BLOG Kruidvat

Wat wil jij weten over huidongemakken? | Keuzehulp

Read time: 5 minutes
Posted on: 28/06/2022

Wat wil jij weten over huidongemakken?

We krijgen in onze winkels veel vragen over huidongemakken. In deze video geven we antwoord op de meest gestelde vragen hierover.

Heb je ineens allemaal rode vlekjes op je huid? Wat kan dat zijn?

Als de rode vlekken niet over je hele lichaam maar op een deel van je lichaam verschijnen, kun je denken aan een lokale uitwendige oorzaak. Een voorbeeld daarvan is een contactallergie. Indien de vlekjes onschuldig lijken te zijn of je weet duidelijk wat de oorzaak is, bijvoorbeeld een insectenbeet, dan kun je een verzachtende crème of zalf gebruiken.
Wanneer je ineens ergens op je lichaam uitslag ziet met rode vlekken, ga dan niet zelf dokteren. Je kunt deze huiduitslag zelfs verergeren wanneer je er een middel op smeert of iets gaat slikken waarvoor je mogelijk allergisch bent. Het is verstandiger een afspraak te maken bij je huisarts of een dermatoloog om achter de oorzaak te komen. De vorm en verspreiding van de huiduitslag geeft vaak een aanwijzing voor de oorzaak.

Wat kun je het beste doen bij eczeem?

Bij eczeem is er meestal sprake van een rode, droge en schilferige huid. Ook kan er sprake zijn van bultjes, kloofjes of korstjes. Er zijn verschillende typen eczeem, bijvoorbeeld eczeem door erfelijke aanleg. Dit begint vaak al op jonge leeftijd. Hierbij zit het eczeem meestal aan de binnenkant van je ellebogen, in je knieholten, op je enkels, in je nek en rond je ogen. Eczeem kan ook ontstaan door contact met zeep, schoonmaakmiddelen, sieraden of make-up.
Er zijn een paar dingen die je kunt doen bij eczeem:
• Probeer krabben te vermijden, want dat verergert het eczeem en de jeuk.
• Ga niet te lang douchen of lang in bad. Gebruik zeep, shampoo of badschuim met mate. Hierdoor droogt je huid namelijk uit en dat geeft meer jeuk. Vermijd sowieso producten met parfum.
• Smeer na het wassen je huid in met een vette, kalmerende crème of zalf.
• Je kunt ook kiezen voor een eczeemcrème, zoals Kruidvat Eczeemcrème.* Een andere crème is Bepanthen Eczeem Crème.* Deze crème verlicht effectief jeuk en roodheid bij licht tot matig eczeem.
• En ten slotte: draag kleren die los zitten, het liefst van katoen. Warmte of wol kan je huid irriteren en het eczeem erger maken.

Neem contact op met je huisarts als je twijfelt over de oorzaak, als de klachten erger worden of als er onverklaarbare klachten bij komen, zoals koorts.

Wat kun je doen als je huid regelmatig jeukt?

Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Krabben is dan heel verleidelijk maar niet verstandig, want dat beschadigt je huid en kan infecties veroorzaken. Bij jeuk kan een lauwe douche verkoeling geven. Doe dat niet te vaak, want daardoor droogt je huid uit.
Een droge huid kun je insmeren met een vette, neutrale crème of zalf. Een koelzalf kan ook verlichting geven. Neem contact op met je huisarts wanneer je heftige jeuk hebt of als de jeuk na enkele dagen nog niet over is. Als je behalve jeuk ook andere klachten hebt, en wanneer je zwanger bent en hevige jeuk hebt op je handpalmen en/of voetzolen of over je hele lichaam mag je ook contact opnemen met de huisarts.

Hoe kun je luieruitslag voorkomen en wat kun je ertegen doen?

