BLOG Kruidvat

Wat is de beste foundation en hoe breng je die aan?

Leestijd: 10 minuten
Geplaatst op: 17/03/2023

Wat is de beste foundation en hoe breng je die aan?

Foundation is ideaal als je plekjes of vlekjes in je gezicht hebt. Je ziet er net wat verzorgder uit met foundation op je huid. Dat is extra leuk tijdens een bruiloft, een feestje of misschien draag je het wel elke dag. Je huid ziet er egaler en stralender uit met foundation. Maar welke foundation past het beste bij jou? En hoe breng je foundation het beste aan?

Wat is foundation?

Foundation is een Engels woord en betekent ´basis´, oftewel de fundering van je make-up. Met foundation verhul je eventuele oneffenheden en lijntjes zodat je huid er weer egaal uitziet. Je kunt er ook voor kiezen om de teint van je huid donkerder of lichter te maken.

Verschillende soorten foundation

Het kiezen van de juiste foundation kan erg lastig zijn. Het is belangrijk om het type foundation te kiezen dat goed bij je huid past. We leggen eerst uit welke verschillende soorten foundation er zijn en hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • Vloeibare foundation is de meest bekende foundation. Deze vorm van foundation is een dunne crème die makkelijk is aan te brengen en uit te smeren.
 • Poederfoundation ziet eruit als een blush en is in poedervorm. Deze vorm matteert heel goed en wordt vaak geadviseerd voor de vette huid. Je kan ook poederfoundation aanbrengen na je vloeibare foundation om het een matte finish te geven. Aan poederfoundation zijn vaak vitaminen en mineralen toegevoegd om je huid te kalmeren.
 • Moussefoundation is een lichte foundationsoort en ligt ook niet zwaar op je huid. De moussefoundation geeft je huid de ruimte te ademen en is dan ook erg geschikt voor de wat oudere huid of de huid met fijne lijntjes of rimpels. Moussefoundations hebben een matte finish en zijn soms verrijkt met SPF.
 • Cream foundation zit vaak in een stick en wordt ook wel eens stickfoundation genoemd. Dit is een dikkere crèmefoundation die extra goed camoufleert. Deze foundationsoort is wat voller dan de eerdergenoemde foundations.

Welke foundation past bij jou?

Welke soort foundation goed bij je huid past, hangt af van je huidtype. We hebben per huidtype beschreven welke foundation je het beste kan kiezen:

 • Droge huid: als je een droge huid hebt, kies dan een vloeibare foundation op oliebasis. Let op dat je geen poederfoundation of cream foundation kiest. Hierbij zie je de droge plekjes namelijk nog beter.
 • Vette huid: heb je een vettige huid? Kies dan voor matterende vloeibare foundation of een poederfoundation. Ook de cream foundation is goed voor je huid. Merk je dat je huid alsnog vettig blijft? Begin dan met een matterende vloeibare foundation en gebruik hier overheen de poederfoundation. De vloeibare foundation wordt hierdoor nog extra gematteerd.
 • Oudere huid: is je huid wat ouder en zie je rimpels en fijne lijntjes wat meer? Dan kan je die wegwerken met foundation. Kies een vloeibare foundation op oliebasis. Zorg dat je cream foundation overslaat. Net als poederfoundation zorgt deze foundationsoort dat de rimpeltjes juist extra zichtbaar zijn.

Best dekkende foundation

Foundations hebben verschillende dekkingsgraden. Zo kun je kiezen tussen een lichte, medium of hoge dekking:

 • Een lichte dekking, ook wel transparante foundation genoemd, is geschikt wanneer je van jezelf een egale huid hebt. Foundations met een lichte dekking komen veel voor in vloeibare vorm of als crème, zoals de populaire BB cream. De voordelen van een transparante foundation zijn dat ze niet zwaar op je huid liggen, goed uitsmeren en je huid er egaal uitziet.
 • Een foundation met medium dekking egaliseert je huidskleur en lichte plekjes, maar sproetjes en andere donkere plekjes blijven zichtbaar. Gebruik een medium foundation eventueel in combinatie met een concealer zodat je alleen op bepaalde plekken een hogere dekking krijgt.
 • Een foundation met hoge dekking creëert een volledig nieuwe basis voor je huid. Je hebt hierdoor een egaal uitziende huid die vrij is van vlekken en andere oneffenheden. Van deze foundationsoort krijgt je huid een effen kleur.

