BLOG Kruidvat

Roos: alles over een schilferige hoofdhuid

Check jij constant je schouders of er geen witte schilfertjes op je kleding liggen? Heb je last van vervelende jeuk op je hoofdhuid? Dan heb je waarschijnlijk roos. Lees snel door en ontdek wat roos precies is, hoe het ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

Wat is roos?

Als je last hebt van roos (pityriasis capitis) op je hoofd betekent dit dat er kleine, witte schilfertjes op  je hoofdhuid zitten. Deze huidschilfers kunnen ook tussen je haren zitten. Het is een fabeltje dat je meer kans hebt op roos als je donker haar hebt. Roos komt namelijk voor bij alle haarkleuren en haartypen. Op donker haar zie je het alleen wel sneller dan op lichter haar.

Roos is een milde vorm van eczeem, van seborroïsch eczeem om precies te zijn. Deze huidaandoening komt vaak voor op de behaarde delen van je hoofd en gezicht. Als deze vorm van eczeem op je hoofdhuid of langs je haarlijn zit, noem je dit roos.

Hoe ziet roos eruit

Bij hoofdroos zie je kleine, witte velletjes op je hoofdhuid en tussen je haren. Je hoofdhuid kan ook rood zijn en jeuken. De huidschilfertjes kunnen uit je haar vallen en op je kleding terechtkomen. Hierdoor zie je, zeker op zwarte kleding, witte velletjes liggen. Bij extreme roos kun je de schilfertjes ook op bijvoorbeeld je bank of autostoel vinden.

Symptomen van roos

Roos is makkelijk te herkennen. Je herkent haarroos aan de volgende symptomen:

 • Zichtbare, fijne, witte schilfertjes op je hoofdhuid en in je haar
 • Jeuk op je hoofdhuid
 • Rode hoofdhuid

Oorzaken van roos

Op je hoofdhuid zitten huidcellen. Deze cellen vernieuwen zich constant. De oude huidcellen komen hierbij los van je huid. Dit is een heel normaal proces, maar bij mensen met roos gaat dit proces sneller dan normaal. Er laten dan twee keer zoveel dode huidcellen los waardoor je velletjes op je hoofdhuid en in je haar ziet zitten. Deze velletjes zijn de huidcellen die loslaten.

Het is niet precies bekend waarom dit huidvernieuwingsproces bij mensen met roos sneller gaat. Mogelijk speelt gist hierbij een rol. Mensen met seborroïsch eczeem, waar hoofdroos onder valt, hebben meer van een bepaalde gistsoort op hun huid. Daarnaast kan ook talg een rol spelen. Als je roos hebt, werken je talgkliertjes vaak harder waardoor er meer talg en vet op je huid komt. De talg irriteert dan, veroorzaakt jeuk en plakt als het ware de velletjes aan elkaar waardoor ze beter zichtbaar worden.

Er zijn factoren die roos kunnen verergeren. Hierdoor kun je meer last krijgen van losse velletjes en jeuk op je hoofd. Dit zijn bijvoorbeeld:

Wat kun je doen tegen roos?

Roos is gelukkig niet besmettelijk of gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend. Je wilt je ook niet de hele dag onzeker voelen omdat je bang bent dat anderen zien dat je roos hebt. Het is goed om te weten dat roos meestal vanzelf weer weggaat, maar het kan ook terugkomen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je roos kunt behandelen. De beste oplossing tegen haarroos is een speciale anti-roosshampoo.

Gebruik een anti-roosshampoo

De belangrijkste behandeling bij hoofdroos is het gebruik van een anti-roosshampoo. Deze bevat een middel dat ervoor zorgt dat je huidcellen zich minder snel vernieuwen en de roos dus verdwijnt. In het begin is het goed om je haar elke dag of om de dag met een anti-roosshampoo te wassen. Daarna kun je overstappen op een milde, niet vette shampoo. Gebruik de anti-roosshampoo dan nog één à twee keer per week. Hiermee voorkom je dat de hoofdroos terugkomt.

Laat de anti-roosshampoo altijd vijf minuten in je haar zitten voordat je je haren uitspoelt. Hiermee geef je de shampoo de kans om goed in je hoofdhuid te trekken en daar de roos aan te pakken.

Heb je niet alleen velletjes, maar ook korstjes op je hoofdhuid of in je haar? Of zitten de velletjes maar op één plek? Neem dan contact op met je huisarts. Doe dit ook als er vocht of bloed op je hoofdhuid zit.

