Kruidvat Blog

Eerste hulp bij eelt en likdoorns

Header_ Eerste hulp bij eelt en likdoorns

Wat moet je doen bij eelt en likdoorns?

Draag jij graag hoge hakken? Door de wrijving die dit soort schoenen vaak veroorzaken, kun je eelt en likdoorns op je voeten krijgen. Deze kunnen erg pijnlijk zijn. Gelukkig bieden wij eerste hulp bij deze voetproblemen.

Wat zijn eelt en likdoorns?

Likdoorns en eelt zijn harde, verdikte plekken op je huid die ontstaan door wrijving. Likdoorns zijn kleine, ronde, duidelijk afgebakende plekjes dikkere huid, terwijl eeltplekken groter en vager zijn.

Likdoorns en eeltplekken vormen zich op plaatsen waar je huid meer druk of wrijving ondervindt. Ze kunnen pijnlijk zijn en het lopen moeilijker maken. Er zijn bepaalde aandoeningen aan je voeten die de kans op eelt en likdoorns vergroten. Een voorbeeld hiervan is een hamerteen. Je teen blijft dan naar beneden gebogen waardoor er op bepaalde plekken van je voet meer druk komt te staan.

Hoe verzorg je eelt en likdoorns?

Het is belangrijk om goed voor je eelt en likdoorns te zorgen. Als je dit niet doet, kunnen ze steeds pijnlijker worden en gaat lopen ook steeds moeilijker.

Gebruik een puimsteen om harde, verdikte huid zachtjes weg te vijlen. Dat gaat gemakkelijker als je je huid eerst zachter maakt door een voetbad te nemen in warm water of een eeltcrème aan te brengen.

Er zijn ook speciale likdoornpleisters verkrijgbaar. Deze kunnen salicylzuur bevatten om de likdoorns te helpen verwijderen. Daarnaast verlichten ze ook de druk en het ongemak.

Kun je eelt en likdoorns voorkomen?

Het antwoord hierop is: ja. Probeer als eerste uit te zoeken wat de druk precies veroorzaakt en draag altijd goed passende schoenen. Daarnaast kun je speciale schuim- of gelkussentjes, teenkapjes of inlegzolen dragen om likdoorns te beschermen, de pijn te verlichten en de wrijving te beperken.

Een andere tip van ons is om elke dag een beetje aandacht te besteden aan je voeten. Dat doe je misschien nog niet, maar voor je voetgezondheid is dat echt beter. Als je elke dag de tijd neemt om je voeten te verzorgen, gaan ze steeds beter en gezonder aanvoelen. En hier zijn slechts drie stappen voor nodig:
1. Was je voeten, droog ze goed af (ook tussen je tenen) en smeer ze in moet een hydraterende voetencrème.
2. Controleer je voeten. Zie je ergens beginnende eeltplekjes, likdoorns of kloven? Pak deze dan direct aan. Zo voorkom je erger.
3. Stretch je voeten regelmatig. Dat kan ook gewoon als je aan het werk bent of op de bank zit te Netflixen.

Sfeerbeeld- Eerste hulp bij eelt en likdoorns
close

Previous Article

5 tips voor het verzorgen van blond haar
close

Next Article

Zo wordt je zwarte kleding weer perfect zwart