Voorkomen is inderdaad beter dan genezen. Regelmatig de luier verschonen is daarbij belangrijk. Maak de huid die onder de luier zit goed schoon met wat lauw water. Soms is de ontlasting moeilijk te verwijderen. Gebruik dan wat babyolie. Daarmee kun je het weghalen zonder hard te wrijven.

Gebruik bij luieruitslag geen zeep of geparfumeerde luierdoekjes, want deze kunnen de huid irriteren. Is de huid schoon? Dep haar dan zachtjes droog en breng op de billetjes een beschermend middel aan op basis van zinkoxide.
Lukt het niet om de luieruitslag te voorkomen? Check dan of er sprake is van schilferende randjes rondom de rode plekken. Als dit het geval is, kan er namelijk sprake zijn van een schimmelinfectie. Dan is een crème op basis van miconazol of clotrimazol aan te raden. Let wel op: deze crèmes zijn een geneesmiddel en mogen niet gebruikt worden bij baby’s jonger dan een maand. Neem in dat geval contact op met je huisarts. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Wat kun je doen bij acne?

Ben je tussen de 15 en 25 jaar en heb je puistjes in je gezicht of op je rug, borst of schouders? Dit is dan waarschijnlijk acne. Een enkele keer komt dit ook op latere leeftijd voor. Kenmerkend voor acne zijn de mee-eters. Dit zijn verstoppingen van je poriën. Bijna iedereen krijgt wel eens acne, maar bij de een is het erger dan bij de ander. Wat kun je hier nou zelf aan doen?

Het is het beste om je huid zoveel mogelijk met rust te laten. Wrijf, masseer en was je huid niet te veel. Dit kan je huid namelijk irriteren. Verder is het belangrijk dat je je puistjes niet uitknijpt of openkrabt. Hierdoor kunnen littekens en nieuwe puistjes ontstaan en dit is waarschijnlijk het tegenovergestelde van wat je wilt.

Acne geneest over het algemeen vanzelf. Als je wel een middel wilt gebruiken om je acne te verminderen, dan kun je een middel met benzoylperoxide 5% nemen. Dit helpt bij puistjes, roodheid en gele puskopjes. Dit is een geneesmiddel. Lees dus voor gebruik altijd de bijsluiter. Lees in deze blog alles over medicinale huidverzorging bij acne.

Hoe kun je huidklachten bij rosacea verminderen?

Bij rosacea heb je huidklachten in je gezicht zoals bultjes, roodheid en puistjes. Daarnaast kan je gezicht ook rood worden en warm aanvoelen. De helft van de mensen met rosacea heeft ook oogklachten zoals ontsteking van je oogleden, oogontsteking of ontsteking van het hoornvlies. Het kan zijn dat je uit het niets gaat blozen of een rood gezicht krijgt. Maar ook kunnen er kleine bloedvaatjes te zien zijn. Het is nog niet bekend wat de oorzaak van rosacea is.

Je kunt zelf iets doen om de klachten van rosacea te verminderen. Gebruik geen zeep in je gezicht en gebruik dagelijks een niet vette, hydraterende crème. Wil je make-up dragen? Gebruik dan een concealer of foundation op waterbasis. Zo zijn de bloedvaatjes en oneffenheden op je huid ook minder goed te zien. Zorg daarnaast goed voor je ogen, ook als je geen oogklachten hebt. Verder kun je proberen ervoor te zorgen dat er niet te veel zonlicht in je gezicht komt. Zonlicht maakt de rosaceaklachten namelijk erger.

Rosacea zal niet over gaan. De klachten kunnen wel minder worden. Worden de klachten niet minder ondanks de eerdergenoemde tips? Dan kun je ook een crème gebruiken zoals de Gladskin Rosacea Creme*. Dit middel bevat Staphefekt dat de bacteriën doodt die een rol spelen bij huidaandoeningen zoals ontsteking, roodheid en jeuk.

* Dit is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

left arrow left arrow
Showing > of results

close

Previous

Sex Talk
close

Next

Griep: symptomen en behandelingen | Keuzehulp