BLOG Kruidvat

Dun futloos haar dikker maken? Het kan echt!

Read time: 9 minutes
Posted on: 14/09/2022

Dun, futloos haar dikker maken? Het kan echt!

Droom je van een volle bos haar, maar heb je van nature dunne lokken? Soms zit futloos en dun haar in de familie en naarmate je ouder wordt, verandert je haar van structuur en wordt het dunner. Je denkt dan vast dat het onmogelijk is om je dunne haar meer volume te geven. Maar volgens ons is niets onmogelijk. Daarom leggen wij je hier uit hoe je je dunne haar dikker maakt. Want geloof ons, dat kan echt!

Heb je dun of dik haar?

Hoe dik je haar is, is genetisch bepaald. Hierbij onderscheiden we drie haardiktes:

 • Dun haar is ongeveer 0,03 millimeter
 • Een gemiddelde haardikte is 0,06 millimeter
 • Dik haar is ongeveer 0,09 millimeter

Het is natuurlijk lastig om te meten wat je haardikte precies is. Maar gelukkig hebben we hier een simpel trucje voor: pak een haar en rol deze heen en weer tussen je vingers. Voel je de haar heen en weer rollen? Dan heb je dik haar. Voel je de haar niet? Dan heb je dun haar.

Als je dik haar hebt, wil dat niet altijd zeggen dat je ook een volle bos hebt. Om hierachter te komen, ga je voor de spiegel staan en trek je een pluk haar weg. Zie je je hoofdhuid duidelijk en zit er veel ruimte tussen je haren? Dan heb je dun haar. Zie je je hoofdhuid bijna niet? Dan heb je van jezelf een flinke bos met haar. Zowel dun als dik haar kan futloos zijn.

Wat is slap, futloos haar?

Is er niets met je haar te beginnen en krijg je er maar geen volume in? Dan heb je waarschijnlijk futloos en slap haar. We kunnen je meteen geruststellen, want vaak is deze conditie van je haar maar tijdelijk. Door goed voor je haar zorgen, kan je het levendiger maken en kun je er weer wat mee. Maar hoe kan het eigenlijk dat je haar soms futloos is?

Oorzaken van futloos haar

Zoals we eerder uitlegden is het genetisch bepaald hoe dik je haar is. Maar de conditie van je haar wordt ook door andere factoren bepaald, zoals:

 • Het weer
 • Je voeding en medicijngebruik
 • Je hormonen
 • Je mentale gesteldheid
 • Je haarverzorgingsproducten

Het weer

Schijnt het zonnetje flink in de zomer? Dan kan je haar uitdrogen en broos worden. Is het koud buiten en staat de verwarming binnen lekker aan? Dan wordt je haar snel statisch. Pff, het weer verandert continu en dat heeft invloed op je haar.

Je voeding en medicijngebruik

Gezonde voeding is goed voor je hele lichaam, ook voor je haar. Niet voor niets wordt ook wel gezegd: je bent wat je eet. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen. En deze houden ook je haar gezond. Bij een tekort kan je haar namelijk breekbaar en futloos worden en in extreme gevallen zelfs voor haaruitval zorgen. Vergeet ook niet om elke dag genoeg water te drinken, want ook dat zorgt voor gezonder haar.

Medicijnen kunnen je haarconditie beïnvloeden. Futloos haar of het uitvallen van haar kan een bijwerking zijn. Dit staat dan in de bijsluiter aangegeven.

Je hormonen

Ook je hormoonhuishouding is van invloed op je haar. Niet zo gek dus dat de conditie van je haar kan veranderen tijdens bijvoorbeeld een zwangerschap of de overgang. Het kan dan ineens droger worden of er futloos uitzien.

Je mentale gesteldheid

Niet alleen je lichamelijke gesteldheid, maar ook je mentale gesteldheid heeft invloed op je haren. Vooral stress kan voor slap en futloos haar zorgen, en soms zelfs voor haaruitval.

Je haarverzorgingsproducten

Tot slot speelt de manier waarop je met je kostbare lokken omgaat ook een grote rol bij de conditie van je haar. Hoe vaak was je je haar? Welke producten gebruik je? En hoe style je je haar? Hierbij is het vooral belangrijk om producten te gebruiken die bij je haartype passen.

Hoe verzorg je dun haar en geef je het meer volume?

Er zijn dus veel dingen die je haar futloos kunnen maken. En als je haar van nature al vrij dun is, is een bad hair day onvermijdelijk. Of toch niet? Als je namelijk goed voor je dunne, futloze haar zorgt en de juiste producten gebruikt, geef je het een boost en kun je het zelfs meer volume geven.

