
Heeft je baby koorts of verhoging? Dit kun je doen!
O jee, je baby voelt zich niet lekker en heeft misschien koorts. Maak je geen zorgen, meestal gaat de koorts vanzelf weer over. Wat kun je nu het beste doen? Wanneer heeft je baby eigenlijk verhoging en wanneer spreek je van koorts? En wanneer is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts? Je leest hier alles over koorts bij je baby.
Waarom krijg je kind koorts?
Je hoeft je niet meteen zorgen te maken over koorts. Het is een natuurlijke afweerreactie. Dat betekent dat het lichaam van je kindje een ziekteverwekker aan het bestrijden is. Die ziekteverwekker is vaak een kinderziekte of onschuldig virus. Veel bacteriën en virussen kunnen niet tegen de hoge temperatuur. Op die manier verslaat je baby dus het virus.
Verhoging bij je baby
Vermoed je dat je kindje koorts heeft? Meet dan zijn of haar temperatuur. Dat doe je het beste via de anus, dat is het meest betrouwbaar. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Kruidvat digitale koortsthermometer*.
Goed om te weten: een oorthermometer* is minder betrouwbaar en niet bruikbaar bij baby’s jonger dan 3 maanden, maar wel geschikt voor oudere baby’s en kinderen.
De lichaamstemperatuur van een baby ligt normaal tussen de 36,5°C en 37,5°C. Is de temperatuur tussen de 37,5 graden en de 38 graden? Dan spreek je van verhoging.
- 36,5°C – 37,5°C. : normale temperatuur
- 37,5°C – 38°C: verhoging
- 38°C – 39°C: koorts
- 39°C+: hoge koorts
Wanneer heeft een baby koorts?
Je baby heeft koorts als de lichaamstemperatuur 38 graden is of hoger dan 38 graden. Meer weten over het temperaturen van je kindje? Lees dan Zo meet je de temperatuur van je baby.
Is je baby jonger dan 3 maanden en heeft hij of zij koorts? Neem dan altijd direct contact op met je huisarts.

39 graden koorts
Is de lichaamstemperatuur van je baby 39 graden? Dan heeft je baby koorts. Het is goed om een keer per dag de temperatuur te blijven meten, vaker is niet nodig en alleen maar vervelend voor je kindje. Aan het einde van de dag kan de temperatuur nog verder stijgen.
40 graden koorts
Als je baby 40 graden koorts heeft schrik je waarschijnlijk enorm. Het is goed om te weten dat koorts bij baby’s en kinderen snel kan oplopen, dit kan vaak geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor de ontwikkeling van het lichaam of de hersenen.
Hoge koorts
Zolang het lichaam van je baby de warmte kwijt kan, komt de temperatuur bijna nooit boven de 41 graden. Koorts zegt op zichzelf niets over hoe ziek je baby is. Het is belangrijk om goed te letten op andere dingen zoals de levendigheid van je baby en of je baby voldoende drinkt. Twijfel je? Bel dan altijd met je huisarts.
Oorzaken koorts bij baby’s
Koorts bij je baby kan verschillende oorzaken hebben. We zetten ze voor je op een rij:
- Een onschuldige virusinfectie, bijvoorbeeld een verkoudheid.
- Een bacteriële infectie, bijvoorbeeld middenoorontsteking.
- Een ernstige infectie, bijvoorbeeld longontsteking. Dit komt gelukkig niet veel voor.
- Een vaccinatie (inenting), bijvoorbeeld na de Bmr-prik. Het lichaam van je baby is na een inenting hard aan het werk om afweerstoffen aan te maken, dit gaat soms gepaard met koorts.
Koorts door doorkomende tandjes
Als de eerste tandjes van je baby doorkomen is dit meestal geen pretje. Er zijn baby’s die er geen last van hebben, maar de meeste zijn wel hangerig of huilerig en slapen niet zo goed. Het is een misverstand dat het doorkomen van tandjes koorts veroorzaakt. Wel kan het zijn dat de weerstand van je baby wat minder is, waardoor je baby eerder last heeft van een virus of bacterie en hierdoor koorts krijgt.
Koortsstuip baby
Als je baby koorts heeft kan het opeens een koortsstuip krijgen. Het lichaam verstijft dan en daarna gaan de benen en de armen heftig schokken. Een koortsstuip komt voor in de leeftijd van 6 maanden tot 6 jaar en komt vaker voor als kinderen rond de 1,5 jaar zijn.
Een koortsstuip ontstaat vaak aan het begin van een koortsperiode. Het kan zijn dat je de koorts nog niet had opgemerkt. Heeft je baby of kind al hoge koorts? Dan ontstaat er meestal geen koortsstuip.
Wat moet je doen bij een koortsstuip?
Als je baby een koortsstuip heeft doe dan het volgende:
- Leg je baby op de zij
- Zorg dat je baby zich op geen enkele manier kan bezeren
- Bel meteen de huisarts
- Probeer rustig te blijven
Je schrikt natuurlijk enorm als je kind een koortsstuip krijgt. Het is goed om te weten dat een koortsstuip regelmatig voorkomt bij baby’s en kinderen in Nederland en dat dit vaak geen heftige gevolgen heeft.
Tips als je baby koorts heeft
Als je baby koorts heeft zijn er verschillende dingen die je kunt doen.
- Zorg ervoor dat het lichaam de warmte kwijt kan. Een slaapzak kan dan te warm zijn. Tip: doe je baby kleertjes aan die losjes om het lichaam zitten. In bed is een lakentje vaak voldoende. Als je baby het koud heeft of rilt, kun je een extra dekentje over hem of haar heen leggen.
- Zorg dat je baby voldoende drinkt. Geef je borstvoeding? Leg je baby dan wat vaker aan. Door de koorts en het zweten kan je baby veel vocht verliezen.
- Zorg dat je baby genoeg rust krijgt.
- Check regelmatig of het goed gaat met je baby
- Houd de ademhaling van je baby goed in de gaten
- Bel de huisarts als je baby met koorts:
- jonger is dan 3 maanden,
- opeens niet goed wakker wordt en heel suf is,
- heel snel of piepend ademt,
- blauwe lippen of een bleek-grauw gezicht krijgt,
- rode vlekjes heeft die niet weggaan als je op de vlekjes drukt,
- heel weinig drinkt of te weinig plast,
- veel huilt en is niet te troosten is;
- anders doet dan normaal,
- Vanaf 3 maanden kun je jouw baby een paracetamol zetpil** geven, zoals de Kruidvat Paracetamol 120 mg zetpillen** of Sinaspril zetpillen 120 mg**. Wil je andere kindergeneesmiddelen gebruiken? Bespreek dit dan eerst met je huisarts.
Mag een baby met koorts naar buiten?
Het is een misverstand dat je niet naar buiten mag met een baby die koorts heeft. Een frisse neus halen kan juist goed zijn, ook voor jou.
Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
* Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
** Dit is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 22 februari 2023
Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/koorts-bij-kinderen/mijn-kind-heeft-koorts