Kruidvat Blog

Hoe herken je een soa?

Hoe-herken-je-een-soa-header

Wat zijn de bekendste symptomen van een soa?

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. Soms heb je namelijk geen klachten of ervaar je de symptomen pas na een aantal weken of maanden. Het is daarom belangrijk om jezelf tijdens de seks zo goed mogelijk te beschermen. Zeker als je geen vaste relatie en wisselende bedpartners hebt. Hier lees je wat de bekendste symptomen van een soa zijn, hoe je je kan laten testen en jezelf tijdens de seks beschermt.

Wat is een seksueel overdraagbare aandoening?

Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Het is een infectie die je overdraagt via seksueel contact. Er zijn verschillende soa’s, waaronder chlamydia, trichomoniasis, syfilis, hiv, gonorroe, herpes en genitale wratten. Elke soa heeft andere klachten en symptomen. Maar een soa geeft lang niet altijd klachten. Je kunt er dus ook een hebben zonder dat je er ook maar iets van merkt en deze dus ook ongemerkt weer aan een ander doorgeven.
Je kunt een soa krijgen door onbeschermde seks te hebben, zonder condoom, of door naakt tegen je partner aan te wrijven. Ook bij het delen van seksspeeltjes kan een soa doorgegeven worden.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van een soa?

Er zijn diverse symptomen die er op kunnen wijzen dat je een soa hebt. Maar niet alle soa’s geven klachten. Het is daarom belangrijk om je regelmatig te laten testen als je onbeschermde seks hebt gehad of verschillende bedpartners hebt.

Hoe-herken-je-een-soa-sfeerbeeld

Dit zijn de bekendste symptomen van een soa:

  • Bij vrouwen is een afwijkende afscheiding een belangrijk symptoom van bijvoorbeeld trichomonas vaginalis, gonorroe en chlamydia. Is je afscheiding extreem dun en waterig, schuimt het of is het geel of groen van kleur? Laat je dan testen.
  • Heb je een bloeding tussen je menstruatieperioden in, menstrueer je zwaarder dan normaal of heb je een bloeding tijdens de seks? Dan kun je chlamydia hebben.
  • Mannen hebben vaak een kleine hoeveelheid afscheiding als de penis stijf is. Ongebruikelijke afscheiding, bijvoorbeeld als de penis slap is of als er vlekken in het ondergoed zitten, kunnen wijzen op een soa. Eén van de symptomen van chlamydia bij mannen is witte, waterige of troebele afscheiding uit de eikel. Bij gonorroe komt er vaak witte, groene of gele afscheiding uit. Doe bij deze symptomen voor de zekerheid een soa-test.
  • Zowel mannen als vrouwen ervaren bij soa’s als chlamydia, genitale herpes of gonorroe pijn bij het plassen. Vrouwen ervaren bij chlamydia en gonorroe soms ook pijn in de onderbuik.
  • Uitslag, blaasjes, knobbeltjes en jeuk down under kunnen wijzen op een soa. Zo heb je bij trichomonas vaginalis vaak last van ontstekingen, jeuk en pijn rond de vagina. Bij syfilis verschijnen er soms zweertjes op de plek waar de bacteriën je lichaam binnen zijn gekomen. Genitale wratten zijn kleine bultjes of grote, bloemkoolachtige knobbeltjes die roze van kleur zijn.
  • Vermoeidheid, weinig eetlust en keelpijn kunnen wijzen op griep. Maar deze griepachtige verschijnselen kunnen ook een symptoom zijn van bijvoorbeeld hiv en syfilis.

Hoe bescherm je jezelf tijdens de seks?

Iedereen die seksueel actief is, kan een soa krijgen. Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent of hoeveel wisselende partners je hebt. Gebruik daarom altijd een condoom. Dit is het enige anticonceptiemiddel dat je beschermt tegen een soa. Het is de beste manier om te voorkomen dat je een infectie via seks doorgeeft.

Laat je regelmatig testen op soa’s

Heb je onveilige seks gehad of wisselende seksuele contacten? Doe dan een soa-test bij je huisarts of de GGD. Als je jonger bent dan 25 jaar is een soa-test bij de GGD gratis. De test bestaat vaak uit het afnemen van bloed, het afgeven van een urinemonster, het maken van een uitstrijkje of een lichamelijk onderzoek.

De meeste soa’s zijn goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent. Voor bijvoorbeeld chlamydia en gonorroe krijg je vaak antibiotica. Sommige andere soa’s worden behandeld met een speciale crème of lotion. Het is belangrijk om een soa altijd te laten behandelen. Anders is de kans groot dat je de infectie aan een ander overdraagt. Sommige soa’s kunnen zonder behandeling ook schadelijk zijn voor je gezondheid en bijvoorbeeld leiden tot onvruchtbaarheid.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous Article

Wat te doen bij overgangsverschijnselen?
close

Next Article

6 tips om alles uit het sporten te halen