Shampoo en conditioner

We beginnen bij de basis: de shampoo en conditioner. Gebruik een shampoo die bij je haartype past, zoals bijvoorbeeld Andrélon Classic Verrassend Volume voor slap en futloos haar of de John Frieda Luxurious Volume Core Restore Protein-infused Shampoo die je dunne en futloze haar vanuit de kern versterkt.

Was je haar niet elke dag, maar elke 2 à 3 dagen. Tussendoor kun je een droogshampoo gebruiken om het op te frissen. Gebruik ook niet te veel conditioner en breng deze 5 centimeter vanaf de haaraanzet aan tot in de puntjes voor een optimaal resultaat. Je hoeft de conditioner niet in je hele haarlengte aan te brengen. Dit maakt je haar namelijk onnodig zwaar.

Tip: dep je haar na het wassen droog met een handdoek. Wrijven beschadigt je futloze en dunne haar vaak alleen maar meer.

Stylingproducten en -tools

Let bij het gebruik van stylingproducten goed op het type product dat je gebruikt. Je wilt je haar natuurlijk niet vet of zwaar maken, dus ga niet voor een olie of wax maar voor fijne lichte sprays en poeders.

De makkelijkste manier om een volumineus kapsel te maken is met onze Kruidvat Volume Powder. Zorg ervoor dat je haar volledig droog is en strooi een klein beetje poeder op je haaraanzet en masseer het goed in. Herhaal dit op verschillende stukken van je haaraanzet en breng je haar vervolgens in model. Je merkt meteen dat je haar meer volume heeft, waardoor het een stuk dikker lijkt.

Wil je je haar drogen? Doe dat dan met een föhn. Zet deze wel op de laagste temperatuur om je haar niet te beschadigen. Door je haar te föhnen creëer je meer volume. Je kan er daarnaast voor kiezen om met een krultang je haar in model te brengen. Ook hiermee kun je heel eenvoudig meer volume creëren.

Tip: spuit je haar voordat je stylingtools gebruikt in met een Heat Protection spray, zoals deze van Syoss of Andrélon. Hiermee bescherm je het tegen de warmte.

Wat kan je doen tegen dun haar?

Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos die niet langer futloos oogt. Met deze tips tover jij je dunne haar om in vol, dik haar:

 • Ga regelmatig naar de kapper. Je haar is aan de onderkant vaak dunner dan aan de bovenkant. Laat je kapper weinig lagen in je haar knippen, zo behoud je de dikte van je haar. Met low- en highlights creëer je meer diepte in je haar.
 • Dun haar is kwetsbaar. Behandel het daarom met veel zorg en liefde. Je haar kleuren, föhnen en stylen kan je haar beschadigen. Pas hier dus mee op. Blijf je een dagje thuis? Laat je haar dan gewoon aan de lucht drogen. Wil je toch graag je haar blonderen? Doe dit dan maximaal twee keer per jaar.
 • Gebruik niet te veel haarverzorgingsproducten. Veel van deze producten verzwaren je haar, en dat wil je juist niet.
 • Gebruik droogshampoo, ook op schoon haar. Heb je net je haar gewassen? Dan mist het vaak wat volume. Een goede tip is dan om wat droogshampoo op je schone haar aan te brengen. Hierdoor krijg je meer luchtigheid in je haar.
 • Slaap met een vlecht of knot in je haar. Dit werkt het beste als je haar nog nat is. Je haar krijgt hierdoor een mooie slag en ziet er de volgende dag voller uit.
 • Draag jij je scheiding altijd in het midden? Maak ‘m dan eens wat meer naar de zijkant. Omdat je haar dit niet gewend is, ziet het er voller uit.
 • Eet gezond. Dit heeft misschien niet direct zichtbaar effect, maar het is wel belangrijk om je haar ook van binnenuit goed te voeden. Drink daarom elke dag voldoende water en eet voldoende omega 3-vetten. Deze zijn goed voor je huid, haar en nagels. Je vindt ze in vis, noten, peulvruchten en olijfolie.
 • Vermijd stress, ook dit heeft namelijk invloed op je haargroei. Als je vaak gestrest bent, raakt de levenscyclus van je haar in de war waardoor er vaak minder haren groeien. Hierdoor wordt je haar dunner, en dat wil je zeker niet.

Meer volume in je futloze haar!

Is jouw haar dun en futloos? Dan weet je nu precies hoe je het het beste kunt verzorgen en wat je wel en niet moet doen. Zo laat je je dunne lokken een stuk dikker lijken en ziet je haar er weer gezond en levendig uit. Begin hier vandaag nog mee en zet die bad hair day om in een good hair day!

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 14 september 2022

close

Previous

Haarmasker gebruiken? Dit doet het voor je ha...
close

Next

Onrustige huid: tips en producten voor een on...