BLOG Kruidvat

Kruidvat kraamvragen afl. 6 – Hoe doe je je baby in bad?

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 17/02/2021

Wij hebben het antwoord op al jouw kraamvragen!

Als je voor de eerste keer papa of mama wordt, spoken er veel vragen door je hoofd. Want hoe moet je eigenlijk een luier verschonen? En hoe doe je je baby in bad? Geen nood, wij zijn er voor je. In deze serie beantwoorden we al jouw kraamvragen met in deze zesde aflevering het antwoord op de vraag: hoe doe je je baby in bad?

Je baby in bad doen
Voor je baby is in bad gaan heerlijk en ontspannend, maar voor jou kan het in het begin best spannend zijn. Zeker de eerste keer! In deze video zie je hoe je je baby zo soepel en veilig mogelijk van zijn of haar badje laat genieten.

Stappenplan voor het badderen
Je baby gaat meestal twee tot drie dagen na de geboorte voor de eerste keer in bad. Je kraamhulp vertelt je meestal wanneer je kindje hier klaar voor is. Om je kindje te badderen heb je een badje of Tummy Tub, water, babyzeep, een washandje en een handdoek of badcape nodig.

Je kindje badderen doe je zo:

 1. Zorg ervoor dat de ruimte waar je je kindje baddert niet te koud is. In de kamer moet het ongeveer 20 tot 24 graden zijn.
 2. Leg alles dat je nodig hebt binnen handbereik, zoals de handdoek, een schone luier en kleertjes. Voor een pasgeboren kindje is het fijn als de kleertjes warm zijn. Leg ze daarom om een warme kruik heen. Let er wel op dat de drukknoopjes niet tegen de kruik aan liggen, want die kunnen dan te heet worden.
 3. Spoel het badje of de Tummy Tub schoon en vul dan met water van ongeveer 37 graden. Voeg een klein beetje zeep toe. Meet de watertemperatuur met een badthermometer of de punt van je elleboog. Als je vrijwel geen verschil voelt tussen je eigen lichaamstemperatuur en het water, is de badtemperatuur goed.
  Extra tip: maak het badwater een halve graad warmer. Het water is dan op temperatuur als je kindje klaar is om erin te gaan.
 4. Kleed je baby uit op het aankleedkussen. Doe de luier af en veeg met een billendoekje de billetjes schoon.
 5. Nu kun je je kindje in het badje doen. Het belangrijkst hierbij is dat je hem of haar goed vasthoudt. Steek je linkerarm onder het hoofdje van je baby door, zodat zijn hoofd en nek op je linkerpols rusten. Met je linkerduim en wijsvinger houd je de linkerarm van je baby vast. Zo kan hij niet wegglijden. Met je rechterhand til je zijn billen op. Laat de baby vervolgens rustig in het water zakken en zorg dat je de hele tijd zijn nek ondersteunt. Je andere hand heb je nu vrij om je baby te wassen. Wil je het buikje van je kindje warm houden? Leg er dan een washandje op.
  Extra tip: moet je kindje huilen? Dan kun je hem helpen door zijn voetjes tegen de badrand te plaatsen. Hij voelt zich dan veiliger in het water.
 6. Was je kindje. Met een bakje water spoel je het hoofdje makkelijk af. Gebruik een washandje voor de rest van het lijfje. Je kindje hoeft niet lang in bad, 5 tot 10 minuten is genoeg.
 7. Haal je baby voorzichtig uit bad, ondersteun hierbij onder de billetjes. Pak je baby lekker in een warme handdoek en dep hem droog, te beginnen bij zijn hoofdje. Daar verliest hij namelijk de meeste warmte. Maak daarna de billetjes droog zodat je een luier om kunt doen. Dep alle huidplooien goed droog, zoals onder de armen, tussen de benen en in de nek, om smetplekken te voorkomen. Vergeet ook niet de oortjes droog te maken.
  Extra tip: voorkom smetplekken door je kindje na het afdrogen met wat bodylotion of een babycrème in te smeren.
 8. Kleed je kindje aan. Check of de drukknoopjes niet heet zijn geworden door de kruik.

Kruidvat beantwoordt al jouw kraamvragen
Heb je meer kraamvragen? Bekijk dan ook de andere afleveringen:

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Kruidvat kraamvragen afl. 8 – Hoe maak je het...
close

Next

1 week zwanger: de week van je laatste menstr...