BLOG Kruidvat

Wat helpt er bij kriebelhoest?

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 29/04/2022

8 handige tips bij kriebelhoest

Wist je dat hoesten een natuurlijke manier van je lichaam is om je luchtwegen schoon te maken? Door slijm op te hoesten, verdwijnen stof, rook en andere vervuilende deeltjes uit je keel, luchtpijp en longen. Hoest je zonder slijm? Dan heb je kriebelhoest, ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd. Hier lees je wat tegen deze hoest helpt.

Wat is kriebelhoest?

Een kriebel in je keel is één van de bekendste symptomen van kriebelhoest. Deze droge hoest wordt vaak veroorzaakt door een virus, hooikoorts, rook of luchtvervuiling. Bij kriebelhoest hoest je bijna geen slijm op. Begin je te hoesten? Dan is het moeilijk om er weer mee op te houden. Doordat je veel hoest, beschadig je je keel vaak nog meer en daardoor moet je ook weer meer hoesten. Heel vervelend dus!

Wat helpt bij kriebelhoest? Huisarts Janine geeft tips!

Heb je last van een droge kriebelhoest? Dan kunnen deze handige tips je helpen:

 • Een hoestdrank die je keel smeert, is een goede keuze als de kriebel hoog in je keel zit. Bij kriebelhoest zit er geen slijm dwars in je keel, maar blijft het wel kriebelen. Daardoor blijf je ook onnodig hoesten, wordt je keel droog en raakt deze steeds geïrriteerd. Een hoestdrank kan de kriebel verzachten.
 • Om je keel te smeren en soepel te houden moet je vooral blijven drinken. Thee met honing kan goed helpen of een dropje waar je lang op kunt zuigen.
 • Kies een hulpmiddel dat de hoestprikkel vermindert, als de kriebel juist dieper zit.
 • Jammer genoeg kun je hoesten niet helemaal tegengaan, maar je kunt wel een aantal dingen doen om het enigszins te voorkomen.
  • Zorg voor veel frisse en verse lucht, zeker als je ergens lange tijd bent.
  • Hoesten kan ook worden veroorzaakt door verkoudheid, griep of een allergie.
  • Neem voldoende rust als je voelt dat je ziek wordt.
  • Blijf je last houden of voelt het toch niet goed? Maak dan een afspraak met de huisarts.

En wat ook nog kan helpen:

 1. Adem door je neus en niet door je mond. Zeker als het begint te kriebelen, kan dit helpen om zo’n irritante hoestbui te voorkomen.
 2. Schraap je keel niet. Dat irriteert, waardoor je meer gaat hoesten.
 3. Ga je slapen? Leg je hoofd dan wat hoger op je kussen. Je krijgt zo meer lucht en minder hoestprikkels.
 4. Neem een hete douche. De warme en vochtige lucht helpt tegen de kriebels in je keel. Een (stoom)bad met eucalyptus kan verlichting geven.

Kruidvat Noscapine*, **

Bij prikkelhoest kun je ook kiezen voor Kruidvat Noscapine*, ** . Kruidvat Noscapine onderdrukt de hoestprikkel. Noscapine is niet geschikt bij hoest waarbij slijm wordt opgehoest.

Roter Noscapect*, **

Roter Noscapect*, ** tabletten helpen prikkelhoest of droge hoest te verminderen. De tabletten verlichten de hoestprikkel. Roter Noscapect tabletten voorkomen dat door het vele hoesten de droge hoest alleen nog maar verergert en het kan er ook voor zorgen dat je ‘s nachts beter slaapt.

* Geneesmiddel, bevat noscapine. Lees voor gebruik de bijsluiter.

** Niet te gebruiken bij Niet geschikt voor hoest waarbij slijm wordt opgehoest. Kan rijvaardigheid en machinebediening beïnvloeden. Intolerantie bepaalde suikers. Niet langer dan 14 dagen gebruiken, zonder overleg met arts.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Deze tips helpen je met je nachtelijke hoestb...
close

Next

Werkt duct tape echt bij wratten?