BLOG Kruidvat

Je haar föhnen? Zo doe je dat

Leestijd: 12 minuten
Geplaatst op: 12/12/2022

Je haar föhnen? Zo doe je dat

We hebben allemaal wel eens een keer ons haar gedroogd met een föhn. Dat is ook niet de meest ingewikkelde taak van de wereld, maar je kan je haar ook met een haardroger prachtig in model brengen. In deze blog bespreken we alle tips en tricks om je haar prachtig in model te föhnen. Van föhntechnieken tot opzetstukken en temperatuur. Lees dus snel verder!

Welke föhn moet je gebruiken?

Laten we bij het begin beginnen, want je haar föhnen gaat natuurlijk niet zonder een goede haardroger. Er zijn veel soorten haardrogers te krijgen. Als je een föhn alleen gebruikt om je haar snel droog te krijgen dan kan je met een goedkoper exemplaar zonder poespas al veel kanten op. Wil je de haardroger gebruiken om je haren mooi in model te brengen, dan kan je het beste kiezen voor een ionische föhn of een föhn met keramische warmte-elementen.

Ionische föhns

Ik hoor je al denken: ionisch? Even een snel lesje scheikunde. Een ion is een elektrisch geladen deeltje en kan positief of negatief zijn. Negatieve ionen verminderen statische elektriciteit. Oftewel ionische föhns zorgen ervoor dat je haar niet statisch wordt en laten je haar extra glanzen. Dit soort haardrogers zijn ideaal voor mensen die van nature dik of krullend haar hebben.

Keramische föhns

Een keramische föhn verspreidt de warmte gelijkmatiger waardoor je haar niet zo snel beschadigd raakt door te veel hitte. Dit maakt hem supergeschikt voor mensen die van nature fijn haar hebben.

In de blog ‘Tips voor dun haar’ lees je hoe je meer volume aanbrengt in fijn haar. 

Temperatuur en blaassnelheid van een föhn

Om je haar op een mooie manier in model te krijgen moet je zorgen dat je haardroger niet te heet of te koud is. Maar naast de temperatuur speelt ook de blaassnelheid een rol. Blaast je haardroger niet hard genoeg, dan blijft je haar niet in model zitten. Maar als hij te hard staat, eindig je met een ontploft kapsel.

Wil je je haar alleen drogen? Houd de temperatuur dan gemiddeld en de blaasstand van je föhn laag. Zo voorkom je dat je haar opdroogt met een vreemde slag.

Wil je je haar in model brengen, zet je föhn dan wat heter en kies voor een hogere blaassnelheid. Dit zorgt ervoor dat je haar langer en mooi in model blijft zitten.

Een koelfunctie op je haardroger kan ook heel handig zijn. Als je je haar bijna in model hebt gebracht en je haar al zo goed als droog is kan je met de koele stand je haar verder in model föhnen zonder je haar bloot te stellen aan hete lucht. Ook zorgt de koele stand ervoor dat de schubbenlaag van je haren zich weer sluit. En dat zorgt ervoor dat je haar wat meer gaat glanzen. 

Is föhnen slecht voor je haar?

Je haar föhnen is niet per se schadelijk voor je haar, maar je moet er wel op letten dat je je haar goed voorbereidt, de juiste temperatuur gebruikt en niet te lang hetzelfde stuk van je haar blootstelt aan de hete lucht van de haardroger. Te hete lucht kan je haar namelijk wel beschadigen. Een hittebeschermer is een handig product dat je haar kan beschermen tegen die hete lucht.

