BLOG Kruidvat

Keuzehulp bij stressmomenten en slapen

Leestijd: 6 minuten
Geplaatst op: 22/04/2022

Keuzehulp bij stressmomenten en slapen. Zo ondersteun je je nachtrust en vermijd je stresssituaties

Levert in slaap vallen een stresssituatie op? Wil je jouw slaapkwaliteit verbeteren en uitgerust wakker worden? Lees dan snel dit verhaaltje voor het slapengaan in deze Keuzehulp.

De een heeft meer slaap nodig dan de ander

Niemand is hetzelfde. Sommige mensen hebben na een nachtrust van 6 uur hun batterij helemaal opgeladen. Anderen hebben juist 10 uur slaap nodig. En jongeren slapen gemiddeld 9 uur per nacht.
Ook de inslaaptijd is bij iedereen anders. Gemiddeld vallen mensen 10 tot 20 minuten nadat ze hun kussen voelen in slaap. De meeste mensen worden ’s nachts nog wel een keertje wakker. Van een volle blaas, een vogeltje, een snurkende partner of gewoon zomaar. Vooral in de ochtenduurtjes kun je regelmatig wakker worden en dan toch weer verder tukken. Vaak is het zo dat hoe ouder je wordt, hoe korter je slaapt en hoe minder diep je slaapt.

Je slaapt meer dan je denkt!

Je kent het wel: je ligt veel wakker, bent aan het piekeren en denkt dat je nog geen minuut hebt geslapen. Die gedachte klopt vaak niet. Je hebt soms gewoon niet door dat je slaapt. En dat betekent dat je vaak al meer geslapen hebt dan je zelf denkt.
Voel je je overdag redelijk fit? Dan ben je dus voldoende uitgerust. Er is pas sprake van een slechte slaapkwaliteit als je meer dan 2 keer per week slecht slaapt en overdag minder goed functioneert. En heb je een keertje slecht geslapen? Probeer dan zoveel mogelijk buitenlucht en zonlicht te pakken om je batterij weer een beetje op te laden.

Wat kan ik doen om gemakkelijker in slaap te vallen?

Van sporten en veel bewegen wordt zowel je lichaam als je geest moe. Hierdoor val je ’s avonds meestal sneller in slaap. Maar ga niet zeer intensief sporten vlak voordat je naar bed gaat. Je hebt een tijdje nodig om je lichaam en geest rust te geven na het sporten. Als je toch ’s avonds wilt sporten, doe het dan vroeg in de avond.

Probeer een uurtje voordat je gaat slapen te ontspannen. Maak een korte wandeling, neem een warm bad, doe ontspanningsoefeningen, laat je masseren of ga lekker vrijen. Probeer in dit uur in ieder geval intensieve lichamelijke en geestelijke inspanning te vermijden. Dus stop met je werk en leg je computer, smartphone of tablet weg.

Andere tips:

  • Drink ‘s avonds geen koffie of andere drankjes met cafeïne.
  • Drink ’s avonds ook geen sterke thee. De theïne in thee is namelijk een vorm van cafeïne.
  • Neem geen nicotine of drugs. (Maar dat is sowieso een heel goed advies voor je gezondheid.)
  • Drink geen alcohol om in te slapen. Met alcohol val je misschien sneller in slaap, maar je belandt vaak niet in je diepe, gezonde slaap.

Wat kan ik doen om beter door te slapen?

Iedereen wordt ’s nachts weleens wakker. Soms zelfs zonder reden en soms zelfs meerdere keren. Maak je daarover niet druk. In de tijd dat je wakker bent, blijft zowel je lichaam als je geest ontspannen. Je valt dan ook vaak snel weer in slaap.
Het is pas vervelend als die wakkere momenten langer dan 15 minuten duren en er negatieve gevoelens ontstaan. “Ik moet snel weer in slaap vallen om fit te zijn voor die meeting!”
Deze negatieve gevoelens zijn een vervelende eigenschap van ons brein en ’s nachts soms veel intenser dan overdag. Je bent vast weleens ’s nachts zwetend wakker geworden, omdat je bijvoorbeeld denkt dat je iets verkeerds hebt gezegd tegen een collega. Maar als je dan ’s morgens wakker bent en er nog eens goed over nadenkt, was het eigenlijk paniek om niets.

