BLOG Kruidvat

Je huid scrubben: alles wat je moet weten

Leestijd: 10 minuten
Geplaatst op: 13/01/2023

Je huid scrubben: alles wat je moet weten

Wist je dat je opperhuid zich elke maand helemaal vernieuwt? Die dode huidcellen maken je huid dof en grauw. Door ze weg te scrubben gaat je huid weer stralen. In deze blog lees je waarom het scrubben van je huid belangrijk is en hoe je dit doet zonder je huid te beschadigen. Lees dus gauw verder!

Wat is een scrub?

Scrubben of exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen. Een scrub bestaat uit een crème-achtige substantie met daarin fijne, maar soms ook ruwe deeltjes zoals suiker- of zoutkorrels die je over je huid wrijft. Hiermee schraap je als het ware dode huidcellen weg. Het resultaat is een superschone , zachte en glanzende huid.

Waarom is het goed om je lichaam te scrubben?

Je huid vernieuwt zichzelf constant. Dit gaat heel geleidelijk, je voelt of merkt daar niks van. Deze hoorncellen, zoals ze genoemd worden, schuiven steeds verder naar de oppervlakte van je huid. Eenmaal bovenop je huid sterven ze af en worden het dode huidcellen.

Als je te veel dode huidcellen in je opperhuid hebt, wordt je huid grauw, dof en minder glad. Dode huidcellen verstoppen je poriën waardoor je last kunt krijgen van onzuiverheden, puistjes en oneffenheden. Gelukkig is er een manier om je huid een handje te helpen bij het loslaten van dode huidcellen: scrubben! Zo blijft je huid schoon, glad en verzorgd aanvoelen.

Tip: Stimuleer de vernieuwing van je huidcellen met de Kruidvat Pure Cleansing Scrub. De scrubkorreltjes verwijderen dode huidcellen op milde wijze.

De voordelen van scrubben

Scrubben kent veel voordelen voor je huid. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  1. Je huid wordt gladder
  2. De doorbloeding van je huid kan verbeteren
  3. Je krijgt minder snel puistjes
  4. Het stimuleert een snellere aanmaak van nieuwe huidcellen
  5. Je krijgt een soepele en gehydrateerde huid
  6. Het werkt ontspannend

Een gladde huid

Door de dode huidcellen weg te halen, krijg je een gladdere en zachtere huid. Zo leg je in het voorjaar bijvoorbeeld meteen de basis voor een mooie, egaal gebruinde huid! Ook wanneer je een zelfbruiner gebruikt, heb je voordeel van zo’n fris gescrubde huid. Je krijgt namelijk een egaler effect.

Een betere doorbloeding van je huid

Door te scrubben stimuleer je je bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen. Ook krijgt je huid meer zuurstof. En dat zorgt ervoor dat je huid meer gaat stralen en er gezonder uit gaat zien.

Ook bindweefselmassages werken goed om de doorbloeding in je lichaam te stimuleren. In onze blog over bindweefselmassage lees je er meer over.

Minder puistjes

Door te scrubben voorkom je verstopte poriën en haarzakjes. Je haalt de opgehoopte talg uit je poriën, waardoor je minder snel last krijgt van puistjes en mee-eters. Ook voelt je huid een stuk minder vet aan nadat je hebt gescrubd.

Snellere aanmaak van nieuwe huidcellen

Een scrubbeurt zorgt ervoor dat je lichaam sneller nieuwe huidcellen aanmaakt. Door scrubben een vast onderdeel te maken van je wekelijkse routine zal je huid gemakkelijker uit zichzelf vernieuwen. En dat zorgt ervoor dat je huid jong en stevig blijft.

Soepele en gehydrateerde huid

Door te scrubben verlies je sneller dode huidcellen en blijft je oppervlaktehuid uit nieuwe, jongere huidcellen bestaan. Deze cellen zijn soepeler en gehydrateerder dan je oude en dode huidcellen. Wist je trouwens dat crèmes en bodylotions na het scrubben beter worden opgenomen? Zo trekken de voedingsstoffen uit deze producten optimaal in je huid. Win-win!

Het werkt ontspannend

Een scrubsessie in je badkamer geeft je gewoon een ontspannen gevoel. Soms is een beetje me-time echt even nodig. Je huid vertroetelen, omringd door heerlijk geurende producten. Dus zet vooral wat fijne muziek op, wat geurkaarsen erbij en ga ervoor. Klinkt goed toch!

Hoe scrub je je huid?

Eigenlijk is scrubben heel gemakkelijk. We hebben een klein stappenplan gemaakt om het overzichtelijk te maken:

  1. Maak je huid eerst vochtig met lauwwarm water.
  2. Breng de scrub zachtjes aan op je huid en masseer met lichte druk, in ronddraaiende bewegingen. Scrub niet te hard, want zo beschadig je je tere, nieuwe huidcellen die onder de dode huidcellen zitten. En daar wordt je huid dan weer niet mooier op.
  3. Spoel de scrub af met lauw water.
  4. Smeer je gescrubde lichaam in met een hydraterende, zachte crème. En tadaa! Zo goed als nieuw.