Tips om je haar te föhnen

Ben je er klaar voor om je eigen haar in model te föhnen? Voor we je de stappen uitleggen geven we je nog deze tips mee:

 • Zorg voor een goede föhn en de juiste opzetstukken
 • Maak je haar eerst handdoekdroog
 • Gebruik een hittebeschermer
 • Zorg voor de juiste haarproducten
 • Gebruik de juiste haarborstel
 • Verdeel je haar in delen
 • Werk van voor naar achter

Zorg voor een goede föhn en de juiste opzetstukken

Kies een haardroger die past bij je haartype en kies een opzetstuk dat past bij de haarlook die je wilt creëren. Zonder opzetstuk blaast de föhn alleen een brede luchtstroom. Handig om je haar te drogen, maar niet om je haar in model te brengen.

Een blaasmond concentreert de lucht, waardoor de haardroger een gerichte luchtstroom uitblaast. Handig voor bijvoorbeeld steil haar of als je een slag in je haar wilt maken. Een diffuser is handig als je krullen wilt creëren in je haar.

Bekijk hier ons assortiment haardrogers.

Maak je haar eerst handdoekdroog

Het is belangrijk om je haar te föhnen als het handdoekdroog is. Heb je net gedoucht? Probeer je haar niet droog te wrijven met een handdoek. Hierdoor gaat je haar namelijk meer klitten en pluizen. Dep je haar liever droog. Als je haar te nat is kan je het niet in model brengen, maar een beetje vochtigheid helpt je haar om goed in een bepaald model te komen.

Ga je je haar droog föhnen? Begin dan nooit bovenop, maar werk vanuit je nek door de lagen van je haar naar boven. Probeer ervoor te zorgen dat je de punten en haaraanzet niet helemaal droog föhnt.

Gebruik een hittebeschermer

Dit product is echt onmisbaar als je in de weer gaat met een stijltang, krultang of een föhn. Een hittebeschermer beschermt je haar tegen de hete lucht.

Bekijk hier ons hele assortiment hittebeschermers.

Zorg voor de juiste haarproducten

Naast een hittebeschermer is het ook belangrijk om de juiste haarstylingsproducten te gebruiken. Zorg dat je niet te veel of te weinig van het product gebruikt. Te weinig product helpt je haar niet om in model te blijven, maar te veel product in je haar kan ervoor zorgen dat je haar uitzakt.

Gebruik de juiste haarborstel

Kam je haar niet door als het nog nat is. Dit kan je haar namelijk beschadigen. We hebben de verschillende borstels (en kammen) voor je op een rijtje gezet:

 • Kam met grove tanden: mensen die van nature krullend haar hebben kunnen het beste gebruik maken van een kam met grove tanden. Zo kan je je haar wel doorkammen zonder er hard aan te trekken.
 • Ronde haarborstel: voor het in model brengen van je haar kan je een ronde haarborstel gebruiken. Bijvoorbeeld als je slag of volume in je haar wilt creëren. Ronde haarborstels met een grote diameter zijn handiger voor mensen met lang haar. Hoe kleiner de diameter van de ronde haarborstel, hoe gekrulder je haar wordt. Uiteraard is een haarborstel met een kleine diameter wel weer geschikter voor mensen met korter haar die volume willen creëren.
 • Platte haarborstel: wil je je haar steil föhnen? Dan is een platte borstel de beste keuze.

Verdeel je haar in secties en laagjes

Föhn je haar nooit in een keer, maar verdeel het in secties en laagjes. Afhankelijk van hoeveel haar je hebt en hoe dik je haar is kies je hoeveel secties je maakt. Hoe kleiner je de secties maakt, hoe mooier je je haar stylet. Een puntkam kan je helpen om gelijke secties te maken.

Nadat je een deel van je haar geföhnd hebt, is het belangrijk om de volgende sectie bij te voegen en mee te föhnen met de al droge sectie. Zo krijg je een mooie vloeiende overgang en een natuurlijk geheel.

Werk van voor naar achter

Nadat je je haar voor 80% hebt droog geföhnd begin je met je haar in model föhnen. Probeer altijd van sectie naar sectie te werken en begin aan de voorkant van je haar. Werk met de klok mee je hele haar door.

Hoe föhn je je haar in model?