Ontdek waar je wakker van wordt

Probeer te ontdekken waar je wakker van wordt en vervolgens de oorzaak aan te pakken. Vogeltjes en snurkende partners kun je oplossen met oordopjes. Te vaak plassen kun je oplossen door ’s avonds iets minder te drinken. Lig je veel te piekeren? Probeer dan te ontspannen. Hoe je dat doet? Daar komen we zo nog op terug.

Weet je niet wat het probleem is? Of kun je de oorzaken niet verhelpen? Bespreek het dan met je huisarts.

Supplementen voor een goede nachtrust

Wil je toch graag een supplement gebruiken om sneller in slaap te vallen* (valeriaan, passiebloem), voor de slaapkwaliteit* (valeriaan, slaapmutsje) en om meer uitgerust wakker te worden* (melisse, hop), dan kun je kiezen voor Davitamon Nachtrust 3-in-1 Capsules. Of voor Kruidvat Nachtrust Tabletten, die valeriaan bevatten om de nachtrust te ondersteunen*. Het kruid valeriaan ondersteunt de natuurlijke, gezonde nachtrust* en helpt bij het in slaap vallen*. Ook kun je kiezen voor Valdispert Nacht Sterk. Dit is goed voor de nachtrust* en helpt je om uitgerust wakker te worden* dankzij valeriaan en passiebloem. Of je kiest voor de Shiepz slaapfittabletten, welke valeriaan en slaapmutsje bevat. De Shiepz slaapfittabletten ondersteunen het behoud van een gezonde slaap* en helpt om uitgerust wakker te worden*.

* Claim in afwachting van Europese toelating.

Wat kan ik doen in stresssituaties?

Het gaat soms hand in hand met elkaar: stresssituaties en niet in slaap kunnen vallen. Het helpt al om even op papier te zetten wat precies het nerveuse gevoel bij je veroorzaakt. Problemen op het werk, een examen of zorgen over familieleden? Zet het op papier. Dat geeft je hoofd al rust. En zet dan meteen ook op papier waar je energie van krijgt. Zonlicht, een wandeling, lekker eten? Op die manier heb je een handig lijstje met tips voor als je weer energie nodig hebt.
Wat ook kan helpen is om je gevoelens te delen met mensen die je vertrouwt. Praten over je piekergedachten kan je hoofd rust geven. Praat dus met mensen die dicht bij je staan of met je huisarts of een praktijkondersteuner bijvoorbeeld.
Stresssituaties slurpen energie. Zorg voor een gezonde balans en zorg goed voor jezelf met ontspanningsoefeningen of mindfulness, met goede voeding, door voldoende te bewegen en door te zorgen voor genoeg ontspanning.

Wat helpt in stresssituaties, zoals bij een examen?

Soms kan het zenuwachtige gevoel zo erg zijn, dat je ook lichamelijke klachten krijgt. Of je bent te moe om goed te kunnen presteren tijdens een examen. Deze tips kunnen je helpen om examenstress tegen te gaan:

  • Ga op tijd naar bed
  • Bereid je goed voor op je examen
  • Maak een overzicht van je piekergedachten
  • Doe ontspanningsoefeningen
  • Blijf positief denken en vertrouwen in jezelf

Ook een voedingssupplement op basis van valeriaan kan helpen. Zoals Kruidvat Stressmoment Tabletten. Hierin zit valeriaan en citroenmelisse, dat helpt in stresssituaties* en bij een zenuwachtig gevoel*. Je kunt ook kiezen voor Kruidvat Valeriaan Tabletten of Kruidvat Valeriaan Sterk. Deze tabletten helpen je ontspannen in stresssituaties* en in spannende tijden*.
Een andere optie is Valdispert Stress Moments Forte, op basis van de natuurlijke stoffen valeriaan, citroenmelisse en ginseng, voor rust en ontspanning bij zenuwen en stresssituaties* én ter ondersteuning van de concentratie*.

* Claim in afwachting van Europese toelating.

Nog wat hulp nodig? We staan voor je klaar in de winkel

Heb je een specifieke vraag over je nachtrust of over hoe je kunt omgaan met stresssituaties? In de winkel helpen we je natuurlijk graag verder. Wie weet hebben we nog een andere goede tip voor je. Of we adviseren je om eens te gaan praten met je huisarts.


left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Voor elk huidprobleempje van je baby een ande...
close

Next

Sex Talk aflevering 3 – seksspeeltjes