BLOG Kruidvat

Luieruitslag bij je baby: eerste hulp bij rode billetjes

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 19/01/2023

Luieruitslag bij je baby: eerste hulp bij rode billetjes

Oh nee! Je verschoont de luier van je kindje en dan zie je het: rode billetjes! Elke baby heeft er wel eens last van. Het is een onschuldige, maar pijnlijke ervaring. Je wilt de pijn graag verzachten, maar hoe? Wij helpen je.

Wat is luieruitslag bij baby’s?

Kindjes die luiers dragen kunnen last krijgen van luieruitslag. Dit wordt ook wel luierdermatitis genoemd. De huid is rood, schraal en soms erg geïrriteerd. De uitslag zit meestal op de billetjes of op andere plekken die onder de luier zitten, zoals bovenaan bij de beentjes en in de liezen.

Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar wel pijnlijk. Je kindje huilt misschien meer dan normaal. Het doet vooral pijn als er urine of ontlasting op de geïrriteerde plekjes komt. Luiereczeem kan ook jeuk veroorzaken.

Hoe ziet luieruitslag eruit?

Als je kindje last heeft van luieruitslag, is de huid rondom de luier vaak rood, gezwollen en voelt warm aan. Als de luieruitslag lang aanhoudt, kunnen er kleine blaren en vochtige, open plekjes ontstaan.

Symptomen van luieruitslag

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van luieruitslag:

  • Een rode, geïrriteerde en schrale huid
  • De huid voelt warm aan
  • Kapotte plekjes en wondjes
  • Mogelijk blaasjes en vochtige plekjes

De oorzaken van luieruitslag

Luieruitslag ontstaat op plekken waar urine en ontlasting in contact komen met het tere huidje. Je kunt luiereczeem ook wel zien als een vorm van huidirritatie. Als je baby of peuter in de luier geplast heeft of een grote boodschap heeft gedaan, wordt het hierin vaak erg vochtig. Dit is niet goed voor de huid van je kindje, want ze wordt hierdoor weker. Bepaalde stoffen in de urine en ontlasting irriteren de huid en de luier die hier overheen wrijft, maakt dit nog erger.

Vaak denk je dat je dit had kunnen voorkomen. Je denkt bijvoorbeeld dat je de luier te strak hebt omgedaan of de luier te laat verschoond. Maar dat hoeft zeker niet de oorzaak te zijn. Je kindje kan om verschillende redenen luieruitslag krijgen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

  • Langdurig contact: de huid van je baby of peuter komt langdurig in contact met urine of poep.
  • Schuren: de luier schuurt tegen de huid van je kleine.
  • Gevoelige huid: je kindje heeft een (over)gevoelig huidje of eczeem.
  • Vervuilde huid: de huid rondom de luier is niet goed schoongemaakt of de luier is niet vaak genoeg verschoond.

Luieruitslag door schimmel

Naast deze oorzaken kan luieruitslag ook veroorzaakt worden door een schimmel. Elk kind heeft schimmels op zijn of haar huid, dat is heel normaal. Maar als de huid zacht of kapot is, kan de schimmel in de huid doordringen en daar een schimmelinfectie veroorzaken die zorgt voor een vorm van luieruitslag.

Luieruitslag bij doorkomende tandjes

Komen de tandjes van je kindje net door? Dan heeft je  kindje soms  last van zure en dunnere ontlasting waardoor luieruitslag kan ontstaan.

Luieruitslag of schimmel?

Luieruitslag en een schimmelinfectie bij baby’s lijken erg op elkaar en soms hebben ze met elkaar te maken. Het is goed om te weten wat het verschil precies is. Bij luieruitslag heeft je kindje rode vlekjes of wondjes onder de luier. Soms zitten er ook blaasjes. Als er witte pus uit de plekjes komt of als er een schilferige kring rond de plekjes zit, dan heeft je kindje waarschijnlijk een schimmelinfectie. In dat geval kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.

Luieruitslag bij volwassenen

Het klinkt misschien gek, maar ook als volwassene kun je last krijgen van luieruitslag. Dit komt vooral voor bij volwassen met incontinentieproblemen. Maar goed nieuws, je hebt dan ook zeker wat aan onze tips en producten voor luieruitslag, want die helpen jou ook!

Wat kun je doen tegen luieruitslag?

Je wilt je baby of peuter graag van de pijnlijke billetjes afhelpen. Begin met het regelmatig of vaker verschonen van de luier. Zo verklein je de kans op irritaties. Verschoon een poepluier direct en verschoon je kindje voor en na elk slaapje.

Helpt dit niet? Zinkzalf helpt rode billetjes voorkomen. De zalf met bisabolol en allantoïne heeft een verzachtende en kalmerende werking. Kruidvat Baby Zinkzalf neutraliseert bij luieruitslag de schadelijke werking van urine en ontlasting. Zinkoxide voorkomt dat het huidje rood wordt en herstelt de huid sneller.

Helpt dit allemaal niet en heeft je kindje nog steeds last van luieruitslag? Neem dan contact op met je huisarts.

Tips om luieruitslag te voorkomen

Wil je voorkomen dat je kindje last krijg van luieruitslag? Dan is het belangrijk om deze hygiëne- en verzorgingstips op te volgen. Hiermee voorkom je rode billetjes:

  • Verschoon de luier van je baby of peuter altijd zo snel mogelijk om irritatie te voorkomen, zeker als je kleine een poepluier heeft.
  • Kies voor luiers die vocht goed absorberen en zo je kindje langer droog houden.
  • Doe de luier niet te strak. Zo kan er nog wat lucht bij de billetjes komen.
  • Maak de billetjes altijd goed schoon, bijvoorbeeld met billendoekjes of een washandje met lauw water. Gebruik hierbij geen zeep en laat de billetjes na het schoonmaken nog even aan de lucht drogen.
  • Zorg dat de huid goed droog is voordat je een schone luier omdoet.
  • Heeft je kindje een gevoelig huidje? Gebruik dan babydoekjes zonder parfum of alcohol.
  • Smeer de huid na het verschonen in met zinkzalf of een luiercrème. Dit beschermt tegen vocht en herstelt de huid.
  • Talkpoeder vermindert de wrijving tussen de huid en de luier. Het maakt het babyhuidje glad, droog en soepel.
  • Leg je baby na het badderen zo lang mogelijk zonder luier op een handdoek zodat de huid in contact komt met de frisse lucht.
  • Gebruik geen badschuim, lotions of zeep op de plekken waar uitslag zit.
  • Laat je kindje af en toe met de billen bloot liggen. De huid kan zo herstellen en ook de plooitjes drogen dan goed.
  • Misschien heeft je kindje een (over)gevoelige huid. Probeer dan eens andere verzorgingsproducten, het liefst zonder allergenen zoals parfum en alcohol.
  • Heeft je kindje last van een droge huid? Probeer dan eens een fijne babycrème.

Luieruitslag behandelen? Wij helpen je

Heeft je kindje rode, schrale billetjes? Dan heeft je kleine waarschijnlijk last van luieruitslag. Dit kan erg pijnlijk zijn, maar kan gelukkig verder geen kwaad. Met onze tips verzacht je de pijn en voorkom je dat je kindje nog een keer luieruitslag krijgt. In onze webshop vind je verschillende huidverzorgingsproducten voor je baby die kunnen helpen bij luieruitslag, zoals zinkzalf en talkpoeder.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 19 januari 2023

close

Previous

Spuugt je baby veel? Hier lees je er alles ov...
close

Next

Wil je baby niet slapen? Dit kun je doen!