Hoe voorkom je roos?

Het is nog beter om roos helemaal te voorkomen. Wil je voorkomen dat je een schilferige hoofdhuid krijgt en er witte huidschilfers tussen je haren zitten? Volg dan deze tips:

 • Was je haar regelmatig en spoel het goed uit.
 • Gebruik geen vette shampoo.
 • Vermijd warmte op je hoofdhuid.
 • Gebruik niet te veel stylingproducten.
 • Verschoon je kussensloop regelmatig.
 • Voorkom stress.
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid.
 • Krab niet aan je hoofdhuid.

Was je haar regelmatig en spoel het goed uit

Het is een fabeltje dat mensen die niet goed voor hun haar zorgen sneller roos krijgen. Maar het is wel belangrijk om je haren regelmatig met de juiste shampoo te wassen. Elke dag wassen is niet goed, was je haar daarom om de dag. Dit geeft je haar en hoofdhuid de kans om de ingrediënten uit je haarproducten goed op te nemen.

Vergeet ook niet om je haren na het wassen goed uit te spoelen. Zo voorkom je dat restjes shampoo op je hoofd en in je haren achterblijven en je hoofdhuid gaan irriteren.

Gebruik geen vette shampoo

Gebruik jij een shampoo voor vet haar? Stop hier dan direct mee. Deze shampoos kunnen je hoofdhuid namelijk uitdrogen. Hierdoor gaat je huid meer talg aanmaken, wat jeuk en het aan elkaar plakken van huidschilfertjes kan veroorzaken. Gebruik liever een milde shampoo. Een shampoo zonder sulfaten is ook een goede optie. Sulfaten zijn agressieve reinigers die je hoofdhuid kunnen irriteren, zeker als ze al wat gevoelig is. Een sulfaatvrije shampoo is dan een goede oplossing.

Vermijd warmte op je hoofdhuid

Warm water droogt je huid uit. Heet douchen kan dus voor een droge hoofdhuid zorgen. Om dezelfde reden is het beter om je haar niet te föhnen of een andere stylingtool met warmte te gebruiken. Wil je je lokken toch drogen? Zet de föhn dan op een koudere stand en houd hem niet te dicht bij je hoofd.

Gebruik niet te veel stylingproducten

Haargel, haarspray, haarmaskers, ze hebben één ding gemeen. Als je er teveel van gebruikt, raakt je hoofdhuid verstopt. En dat zorgt ervoor dat de dode huidcellen zich opstapelen en roos kunnen veroorzaken. Gebruik deze producten dan ook met mate.

Verschoon je kussensloop regelmatig

Op je kussen, en ook de rest van je beddengoed, blijven talg, vet en restjes van je stylingproducten achter. Als je elke avond in dit vuil gaat liggen, is dat niet goed voor je haar en hoofdhuid. Verschoon je beddengoed, en zeker je kussensloop, daarom regelmatig.

Voorkom stress

Stress kan hoofdroos verergeren. Zorg er daarom voor dat je stress zoveel mogelijk vermijdt en zorg voor genoeg ontspanning.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Als de lucht in je huis te droog is, kan dit je huid, en dus ook je hoofdhuid, uitdrogen. Zet daarom de verwarming een graadje lager, zet een luchtbevochtiger in huis en ventileer je huis elke dag minimaal een half uur.

Krab niet aan je hoofdhuid

Krabben is echt een no go als je snel last hebt van roos op je hoofd. Door te krabben stimuleer je je hoofdhuid om meer talg aan te maken en dat zorgt weer voor meer jeuk. Laat je hoofdhuid dus zoveel mogelijk met rust.

Zorg goed voor je hoofdhuid en voorkom roos

Wil jij voorkomen dat het lijkt alsof het sneeuwt als je je hoofd beweegt? Pak roos dan goed aan. Als je last hebt van witte huidschilfertjes op je hoofdhuid en in je haar is het goed om een anti-roosshampoo te gebruiken. Om daarna te voorkomen dat de roos terugkomt is het belangrijk om de juiste shampoo te gebruiken en goed voor je hoofdhuid te zorgen. Nu je precies weet hoe dat moet, ben jij vast snel van die vervelende hoofdroos af!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Pluizig haar? Dit kun je ertegen doen!
close

Next

Tips bij vallen en droge plekjes