente, ze krijgen de meeste vitamines alsnog genoeg binnen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM onder ruim 1250 kinderen. De meeste kinderen kunnen dus heel goed zonder multivitaminen.

Wel moeten alle kinderen tot 4 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra krijgen, boven op de gewone voeding, ongeacht het eetgedrag. Hiervoor volstaan vitamine D-druppels of -pilletjes prima. In multivitaminen zit vaak te weinig vitamine D (meestal maar 5 microgram).

Maak je je zorgen om het eetgedrag van je kind? Vraag dan advies aan een diëtist of je huisarts.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

In 1 stap: wenkbrauwpotlood
close

Next

Keuzehulp: wij helpen je!