Welke scrubs zijn er?

Een scrub moet goed bij je huidtype passen, maar ook bij het lichaamsdeel waarvoor je hem wilt gebruiken. Zo vraagt je gezichtshuid om een andere scrub dan je knieën of voeten. In onze blog ‘gezicht scrubben’ gaan we specifiek in op het scrubben van je gezicht.

Kruidvat heeft heel veel verschillende scrubproducten voor je: douchescrub, scrubzeep, bodyscrub, gezichtsscrub, scrub tegen puistjes, handzeep met scrub, scrubgel, lippenbalsem met scrub en natuurlijk de welbekende scrubhandschoen en -spons. Sommige van deze producten bevatten aardbeienpitjes of kiwipitjes, andere weer suiker, rijst, klei of zout. Het verschil zit vooral in de grootte van de scrubdeeltjes. Benieuwd naar een van deze producten? Bekijk dan hier ons scrubaanbod.

Je kan zelf ook makkelijk scrubs maken. Kies een basis, zoals een olie, crème of voedingsmiddel zoals yoghurt en kies de exfoliant, bijvoorbeeld zout, suiker of maanzaadpitjes.

De juiste scrub kiezen

Uit dat grote aanbod kan het soms lastig kiezen zijn welke nu het beste past bij je scrubbehoefte. We hebben daarom je huidtype en de mate van je scrubbehoefte gekoppeld aan het soort scrub.

  • Heb je een gemengde of vette huid? Kies dan voor een scrub met grovere scrubdeeltjes.
  • Wil je je huid intensief reinigen? Kies dan een bodyscrub met klei of zout. Deze scrubs hebben grove scrubdeeltjes. Je gebruikt ze voor het douchen. Laat ze kort intrekken en spoel ze daarna af onder de douche.
  • Scrub je met een scrubhandschoen? Wrijf de scrubhandschoen dan in met doucheolie. De handschoen zelf bevat namelijk geen verzorgende en verzachtende ingrediënten.
  • Wil je je gezicht scrubben? Gebruik voor je gezichtshuid een speciale gezichtsscrub met fijnere of zachte, oplosbare korreltjes. Vermijd het gebied rondom je ogen en je lippen, maar besteed extra aandacht aan je T-zone: kin, neusvleugels en het midden van je voorhoofd.

Tip: Verzorg en voed je huid na het scrubben met een voedende, zachte crème om je nieuwe oppervlaktehuid te beschermen en te hydrateren.

Hoe vaak mag je je huid scrubben?

Nu je de voordelen van het scrubben hebt ontdekt, is de verleiding misschien groot om je huid bij iedere douchebeurt te scrubben. Doe dit niet, want je huid kan maar een beperkt aantal scrubbeurten per week aan. In eerste instantie voelt je huid nog heerlijk zacht aan, maar op den duur raakt ze geïrriteerd.

Normaliter is een keer per week scrubben voldoende om alle dode huidcellen van je huid te verwijderen. Heb je een gevoelige huid? Dan is één keer per week of zelfs één keer in de twee weken meer dan voldoende. Zo kan je huid in de tussentijd de balans herstellen. Heb je een vette huid? Dan mag je je huid maximaal twee keer per week scrubben.

Wanneer kun je beter niet scrubben?

Soms is het beter om je huid helemaal niet te scrubben. We hebben op een rijtje gezet wanneer je het beter kan overslaan:

  • Als je een donkere huid hebt. Scrubs kunnen het natuurlijke pigmentatieproces namelijk verstoren
  • Bij acne. Overmatig scrubben kan je huidconditie ook verslechteren
  • Als je huid verbrand is na het zonnen
  • Als je wondjes hebt
  • Bij huidproblemen. In dat geval kun je beter eerst een dermatoloog of huidexpert om advies vragen voordat je een scrub gebruikt.

Verschil tussen scrub en peeling

Zowel een peeling als een scrub verwijderen dode huidcellen. Het verschil is dat een peeling natuurlijke of chemische ingrediënten bevat die je dode huidcellen als het ware losweken. Vaak zijn dit fruitzuren of enzymen. Bij een scrub schrobben licht schurende deeltjes letterlijk je dode huidcellen weg. Een peeling bevat wel korreltjes, maar dit zijn er weinig en deze zijn heel fijn. Een scrub heeft in de regel grovere korrels. Er bestaan producten die beide eigenschappen combineren, zoals de Kruidvat Pure Cleansing Scrub of de Garnier Skin Naturals Pure Active Intensive Scrub. Deze producten bevatten zowel scrubkorreltjes als salicylzuur.

Scrubben houdt je huid gezond

Je weet nu precies wat de voordelen zijn van het scrubben van je huid en hoe je dit het beste kan doen. Het kan even een zoektocht zijn om de perfecte scrub voor jouw huidtype te vinden, maar we hopen je met deze blog op het juiste spoor te hebben gezet.

Bekijk ons volledige scrubassortiment in onze webshop of ga naar een van onze winkels.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 13 januari 2023

close

Previous

Slechte adem? Dit moet je erover weten
close

Next

Ontspannen avonden bereik je met Kneipp Good ...