BLOG Kruidvat

Wat is de beste foundation?

Last van vlekjes in je gezicht of onzuiverheden? Foundation zorgt ervoor dat je huid er weer egaal en stralend uitziet. Hier bespreken we de verschillende soorten foundations, hoe je foundation aanbrengt en welke foundation het beste bij jou past.

 • Wat is foundation?
 • Welke foundation past bij jou?
 • Hoe breng je foundation aan?

Wat is foundation?

Foundation betekent in het Nederlands ´basis´, oftewel de fundering van je make-up. Met foundation verhul je oneffenheden en lijntjes zodat je huid er weer egaal uitziet. Je kunt er ook voor kiezen om de teint van je huid donkerder of lichter te maken. Het kiezen van de juiste foundation is lastig, omdat hij moet passen bij je huidtype en huidskleur. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten foundation. We zetten ze voor je op een rij:

 • Poederfoundation
 • Stickfoundation
 • Minerale foundation
 • Moussefoundation
 • Vloeibare foundation
 • Crèmefoundation

Welke foundation past bij jou?

Nu je weet welke soorten foundation er zijn, kun je erachter komen welke het beste bij jou past. Hiervoor is het belangrijk dat je weet wat je huidtype is. In onderstaande tabel hebben we een overzicht geplaatst van verschillende huidtypes en huidcondities en welke foundationsoort hier het beste op aansluit:

HuidtypeDroge huidVette huidGevoelige huidOude huidOnzuivere huid
Soort foundationFoundation op oliebasisPoederfoundationMinerale foundationMoussefoundationFoundation op waterbasis

Weet jij wat jouw huidtype is en welke foundation dus bij jouw huid past? Dan kun je door naar de volgende stappen. Allereerst kijk je naar hoeveel dekking de foundation geeft. Vervolgens bepaal je welke finish je wilt hebben en daarna bepaal je de kleur.

Goed dekkende foundation

Foundations hebben verschillende dekkingsgraden. Zo kun je kiezen tussen een lichte, medium of hoge dekking.

Een lichte dekking, ook wel transparante foundation genoemd, is geschikt wanneer je van jezelf een egale huid hebt. Foundations met een lichte dekking komen veel voor in vloeibare vorm of als crème, zoals de populaire BB cream. De voordelen van een transparante foundation zijn dat ze niet zwaar op je huid liggen, goed uitsmeren en je huid er egaal uitziet.

Een medium dekkende foundation egaliseert je huidskleur en lichte plekjes, maar sproetjes en andere donkere plekjes blijven zichtbaar. Gebruik een medium foundation eventueel in combinatie met een concealer zodat je alleen op bepaalde plekken een hogere dekking krijgt.

Met een hoog dekkende foundation creëer je een volledig nieuwe basis. Je hebt hierdoor een egaal uitziende huid die vrij is van vlekken en andere oneffenheden. Je huid heeft dan een effen kleur.

Foundationfinishes

Er zijn twee soorten foundationfinishes waar je uit kunt kiezen: matte foundation of zijdeglans foundation. Hierbij hou je je huidtype en het gewenste effect in gedachten. Een vette huid heeft baat bij een matte foundation, zodat je huid minder glimt. Een foundation met zijdeglans finish is geschikt voor mensen met een droge huid. Hierdoor blijft het effect natuurlijk. Heb je een normale tot gemengde huid? Kies dan voor de finish die je het mooiste vindt.

Tip: heb je een droge huid in de winter? Wissel dan een matte foundation af met een foundation met wat meer glans.

Welke kleur past bij jou?

Het bepalen van de kleur van je foundation is lastig, want kies je voor een foundation met een warme (gele), koele (roze) of neutrale ondertoon? Om hierachter te komen moet je eerst ontdekken wat de ondertoon van je huid is. Dit kun je op twee manieren testen, met de ´adertest´ of met de ´papiertest´.

 • Met de adertest controleer je de kleuren van de aderen op je pols. Zijn je aderen groen? Dan heb je een warme ondertoon en kies je voor een gele ondertoon bij je foundation. Heb je blauwe of paarse aderen? Dan heb je een koele ondertoon en kies je voor een roze ondertoon bij je foundation. Vind je het onderscheid lastig te zien? Dan heb je een neutrale ondertoon.
 • Met de papiertest ga je voor de spiegel staan en houd je een wit vel papier naast je gezicht. Kijk welke kleur het meest naar voren komt in je gezicht. Is het vooral geel? Dan heb je een warme huid en heb je een foundation met een warme ondertoon nodig. Ben je meer roze of rood? Dan heb je een product met een koele ondertoon nodig. Is er geen kleur die de aandacht trekt? Dan heb je een neutrale ondertoon.

Nu je weet welke ondertoon je hebt, kun je de foundationkleur kiezen die bij jouw huid past. Foundationlijnen gaan vaak van licht naar donker en van donker naar licht. Kies drie foundations met de juiste ondertoon en breng een beetje foundation aan op je kaaklijn. Verdwijnt de foundation na het blenden? Dan is dit de foundationkleur die het beste aansluit bij je huid.

Let op: in de zomer heb je meestal een andere foundationkleur nodig dan in de winter. Je huidskleur verandert namelijk gedurende het jaar.

Hoe breng je foundation aan?

Yes, je hebt de foundation gevonden die het beste bij jou past! Nu is het eindelijk tijd om de basismake-up aan te brengen, maar hoe breng je foundation aan?

Voordat je begint met smeren, moet je huid gereinigd en gehydrateerd zijn. Foundation aanbrengen zonder je huid eerst te reinigen, kan voor puistjes en andere onzuiverheden zorgen. Is je huid goed schoon? Doe dan eventueel een primer op. Hiermee blijft je foundation langer en beter op je gezicht zitten.

Al het voorwerk gedaan? Begin dan met het aanbrengen van je foundation. Werk altijd van binnen naar buiten. Begin bij het midden, rondom je neus en wangen, en verspreid de foundation richting je oren en kaaklijn. De truc bij foundation is dat hij niet zichtbaar mag zijn voor anderen. Blend daarom na het aanbrengen de foundation met behulp van make-up kwasten, blenders, sponsjes of je vingers. Pas dan wel op dat je met je vieze vingers niet je kleren aanraakt.

Heb je nog last van glimmende plekjes in je gezicht? Gebruik dan een setting powder om je huid daar wat matter te maken. Breng de setting powder alleen aan bij je T-zone, zodat de rest van je gezicht wel blijft stralen.

Nu ben je helemaal op de hoogte van de verschillende soorten foundation, welke foundation het beste bij jou past en hoe je deze aanbrengt!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Wat is gezichtstoner?
close

Next

Voorkom dat je haarkleur vervaagt en ontdek d...