Welke foundationkleur past bij jou?

Het bepalen van de kleur van je foundation is lastig, want kies je voor een foundation met een warme (gele), koele (roze) of neutrale ondertoon? Om hierachter te komen moet je eerst ontdekken wat de ondertoon van je huid is. Dit kun je op twee manieren testen, met de ´adertest´ of met de ´papiertest´.

 • Met de adertest controleer je de kleuren van de aderen op je pols. Zijn je aderen groen? Dan heb je een warme ondertoon en kies je voor een gele ondertoon bij je foundation. Heb je blauwe of paarse aderen? Dan heb je een koele ondertoon en kies je voor een roze ondertoon bij je foundation. Vind je het onderscheid lastig te zien? Dan heb je een neutrale ondertoon.
 • Met de papiertest ga je voor de spiegel staan en houd je een wit vel papier naast je gezicht. Kijk welke kleur het meest naar voren komt in je gezicht. Is het vooral geel? Dan heb je een warme huid en heb je een foundation met een warme ondertoon nodig. Ben je meer roze of rood? Dan heb je een product met een koele ondertoon nodig. Is er geen kleur die de aandacht trekt? Dan heb je een neutrale ondertoon.

Nu je weet welke ondertoon je hebt, kun je de foundationkleur kiezen die bij je huid past. Foundationlijnen gaan vaak van licht naar donker en van donker naar licht. Kies drie foundations met de juiste ondertoon en breng een beetje foundation aan op je kaaklijn. Verdwijnt de foundation na het blenden? Dan is dit de foundationkleur die het beste aansluit bij je huid. Maar let hierbij op, in de zomer heb je meestal een andere foundationkleur nodig dan in de winter. Je huidskleur verandert gedurende het jaar.

foundationfeest

Hoe breng je foundation aan op je huid?

Yes, je hebt de foundation gevonden die het beste bij jou past! Nu is het tijd om de basismake-up aan te brengen, maar hoe pak je dit aan?

Voorwerk

Voordat je begint met smeren, moet je huid gereinigd en gehydrateerd zijn. Foundation aanbrengen zonder je huid eerst te reinigen, kan voor puistjes en andere onzuiverheden zorgen. Is je huid goed schoon? Doe dan eventueel een primer op. Hiermee blijft je foundation langer en beter op je gezicht zitten.

Aanbrengen

Heb je al het voorwerk gedaan? Begin dan met het aanbrengen van je foundation. Werk altijd van binnen naar buiten. Begin hierbij bij het midden, rondom je neus en wangen, en verspreid de foundation richting je oren en kaaklijn. De truc bij foundation is dat hij niet zichtbaar mag zijn voor anderen. Blend daarom na het aanbrengen de foundation met behulp van make-upkwasten, blenders, sponsjes of je vingers. Als je je vingers gebruikt moet je wel oppassen dat je je kleren niet aanraakt met je vieze vingers.

Heb je nog last van glimmende plekjes in je gezicht? Gebruik dan een setting powder om je huid daar wat matter te maken. Breng de setting powder alleen aan bij je T-zone, zodat de rest van je gezicht wel blijft stralen.

Ben je een beginner en wil je meer weten over make-up aanbrengen, bekijk dan onze BLOG over make-up voor beginners.

De beste foundation van 2023

Je weet nu alles van de beste foundation voor je huid en hoe je het aanbrengt. Wat de beste foundation voor jou is hangt van je huid en je wensen af. Heb je nog vragen? Ga dan langs in één van onze winkels of kijk online rond in het Kruidvat assortiment met foundations en concealers en vind de beste foundation voor jou!

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

FAQ

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 maart 2023

close

Previous

Balayage: wat is het en waarom is het zo popu...
close

Next

Nieuw! Vrolijke haaraccessoires van Zenner Lo...