BLOG Kruidvat

Likdoorn: alles over likdoorns

Read time: 8 minutes
Posted on: 29/07/2022

Of het nu komt doordat je schoenen te strak zitten of doordat je hoge hakken draagt: hoge druk op je voeten kan likdoorns veroorzaken. Deze likdoorns zijn vervelend en pijnlijk. Vooral tijdens het lopen kun je hier veel last van hebben. Maar wat zijn likdoorns nou eigenlijk? Hoe kun je een likdoorn verwijderen? En hoe kun je een likdoorn zelf behandelen? Lees direct verder en krijg antwoord op al deze vragen.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn is een eeltknobbel op je voet, die vaak op of tussen je tenen zit. Onder druk wordt deze eeltknobbel naar binnen gedrukt. Een likdoorn kan behoorlijk pijn doen, vooral tijdens het lopen. Vaak wordt gedacht dat een likdoorn iets anders is dan een eeltpit, maar er is geen verschil hiertussen. Eeltpit en eksteroog zijn allebei andere woorden voor likdoorn.
Een likdoorn

Hoe ziet een likdoorn eruit?

Likdoorns zijn verdikte eeltplekken op een drukpunt, die vaak rond zijn. Deze punten zitten onder je voet of op je tenen waar de schoen knelt. Maar ook aan de zijkant van je tenen of tussen je tenen heb je drukpunten.

Hoe ontstaat een likdoorn?

Eelt is een verdikking van de bovenlaag (hoornlaag) van je huid. In deze bovenlaag zitten dode huidcellen. Onder deze laag worden steeds nieuwe cellen aangemaakt. Als er veel wrijving of druk op deze plek komt, dan worden er meer nieuwe cellen aangemaakt dan dat er in de bovenlaag afsterven. ,Hierdoor ontstaat een harde, geelachtige hoornlaag, ook wel eelt genoemd. Dit werkt als een beschermlaagje ter voorkoming van beschadiging van je huid. Je kunt dus eelt krijgen op plekken waar veel druk op de huid komt, bijvoorbeeld onder je voet. Als de druk op zo’n plek te groot wordt, kan het eelt heel dik worden en naar binnen groeien. Dit wordt dan een likdoorn genoemd.

Dit kunnen oorzaken zijn van verhoogde druk op je voet:
• hoge hakken
• overgewicht
• te strakke of slechtpassende schoenen
• een afwijkende stand van je tenen of voeten
Likdoorns komen vaker voor bij:
• actieve sporters: zij ervaren vaak veel druk op hetzelfde deel van de voet
• ouderen: zij hebben minder onderhuids vet
• mensen met suikerziekte (diabetes): zij hebben vaker een afwijkende stand van de tenen of voeten

Hoe behandel je een likdoorn?

Als je een likdoorn hebt, wil je hier natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf. Je kunt dit doen door op de plek van de likdoorn de druk weg te nemen. Zo kun je goedpassende schoenen dragen die niet knellen. Ook een steunzool kan soms de druk verminderen. Daarnaast kun je zelf de laag eelt wat dunner maken met een voetvijl. Wil je liever dat iemand anders het doet? Dan kun je naar de pedicure gaan.
Eventueel kun je ook een likdoornring op de likdoorn plakken. Dat is een pleister in de vorm van een ring die de druk op de likdoorn minder maakt. Een voorbeeld hiervan zijn de Hansaplast anti-drukringen voor likdoorns*. Deze beschermen likdoorns op de voeten tegen wrijving en pijnlijke druk.

Hoe verwijder je een likdoorn?

Het is ook mogelijk om een likdoorn te verwijderen. Dit kun je laten doen of je kunt zelf aan de slag.

Likdoornpleister

Je kunt een likdoorn verwijderen door likdoornpleisters te gebruiken, zoals Compeed 2-in-1 medium likdoornpleisters*, Hansaplast Likdoornpleisters* of de Likdoornverwijderpleister*. Deze pleisters helpen door middel van salycilzuur om likdoorns veilig te verwijderen en ze verlichten onmiddellijk de pijn en druk. Zorg er wel voor dat het salycilzuur niet op de gezonde huid komt. Aan het einde van de behandeling met een likdoornpleister kan de likdoorn met behulp van een warm voetbad worden verwijderd.

Likdoornpen

Een likdoornpen, zoals de Kruidvat likdoornpen*, helpt ook bij het verwijderen van likdoorns en kan verlichting bieden bij pijnlijke likdoorns. Ook in dit product zit salycilzuur en kan aan het einde van de behandeling, met behulp van een warm voetbad, de eeltlaag worden verwijderd. Zorg er wel voor dat de druppels niet in contact met je ogen of andere slijmvliezen komen.

Het verschil tussen en likdoorn en een wrat

Soms is het verschil tussen een wrat en een likdoorn moeilijk te zien. Sowieso geldt dat een wrat overal kan zitten en een likdoorn op een drukplek zit. Het verschil wordt duidelijk als je wat eelt wegsnijdt. Bij een likdoorn komt een hoornpit tevoorschijn, bij een wrat zie je kleine zwarte puntjes. Verder doet een wrat vooral bij zijdelingse druk pijn. Een likdoorn doet pijn bij druk van bovenaf.

* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing.
Disclaimer: Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Eikenprocessierups! Wat te doen bij uitslag?
close

Next

Wratten? Zo kun je ze zelf verwijderen!