BLOG Kruidvat

Gevoelige huid verzorgen: tips en tricks

Leestijd: 5 minuten
Geplaatst op: 23/08/2022

Gevoelige huid verzorgen: tips en tricks

Een droge, trekkerige en/of branderige huid met rode vlekjes. Herkenbaar? Dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Gelukkig zijn er veel crèmes en andere verzorgingsproducten speciaal voor dit huidtype. Maar niet alle ingrediënten zijn even goed voor je gevoelige huid. Wat kun je wel gebruiken en wat kun je beter laten staan? Je leest hier alles over de verzorging van je gevoelige huid.

Wat is een gevoelige huid?

Een gevoelige huid heeft een dunne en fijne structuur. Ze reageert daardoor heftiger op invloeden van buitenaf. Je huid heeft normaal gesproken een beschermend laagje dat irriterende stoffen op afstand houdt. Bij een gevoelige huid werkt dit afweersysteem minder goed en krijgen vuil en uv-stralen meer kans.

Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je een gevoelige huid hebt. Erfelijkheid speelt hierbij vaak een grote rol. Maar er zijn meer mogelijke oorzaken:
• overgevoeligheid of allergie
• ongezonde levensstijl met stress, roken en alcohol
• voeding
• hormoonschommelingen
• medicijngebruik
• leeftijd
• weersomstandigheden
Sommige van deze oorzaken kun je aanpakken om zo je huidconditie te verbeteren. Maar soms kun je er helaas ook weinig aan doen. Heb je vragen over je gevoelige huid? Ga dan naar je huisarts of een dermatoloog.

Hoe herken je een gevoelige huid?

Een gevoelige huid herken je aan verschillende symptomen. De meest voorkomende zijn:
• jeuk en/of uitslag
• droge en schrale plekken
• een prikkelend, branderig en/of trekkerig gevoel
• rode vlekken

Zomer vs. winter

In de zomer is je huid vaak minder gevoelig dan in de winter. De temperatuur is dan constanter en je geniet vaker van de gezonde buitenlucht. Wind en kou maken je huid in de winter gevoeliger. Kou droogt je huid uit en veroorzaakt jeuk. In de winter is er een lage luchtvochtigheid en houdt je huid minder vocht vast. Je huid wordt droog en gaat sneller kapot. Ze wordt minder elastisch en fijne rimpeltjes ontstaan sneller. En nog vervelender, in de winter kan je meer last hebben van een jeukende en geïrriteerde huid.
Deze factoren zorgen ervoor dat je gevoelige huid in de winter vaak nog gevoeliger is. Maar ook in de zomer zijn er factoren die je gevoelige huid kunnen irriteren, zoals de zon, zout zeewater en chloor.

Fijne ingrediënten voor de gevoelige huid

Een gevoelige huid vraagt om de juiste verzorging. Er zijn allerlei producten die speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid. Waar moet je op letten bij het kopen van deze producten?
Een gevoelige huid heeft een minder goed beschermlaagje. Ze reageert heftiger op bepaalde stoffen, zeker als de oorzaak van de gevoeligheid een allergie is. Let daarom goed op de ingrediënten van je verzorgingsproducten:
• Vermijd parfum, kleurstoffen en alcohol. Deze veroorzaken vaak allergische reacties.
• Gebruik geen babyproducten. Veel mensen denken dat deze zacht voor je huid zijn, maar ze bevatten vaak parfum, lavendel en andere irriterende stoffen.
• Pas op met chemische zonnefilters. Kies liever voor een fysische filter. Deze legt een beschermend laagje op je huid en trekt niet in je huid. Kies voor titaniumdioxide, zinkoxide, tinosorb of mexoryl.
• Let goed op de bewaarstof. Vooral methylisothiazolinone, methylchloroisothiazolinone, quartenium-15 en tea tree olie kunnen voor problemen zorgen.
• Natuurlijke en plantaardige ingrediënten klinken vaak goed, maar zijn dat niet altijd. Lavendel, munt en tea tree veroorzaken soms allergische reacties. Gebruik daarom liever natuurlijke producten met groene thee, zoethoutwortel of druivenpitolie.
• Kies voor producten met kalmerende ingrediënten zoals groene thee, zoethoutwortel, allantoïne, niacinamide of beta-glucan.
• Kokosolie en olijfolie zijn goed voor je gevoelige huid. Je huid neemt deze stoffen makkelijk op.
Tip: een fijne crème voor de gevoelige huid is Biodermal Sensitive Balance. Deze crème ondersteunt je huid en versterkt de huidbarrière.

