BLOG Kruidvat

Papfles met rijstebloem: een lekkere pap voor je baby!

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 20/12/2022

Rijstebloem voor je baby: lekker als pap!

De eerste maanden krijgt je baby alleen borst- of flesvoeding. Hier haalt je kleine alle benodigde voedingsstoffen uit. Wanneer je baby 4 maanden oud is, mag je ook pap gaan geven. Vaak wordt voor de eerste papflessen gekozen voor rijstebloem. Maar waarom eigenlijk? En hoe maak je een papfles met rijstebloem? Hier ontdek je er alles over.

Wat is rijstebloem?

Rijstebloem is een variant van bloem die gemaakt wordt van gemalen rijstkorrels. Rijstebloem bevat maar weinig vezels, zo’n 1,3 gram per 100 gram. Het is ideaal om pap mee te maken en wordt door veel ouders gebruikt voor de eerste papfles.

Rijstebloem: goed om mee te beginnen

Omdat rijstebloem maar weinig vezels bevat is het licht verteerbaar. En dat maakt het ideaal wanneer je begint met bijvoeding voor je baby. Het advies van het Voedingscentrum is om pas met bijvoeding te beginnen wanneer je baby 4 maanden oud is. Eerder kan het spijsverteringsstelsel van je kleine de vezels nog niet goed verteren.

Om het spijsverteringsstelsel langzaam aan vezels te laten wennen, is rijstebloempap ideaal. Als je baby 6 maanden of ouder is, kun je ook pap van granen gaan geven.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van een papfles? Ga dan naar Is een papfles goed voor je baby.

Zo maak je een papfles met rijstebloem

Pap maken van rijstebloem is niet moeilijk. Je voegt de rijstebloem namelijk gewoon toe aan je standaard flesvoeding of fles met borstvoeding. Verschillende merken verkopen rijstebloem voor baby’s, zoals bijvoorbeeld Olvarit. Op de verpakking staat altijd aangegeven hoeveel rijstebloem je moet gebruiken.

Tip: je kan de pap ook in een bordje maken. Door de rijstebloempap met een lepeltje te geven, stimuleer je de ontwikkeling van de mondmotoriek en oefent je baby met kauwen.

Krijgt je baby last van krampjes na de papfles met rijstebloem of verandert zijn ontlasting? Dan doe je er goed aan om even geen rijstebloem meer te geven of minder rijstebloem in de fles te doen.

Welke flesspeen gebruik je voor rijstebloempap?

Wanneer je rijstebloem aan de fles toevoegt, wordt de voeding dikker. Het kan daardoor misschien minder makkelijk door de flesspeen die je normaal gebruikt. Haal daarom een grotere speen in huis of gebruik een speciale papspeen. Probeer uit welke speen voor jouw kindje werkt, want dat is bij elke baby anders.

Hoe vaak mag je rijstebloem geven?

In rijstproducten, zoals rijstebloem, zit relatief veel arseen. Het Voedingscentrum adviseert daarom om baby’s en kinderen niet elke dag rijst of rijstproducten te geven. Als ze hier te veel van binnenkrijgen, kan dit schadelijk zijn voor hun gezondheid. Geef je baby daarom niet dagelijks pap van rijstebloem.

Papfles met rijstebloem vanaf 4 maanden

Is je baby 4 maanden oud, dan mag je af en toe pap met rijstebloem geven. Veel ouders geven dit ’s morgens als ontbijt of ’s avonds voor het slapengaan. Waar jij voor kiest, hangt van je eigen voorkeur af. Het is helaas niet zo dat je baby beter doorslaapt wanneer hij of zij een fles met rijstebloem heeft gehad. Rijstebloem is namelijk licht verteerbaar en geeft ongeveer evenveel energie als een gewone fles of borstvoeding.

In onze webshop vind je naast rijstebloem ook nog andere soorten babypap. Kies altijd een pap die bij de leeftijd van je kindje past.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 20 december 2022

Bron:

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/zwanger-en-baby/wat-voor-pap-kan-ik-geven-aan-mijn-baby-.aspx

close

Previous

Wat ziet je baby?
close

Next

Oorsmeer bij je baby: wat kun je doen?