BLOG Kruidvat

Je haar kleuren? Zo doe je een allergietest

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 18/06/2020
Header_ Je haar kleuren Zo doe je een allergietest

Zelf je haar verven? Doe altijd eerst een allergietest

Misschien verf je al jaren je haar of ga je nu voor de eerste keer een nieuw kleurtje proberen. Voor de allergietest maakt dat niet uit. Deze moet je namelijk altijd doen voordat je je haar gaat kleuren. Hier ontdek je waarom en hoe je deze test doet.

Hoe ontstaat een allergische reactie op haarverf?

In haarverf zitten verschillende (chemische) stoffen. Deze kunnen tijdens of na het kleuren een allergische reactie op je huid veroorzaken. Je krijgt dan bijvoorbeeld rode bultjes op je hoofd, een jeukende hoofdhuid en een branderig gevoel. Heel vervelend! Zeker omdat je de haarverf dan al hebt aangebracht.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk een allergietest te doen voordat je je haar gaat verven. Hiermee controleer je hoe je huid op de kleuring reageert. Omdat je bij zo’n test maar een heel klein beetje haarverf op een onzichtbaar plekje aanbrengt, is het een stuk minder erg als je huid hierop reageert. Je weet dan dat je deze haarverf niet op je hele hoofdhuid moet aanbrengen.

Dit hoeft gelukkig niet te betekenen dat je je haar helemaal niet kan kleuren. Soms bevat een andere haarkleuring andere stoffen waar je huid wel gewoon tegen kan.

Tip: gebruik je dezelfde haarkleuring als de vorige keer? Doe dan voor de zekerheid weer een allergietest. Het kan altijd zo zijn dat de formule van de kleuring vernieuwd is of dat je huid er nu anders op reageert.

Sfeerbeeld- Je haar kleuren Zo doe je een allergietest

Hoe doe je zelf een allergietest?

1. Doe de haarkleurtest altijd 48 uur voordat je je haar gaat verven.

2. Maak een heel klein beetje van de haarkleuring klaar en breng dit met een wattenstaafje aan op je huid. De beste plek hiervoor is achter je oor. Maar op de binnenkant van je arm of in je elleboogholte kan ook.

3. Laat de haarkleuring drogen en laat het gedurende 48 uur zitten. Eventueel kun je het plekje na het drogen afplakken met een pleister.

4. Hou de komende 48 uur in de gaten hoe het met het stukje huid gaat. Ziet ze er gewoon net zoals normaal uit? Dan kun je met een gerust hart je haar gaan kleuren. Wordt ze rood of verschijnen er bultjes? Dan kun je de haarverf beter niet gebruiken. Probeer dan een andere haarkleuring of ga voor verder advies naar je kapper.

Toch een allergische reactie bij het kleuren?

Was de allergietest negatief, maar ervaar je toch nog een allergische reactie tijdens het kleuren? Spoel de kleuring dan direct uit. Bij een milde reactie is dit vaak voldoende. Als je een heftigere allergische reactie hebt, spoel je de verf voor minimaal 10 minuten goed uit en raadpleeg je je huisarts.

close

Previous

Nail art: wat heb je nodig?
close

Next

De hele dag zwemmen en toch je make-up perfec...