Je gevoelige huid reinigen

Wil je je gevoelige huid reinigen? Kies dan voor zachte en milde producten. Vaak staat er op de producten aangegeven of ze geschikt zijn voor een gevoelige huid. Vermijd reinigers met irriterende ingrediënten en schuimende gezichtsreinigers.
Douche en badder ook niet te heet, want dat droogt je huid uit en dep je huid altijd goed droog. Wrijven met een handdoek irriteert je gevoelige huid vaak alleen maar meer.

Tips om je gevoelige huid te verzorgen

Het is dus belangrijk om goed op de ingrediënten van je huidverzorgingsproducten te letten. Je gevoelige huid zal hier blij mee zijn. Maar er is meer wat je kan doen om je gevoelige huid goed te verzorgen:

  1. Vermijd schuim
  2. Gebruik geen (gezichts)scrub
  3. Voed je huid regelmatig
  4. Gebruik een dagcrème met SPF
  5. Let op de ingrediënten van je make-up

Vermijd schuim

Badschuim en foam zijn niet fijn voor je gevoelige huid. Onthoud hierbij: hoe schuimender een product, hoe slechter voor je huid. Je gevoelige huid reageert sneller op ingrediënten die het schuim veroorzaken.

Gebruik geen (gezichts)scrub

Ook is het beter om geen (gezichts)scrub te gebruiken. Door de wrijving irriteren de scrubkorreltjes je gevoelige huid alleen maar meer.

Voed je huid regelmatig

Voed je huid geregeld met een heerlijk gezichtsmasker. Let hierbij wel goed op de samenstelling van de ingrediënten. Vermijd bijvoorbeeld maskers met parfum en kies in plaats daarvan voor een gezichtsmasker met groene thee.

Gebruik een dagcrème met SPF

Je gevoelige huid is vaak ook extra kwetsbaar voor uv-stralen. Zorg er daarom voor dat je altijd een dagcrème met zonbeschermingsfactor gebruikt. Vergeet ook niet om de rest van je lichaam goed in te smeren met een zonnecrème voor de gevoelige huid.
Gebruik bijvoorbeeld onze Kruidvat Sensitive SPF15 Dagcrème. Deze crème helpt je gevoelige huid te kalmeren en verzachten.

Make-up voor je gevoelige huid

Let niet alleen goed op de ingrediënten van je huidverzorgingsproducten, maar ook op die van je make-up. Want ook je make-up doet iets met je huid. Wil je weten hoe je huid op een bepaald make-upproduct reageert? Test de make-up dan eerst op de binnenkant van je arm.
Let ook goed op de textuur van bijvoorbeeld je foundation en oogschaduw. Een vettige, wat dikkere formule staat minder mooi op je gevoelige huid dan een lichtere, vloeibare formule. Laat waterproof make-up staan. Deze maakt het reinigen van je huid namelijk lastiger en dat komt je gevoelige huid niet ten goede.
Het beste is ook om niet te veel make-up te dragen zodat je huid goed kan blijven ademen. Je kan er ook voor kiezen om af en toe een dagje helemaal geen make-up te dragen.

De beste verzorging voor de gevoelige huid

Een gevoelige huid reageert heftig op invloeden van buitenaf en is snel geïrriteerd. Het is daarom belangrijk om goed voor haar te zorgen en de juiste producten te gebruiken. Je weet nu precies waar je op moet letten. Je gevoelige huid zal je dankbaar zijn!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Droge huid: zo verzorg en reinig je haar
close

Next

Zo verzorg en reinig je een vette huid