BLOG Kruidvat

8 tot 12 weken oud: op zoek naar een nieuw ritme

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 05/04/2021

Van de borst of fles* naar vaste voeding en van het eerste hapje naar een echte maaltijd: in het eerste jaar maakt je baby grote sprongen op het gebied van voeding. Maar wanneer is je kindje eigenlijk toe aan dat eerste hapje en wat mag je nu precies wel en niet geven? Dat is nog best lastig. Daarom lees je in deze serie over voedingsschema’s van maand tot maand wat je kleine nodig heeft, inclusief lekkere recepten!

In de eerste 3 maanden hoef je niet na te denken over wat voor voeding je je kindje geeft. Het is simpel: hij drinkt alleen borst- of flesvoeding*. Het voedingsschema van je kleine wordt met de maanden steeds regelmatiger. Schrik niet als dat na 3 maanden wat verstoord lijkt. Dat komt door ‘regeldagen’. Hoe je samen een nieuw ritme vindt, lees je hier.

Op zoek naar een nieuw ritme

Het menu van je kleine is nog steeds simpel en kort: borst- of flesvoeding*. Borstvoeding is de allerbeste voeding voor je baby. Als dat niet gaat kun je kiezen voor  flesvoeding* of een combinatie van borst- en flesvoeding.

Het voedingsschema van je kindje is de afgelopen maanden steeds regelmatiger geworden. Maar na 3 maanden lijkt dat schema soms ineens helemaal verstoord. Van de ene op de andere dag huilt hij ineens vaker om eten en lijkt hij niet rustig te krijgen. Dit is heel normaal: je baby heeft last van ‘regeldagen’. Neem op deze dagen de tijd voor de voedingen. Op deze manier vinden jullie zo weer een nieuw ritme.

Als je borstvoeding geeft is het soms moeilijk in te schatten hoeveel je kindje binnenkrijgt. Geen zorgen, je baby heeft een natuurlijke reflex waardoor hij eet (of in dit geval drinkt) wat hij nodig heeft. Stopt je kleine eens wat eerder met drinken? Dan heeft hij gewoon genoeg of drinkt de volgende keer wat meer. Anders dan volwassenen of kleine kinderen eten baby’s nog helemaal niet uit emotie of omdat ze iets lekker vinden, maar puur omdat ze honger hebben. Ze stoppen als ze verzadigd zijn. Zolang je kindje gezond is en voldoende natte luiers heeft zo’n 6 per dag, hoef je je nergens druk om te maken.

* Borstvoeding is de beste voeding voor je baby.

Begin te oefenen met kolven

Je zwangerschapsverlof zit er nog niet op, maar het einde komt wel in zicht. Geef je borstvoeding? Dan is het verstandig om alvast te oefenen met kolven. Terwijl je kleine aan de ene borst drinkt, kun je de andere borst afkolven. Doe je dit tegelijk, dan stimuleert je baby de toeschietreflex. Je wekt deze reflex ook op met een kolfapparaat. Kies er dan wel eentje die de zuigbewegingen van je baby goed nadoet, want anders werkt het niet.

Vitamine D en K

Vitamine D speelt een rol bij de botaanmaak van kinderen. Het officiële advies van de Gezondheidsraad is om baby’s extra vitamine D te geven: 10 microgram per dag. Vitamine K ondersteunt de bloedstolling. Baby’s die borstvoeding krijgen hebben 150 mcg vitamine K per dag nodig tot ze 3 maanden oud zijn

Als je alleen flesvoeding* geeft, dan heeft je kleine geen extra vitamine K nodig, omdat deze vitamine al in flesvoeding zit.

Bekijk het assortiment vitamine D en K hier.

* Borstvoeding is de beste voeding voor je baby.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

4 tot 8 weken oud: lekker groeien
close

Next

4 maanden oud: oefenen met vaste voeding