BLOG Kruidvat

Hoe breng je blush aan?

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 16/03/2021

Met blush zorg je voor een mooi kleurtje op je wangen. Maar wanneer je de verkeerde kleur kiest of de blush verkeerd aanbrengt, bereik je al snel het tegenovergestelde effect. Voorkom clownswangetjes of bleekscheten en ontdek hier alles dat je weten moet over blush!

Wat is blush?

Blush, ook wel rouge genoemd, is een make-upproduct waarmee je je jukbeenderen accentueert. Blush is in verschillende varianten en kleuren te koop zodat je altijd een blusher hebt die het beste bij je gezicht en huidskleur past. Dit zijn de verschillende soorten blush:

 • Poederblush
 • Blush in een stick
 • Vloeibare blush

De poederblush is de oudste variant van de drie en daardoor ook het meest gebruikt. Dit betekent niet deze variant ook het meest geschikt is voor iedereen. Wanneer je een rijpe of droge huid hebt, vallen lijntjes en schilfertjes eerder op doordat het poeder op je huid blijft liggen. Mensen met een vette huid of een gecombineerde huid kunnen juist wel goed poederblush hebben.

De blush in een stick is een crèmeblush die lijkt op een lippenstift. De crème smeert beter uit op je huid, waardoor fijne lijntjes en oneffenheden wegvagen. De blushstick is hierdoor ideaal voor mensen met een droge huid. Ben je dol op crèmeblush, maar heb je een vette huid? Zoek dan naar een variant zonder olie.

De vloeibare blush is nog fijner dan de stickblush en mengt daardoor ook beter. Deze blush is hierdoor zeer geliefd bij mensen met huidproblemen, zoals acne, en bij mensen met een extreem droge huid. Een vloeibare blush werkt daarnaast hydraterend. Let er wel op dat er geen alcohol in zit, want dit droogt juist uit.

Welke blush past bij jou?

Nu je weet welke verschillende soorten blush er zijn, kun je uitzoeken welke rouge het beste bij je gezicht past. We kijken hiervoor naar een aantal punten: je huidtype/huidconditie, je huidskleur en je ondertoon.

Je huidtype

Naast de normale huid onderscheiden we drie verschillende soorten huidtypes: droge huid, vette huid en gecombineerde huid. Je huidtype wordt genetisch bepaald. Je huidconditie kan door de tijd heen veranderen, denk hierbij aan onzuiverheden als puistjes of het ontstaan van rimpels en fijne lijntjes.

Net als een foundation heeft een blush een finish. De finish laat je doffe huid stralen of maakt een glimmend gezicht egaler. We kennen in totaal drie soorten blushfinish: mat, subtiele glans en glitter. De finish bepaal je op basis van je huidtype. Hierin adviseren wij om overdag eerder voor een matte finish te gaan of een subtiele glans. Voor de avonden of op een feestje is de glitterfinish geschikter.

Welke kleur blush?

De kleur blush die je nodig hebt, wordt bepaald door je huidskleur en de ondertoon die je hebt. Je huidskleur kan door seizoenswisseling iets donkerder of lichter worden van kleur. Je ondertoon verandert niet mee en blijft dus hetzelfde.

De ondertoon van je huid bepaal je door naar je aderen te kijken. Heb je blauwe of paarse aderen? Dan heb je een koele ondertoon en passen pastelkleuren het beste bij je gezicht. Zien je aderen er groen uit? Dan heb je een warme ondertoon en passen warmere kleuren beter bij je gezicht. Zijn de kleuren van je aderen lastig te zien? Dan heb je een neutrale ondertoon, waardoor je gemakkelijker kunt variëren in de kleur blush.

Tip: een blushpalet is ideaal met seizoenswisselingen of wanneer je meerdere kleuren blush gebruikt.

De olijfachtige huidskleur is wat lastiger te bepalen, omdat deze huidskleur tussen medium en donker in zit. De naam komt door de geelgroene gloed die de huidskleur bevat. Kim Kardashian is een goed voorbeeld van iemand met een olijfkleurige huid. De ondertoon is vaak niet goed te zien, waardoor we spreken van een neutrale ondertoon.

Tip: een perzikkleurige blush past eigenlijk bij iedereen. Twijfel je dus over welke blush je moet kopen? Ga dan voor peach!

Hoe breng je blush aan?

Nu je weet welke blush het beste bij jouw gezicht past, kun je eindelijk beginnen met de rouge aanbrengen. Blush breng je aan in drie simpele stappen:

 1. Breng de blush met een make-upkwast aan op de appeltjes van je wangen en werk naar boven toe, richting je tempels.
 2. Bouw de blush naar wens op.
 3. Fixeer de blush en de rest van je make-up met een setting spray. Spray van een afstand een paar keer over je hele gezicht en wapper daarna met iets om je make-up te fixeren.

Naast de bovenstaande drie stappen, zijn er nog veel meer manieren om blush aan te brengen. Dit heeft te maken met gezichtsvormen. Door middel van make-up kun je de contouren in je gezicht aanpassen naar jouw schoonheidsbeeld, waardoor de vorm van je gezicht optisch verandert. We kennen zes verschillende gezichtsvormen:

 1. Ovaal gezicht
 2. Rond gezicht
 3. Hartvormig gezicht
 4. Vierkant gezicht
 5. Lang gezicht
 6. Diamantvormig gezicht

Blush aanbrengen op een ovaal gezicht

Heb je een ovaal gezicht? Lucky you, want een ovaal gezicht kan eigenlijk alles hebben! Breng de blush aan bij je jukbeenderen of op de appeltjes van je wangen om een voller gezicht te krijgen. Blend deze in een rechte lijn richting je oren.

Blush aanbrengen op een rond gezicht

Een rond gezicht heeft ronde wangen en een bredere kin. Breng de blush aan op je jukbeenderen in de vorm van een driehoek en blend deze zachtjes uit. Doe dit in een lijn richting je oren, zodat je gezicht smaller lijkt.

Blush aanbrengen op een hartvormig gezicht

Een hartvormig gezicht is te herkennen aan een smalle kin, waardoor je je wangen meer wilt accentueren. Dit doe je door de blush net onder de appeltjes van je wangen aan te brengen. Blend de blush in cirkels richting je oor, zodat je kin minder puntig is.

Blush aanbrengen op een vierkant gezicht

Een vierkant gezicht heeft hoekige vormen, waardoor je voorhoofd, jukbeenderen en kaak vaak even breed zijn. In dit geval wil je je gezicht iets ronder maken, waardoor je alleen op de appeltjes van je wangen blush aanbrengt. Blend uit in een ronde beweging, zodat de hoeken van je gezicht ronder lijken.

Blush aanbrengen op een lang gezicht

Een lang gezicht is smal en met blush kun je het breder laten lijken. Breng een horizontale lijn aan op de appeltjes van je wangen en blend deze in een ronde beweging uit. Voor een voller effect kun je meer rouge aanbrengen.

Blush aanbrengen op een diamantvormig gezicht

Net zoals bij een hartvormig gezicht heb je bij een diamantvormig gezicht een smallere onderkant en een bredere bovenkant. Om de onderkant van je gezicht meer te accentueren, breng je de blush op de jukbeenderen aan met een horizontale lijn. Blend uit in cirkels.

Nu ben jij op de hoogte welke variant blush het beste past bij jouw huidtype, welke kleur je nodig hebt en hoe je blush het mooiste aanbrengt. Klaar om aan de slag te gaan dus!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Ontdek de drie nieuwste innovaties van L’Oréa...
close

Next

Invisibobble en Tangle Teezer: de must-haves ...