Kruidvat Blog

Weg met die jeuk! Wat helpt bij huiduitslag met jeuk?

juiste header blog

Wat kun je doen tegen jeukende huiduitslag?

We hebben allemaal wel eens last van huiduitslag met jeukende vlekjes of bultjes. De jeuk die hiermee gepaard gaat, is soms om gek van te worden. Je wilt dan maar één ding: dat je huid weer rustig wordt. Lees daarom de adviezen die we voor je verzameld hebben, zodat je zo snel mogelijk verlost bent van de uitslag en jeuk.

Wat is huiduitslag?

Huiduitslag is een term die we gebruiken voor een plotselinge, niet-aangeboren afwijking van de huid, waarbij vlekken, roodheid of bultjes zichtbaar zijn. Deze uitslag kan jeuken of branderig aanvoelen, maar dit is niet altijd het geval. Er zijn huidaandoeningen die vanzelf over gaan of te genezen zijn, andere zijn chronisch en blijven, met tussenpozen, terugkomen.

Waardoor ontstaat huiduitslag?

Huiduitslag kan worden veroorzaakt door:

 • Een virus, zoals de bof, mazelen, rode hond, roodvonk, vijfde en zesde ziekte, waterpokken of het syndroom van Gianotti Crosti.
 • Een bacteriële infectie, zoals krentenbaard.
 • Overige infecties, zoals insectenbeten en schimmelinfecties.
 • Allergieën en auto-immuunziekten. Voorbeelden hiervan zijn atopisch eczeem, contactallergie, voedselallergie en psoriasis.
 • Geneesmiddelen. Sommige medicijnen kunnen huiduitslag als bijwerking hebben.

Wat kun je doen tegen huiduitslag en jeuk?

Het is altijd goed om uit te zoeken door welke van de hierboven genoemde oorzaken je huiduitslag is ontstaan. Zo kun je namelijk gerichter zoeken naar een oplossing. Heb je plotseling last van jeukende huiduitslag, ga dan niet zelf dokteren. Je loopt namelijk kans om de uitslag te verergeren door net dat verkeerde middel te slikken of te smeren. Je kunt je wel voorstellen dat een contacteczeem om een compleet andere behandeling vraagt dan een schimmelinfectie.

Vraag je huisarts of dermatoloog dus om advies, zodat je een passende behandeling krijgt voor je huidklachten. In de meeste gevallen kan hij of zij met het blote oog al zien wat er aan de hand is.

Tips bij huiduitslag

Heb je last van jeukende huiduitslag? Dan kun je daar gelukkig ook zelf wat aan doen. Deze tips helpen je bij huiduitslag:

 1. Gebruik geen producten met zeep om je jeukende huid te reinigen: zo irriteer je haar namelijk nog meer. Droog je handen na het wassen door ze met een handdoek droog te deppen.
 2. Houd je huid vet, bijvoorbeeld met Kruidvat Cetomacrogol Crème.
 3. Probeer zo min mogelijk te krabben, hoe groot de verleiding ook is om de jeuk daarmee te stoppen. Krabben verergert de uitslag namelijk en kan bovendien zorgen voor infecties. Verderop in dit artikel vind je nuttige tips om krabben en wrijven te voorkomen.
 4. Een zemelenbad werkt verzachtend en jeukstillend bij aandoeningen als gordelroos, psoriasis en eczeem. Ook wanneer je gewoon last hebt van een droge, trekkerige huid kan het kalmerend werken. Bij Kruidvat vind je een zemelenbadje speciaal voor baby’s, maar ook een zemelenbad van Heltiq.
 5. Drink genoeg water en eet gezond en gevarieerd.
 6. Stel je bij hitte-uitslag zo min mogelijk bloot aan warmte.
 7. Is je huiduitslag stressgerelateerd, probeer dan zo veel mogelijk rust te pakken.
6. Sfeerbeeld - Titel Blogartikel

Gek van die jeuk

Voor veel mensen is jeuk misschien wel erger dan pijn. Jeuk kan een grote impact hebben op je leven en de uitroep “ik word gek van de jeuk” heb je vast meer dan eens gehoord. Je eerste, instinctieve reactie is dan ook om te krabben. Laat dat nou net iets zijn waardoor je klachten uiteindelijk alleen verergeren. Niet doen dus! Maar… dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat snappen wij ook. Daarom hebben we een aantal nuttige tips voor je verzameld, waar je zeker iets aan hebt. Je huid zal je er dankbaar voor zijn!

 1. Vet je huid in met een neutrale crème of zalf wanneer je jeuk hebt. Dit mag je zo vaak doen als nodig is, er zit geen maximum aan. Op deze manier voorkom je dat je huid droog wordt en gaat jeuken. Zo hebben we een speciale crème van Lucovitaal in ons assortiment, maar ook Bepanthen Eczeemcrème en Kruidvat Eczeemcrème verminderen de jeuk en brengt de geïrriteerde huid tot rust.
 2. Kou helpt tegen jeuk. Koel je jeukende huid dus met een coldpack of een zakje ijsblokjes.
 3. Mentholgel heeft een verkoelend effect op de huid. Let wel op dat je dit niet op een beschadigde huid smeert, want dat kan pijnlijk zijn. Gebruik de verkoelende gel ook niet te lang achtereen, want dan droogt je huid juist verder uit.
 4. Krab je je huid ’s nachts kapot? Overweeg dan om katoenen verbandhandschoenen te dragen, die je met een stukje tape vastzet.
 5. Zoek afleiding, het liefst een activiteit waarbij je niet stilzit: bij lezen of tv-kijken kun je namelijk nog steeds krabben…
 6. Probeer na te gaan in welke situaties je jeuk krijgt. Misschien kun je ze vermijden.
close

Previous Article

Waardoor krijg je een droge huid?
close

Next Article

Wat is eczeem?