BLOG Kruidvat

Collageen: wat doet het voor je?

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 31/10/2022

Collageen: wat doet het voor je? 

Wist je dat je huid vanaf 25 jaar al veroudert? Dat heeft onder andere te maken met een verminderde aanmaak van het eiwit collageen. Dit eiwit zorgt voor stevigheid en elasticiteit van je huid. Je lichaam maakt zelf collageen aan, maar er bestaan ook supplementen met collageen.

Wat is collageen?

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat stevigheid, structuur en normale elasticiteit geeft aan je huid, spieren, botten, pezen, kraakbeen en bloedvaten. Het is een belangrijk onderdeel van je bindweefsel. In het Grieks betekent ‘kolla’ samenbinden. En dat is precies wat collageen doet. In feite is het een soort lijm, die zorgt voor stevigheid en elasticiteit.

Vanaf je 25e levensjaar neemt de aanmaak van collageen in je lichaam af. En vanaf je 50e levensjaar maakt je lichaam deze stof nauwelijks of zelfs helemaal niet meer aan. Hierdoor worden rimpels zichtbaar en verliezen gewrichten hun soepelheid.

Collageen type 1 en collageen type 2

Er zijn verschillende soorten collageen. Ieder type collageen bevindt zich in een specifiek deel van het lichaam. Type 1 collageen is het belangrijkst, omdat dit zo’n 90% van al het collageen in het lichaam omvat. Collageen type 2 komt vooral in kraakbeen voor en de overige typen in de bloedvaten en cellen (celmembraan).

Waar zit collageen in?

Collageen zit van nature in dierlijke producten. Het komt in vlees en vis voor en dan vooral in de delen die we niet eten, zoals nagels, haar en huid. Collageen zit ook in botten en kraakbeen. In plantaardige producten komt van nature geen collageen voor.

Collageen in voeding

Het lichaam maakt collageen dus zelf aan. Er zijn voedingsstoffen die de aanmaak van collageen stimuleren. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen.

Er bestaan verschillende supplementen met collageen. Hierin zit vitamine C en dat stimuleert de aanmaak van collageen, dat helpt om de conditie van de huid te ondersteunen en de huid te verstevigen. Vitamine C helpt om de huid van binnenuit te verstevigen en te versterken.

Collageentabletten

Naast een gezond voedingspatroon, kun je ook voedingssupplementen nemen om de vorming van collageen te ondersteunen. Kruidvat Collageen 1000mg Tabletten bijvoorbeeld bevatten een speciaal samengestelde formule van collageen en vitamine C.

Collageenpoeders

Collageen is ook verkrijgbaar in poedervorm. Handig, want poeder is oplosbaar en dus heel makkelijk in gebruik. Per dag kun je een afgestreken eetlepel mengen in een sapje, een smoothie, (plantaardige) yoghurt of een kopje thee. Kruidvat collageenpoeder verminderd de zichtbare tekenen van het ouder worden.

Collageenweetje
Misschien heb je wel eens gehoord van gehydrolyseerd collageen. Hydrolyseren is een chemische reactie, waarbij een splitsing optreedt. Het collageen wordt als het ware in kleine stukjes verdeeld.

Collageendrinks

Collageendrinks zijn een makkelijke manier om collageen binnen te krijgen. Kruidvat Collageen Beautydrink bevordert een zichtbaar jongere huid van binnenuit. Het drankje vermindert nieuwe rimpels en fijne lijntjes.

Naast een beautydrink met collageen is er nog een andere beautydrink.

Beauty van binnenuit

Naast vitamine C zijn er nog meer vitaminen en mineralen, die helpen bij het gezond houden van de huid (bijvoorbeeld vitamine A, B2, B3 en B8) of bijdragen aan de normale vorming van bindweefsel (mangaan en koper). De beste manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen is gezond en gevarieerd eten. Kies je voor uiteenlopende, gezonde voedingsmiddelen, dan kun je er zeker van zijn dat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt, die je op een dag nodig hebt. Zo voed je je huid van binnenuit!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Hooikoorts: symptomen en handige tips
close

Next

Vijfde ziekte? Dit zijn de symptomen!