Je kan heel wat uiteenlopende haarstijlen creëren met een föhn. Wij hebben vier verschillende stijlen voor je op een rijtje gezet:

 1. Je haar stijl föhnen
 2. Slag in je haar föhnen
 3. Volume föhnen
 4. Krullen föhnen met diffuser

Let op: Welke stijl je ook kiest, zorg ervoor dat je altijd een hittebeschermer gebruikt om je haar te beschermen tegen de hete lucht van je föhn, zelfs op lage temperaturen. Zo blijft je haar langer gezond en glanzend.

Je haar stijl föhnen

Wil je je haar stijl föhnen? Zorg dat je haar voor 80% opgedroogd is. Doe dit door je föhn op een hoge temperatuur te zetten, maar op een lage blaasstand. Houd een brede borstel bij de hand.

 1. Begin aan de voorkant van je haar. Richt je föhn recht op een brede borstel en trek hem in een beweging door naar beneden. Houd de föhn achter je borstel. Dit heeft hetzelfde effect als een stijltang.
 2. Werk van een kant van je haar naar de andere kant van je haar door secties te maken. Wanneer de pluk die je föhnt bijna droog is, kun je hem met de koude temperatuurstand in model brengen.

Tip: Droog je haar niet vanaf de punten richting de aanzet, maar juist omgekeerd, van boven naar beneden.

Slag in je haar föhnen

Zorg dat het midden van je haar voor 80% opgedroogd is. Droog de bovenkant van je haar niet met de föhn. Droog je haren door je föhn op een hoge temperatuur te zetten, maar op een lage blaasstand. Houd een ronde borstel bij de hand.

 1. Gebruik je vingers om je haar aan de bovenkant te drogen, zo krijg je al meteen meer volume.
 2. Verdeel je haar in secties en in lagen.
 3. Wikkel kleine haarplukjes één voor één om een ronde borstel. Werk van je punten naar boven toe. Houd de föhn boven de borstel.

Volume föhnen

Om volume in je haar te föhnen is het belangrijk om je haar eerst tegen de groeirichting in, tot 80% droog te föhnen. Gebruik een middelgrote ronde borstel.

 1. Verdeel je haar in gelijke secties. Hoeveel hangt af van hoeveel haar je hebt en hoeveel volume je wilt aanbrengen. Hoe meer secties, hoe meer volume je creëert.
 2. Wikkel de lok strak om de borstel heen. Druk de haarpluk plat tussen je borstel en de föhn. Werk van je haaraanzet naar je punten.
 3. Draai de borstel aan het eind van iedere pluk naar binnen.

Tip: Je kunt de borstel ook nog even laten zitten, voordat je hem uit je haar haalt. Op deze manier blijft het volume in je haar wat langer zitten.

In de blog ‘Volume please‘ lees je alles over volume creëren in je haar.

Krullen föhnen met een diffuser

Een diffuser is een opzetstuk voor je föhn dat je gebruikt om mooie krullen in je haar te maken. Zorg ook bij deze haarlook dat je je haar voor 80% droog föhnt. Doe dit door je föhn op een hoge temperatuur te zetten, maar op een lage blaasstand.

 1. Verdeel je haar in secties
 2. Beweeg de diffuser in ronddraaiende bewegingen dicht bij je hoofdhuid. De punten op de diffuser mogen je hoofdhuid raken.

Een prachtig, geföhnd kapsel

Je weet nu precies waar je op moet letten als je je haar gaat föhnen. Zorg dat je een goede föhn aanschaft en de juiste opzetstukken, stylingsproducten, haarborstel en hittebeschermer bij de hand hebt. Of je nu gaat voor krullen, een volumineus kapsel of een perfecte steile look, met een föhn maak je het allemaal!

Disclaimer:

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 12 december 2022

close

Previous

Klaar voor de feestdagen? Ontdek Zenner Loves...
close

Next

Zelf je haar knippen? Geen probleem!