BLOG Kruidvat

22 weken zwanger: de week van het onthouden

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 19/02/2021

Yes, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles met je kindje en je lichaam. In deze serie lees je elke week hoe je baby zich ontwikkelt en wat dat met jou doet. Ook geven we jou en je partner handige tips om hiermee om te gaan. Zo ga je (hopelijk) fluitend door je zwangerschap!

In het tweede trimester van je zwangerschap doet je hoofd waarschijnlijk gekke dingen met je. Overdag ben je soms volledig blanco of vergeet je afspraken. ‘s Nachts maakt je koppie overuren en heb je de gekste dromen. Waar komt dat ineens vandaan?

Je baby in deze week:
Zo groot als een pak matrasbeschermers


Week 22 staat voor je baby in het teken van haar. Tot je kleintje genoeg babyvet heeft, houdt een zacht donsvachtje hem of haar lekker warm. Bij te vroeg geboren kindjes zie je dan ook soms nog wat donshaar zitten. Ook op het hoofdje verschijnen de eerste haren, er groeien wenkbrauwen in miniformaat en bij de ogen zitten al wimpertjes.

vergelijkingsafbeelding

arrowright arrowleft

.

divider

Jij in deze week

Jazeker: het is weer tijd voor nieuwe kwaaltjes. Deze keer spelen ze zich vooral af in je hoofd. Je vergeet waar je sleutels liggen, struikelt over woorden en hebt soms geen idee wat je ook alweer ging doen. Zwangerschapsdementie! Je pregnancy-brain laat je wat vaker in de steek. Dit komt waarschijnlijk door een druk hoofd, het hormoon progesteron, slechter slapen en alle aandacht voor het kleintje in je buik. Gelukkig is deze vorm van vergeetachtigheid maar tijdelijk. Je doet er weinig aan, behalve alles opschrijven wat je écht niet mag vergeten.

‘s Nachts word je steeds vaker wakker uit een nachtmerrie. Je vergeet je kindje, verzorgt het niet goed of droomt dat je een horrorbevalling hebt. No thanks. Hormonen en angsten zijn de oorzaak.

Tip voor daddy

Stel je vriendin of vrouw gerust na zo’n vervelende nachtmerrie en laat haar de droom vertellen. Welke zorgen komen er in voor? Uiteindelijk is een nachtmerrie een manier om angsten of spanningen te verwerken.

Marilyn vertelt@marilynschrijft

“Wow! En toen was ik ineens alweer 22 weken zwanger, van die buik was nog steeds niet echt wat te zien en ik kon nog steeds mijn normale kleding aan. De 20 wekenecho hebben we gehad en alles was goed het was een enorme opluchting.

Het enige dat ik apart vond was dat ik zo ontzettend veel vergat. Ik schaam me bijna om het te vertellen haha, maar ik ging naar de winkel om een heerlijk gerecht die avond te maken want eten kon ik als de beste. Ik schreef een boodschappenlijstje en bij binnenkomst in de winkel kwam ik erachter dat ik mijn lijstje was vergeten. Ik dacht nog: oh, dit gaat mij lukken! Na alle boodschapjes te hebben gevonden en te hebben afgerekend kwam ik thuis en was ik alsnog het hoofdingrediënt vergeten.

Zo gek hoe een zwangerschapsbrein werkt. Dat je dus daadwerkelijk dingen vergeet. Ik irriteerde me er soms mega erg aan en voelde me soms zo stom!”

Pics or it didn’t happen

Iets wat je óók met je pregnancy-brain niet mag vergeten, is foto’s maken. Je bent nu misschien vooral benieuwd naar de periode na je zwangerschap. Later is het ook heel waardevol om foto’s te hebben van de tijd met je buik. Pak zelf je camera erbij of ga voor een zwangerschapsshoot. Een waardevol cadeau aan jezelf. In onze BLOG lees je hoe je zelf de mooiste zwangerschapsfoto’s maakt.

Genoeg foto’s verzameld? Met onze fotoboeken bundel je je hele zwangerschap in een mooi album.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

21 weken zwanger: de week van het verwennen
close

Next

23 weken zwanger: de week van de ontspanning