BLOG Kruidvat

Atopisch of constitutioneel eczeem: wat is het en hoe behandel je het?

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 02/02/2021

Alles over eczeem door erfelijke aanleg

Eczeem is een vervelende huidaandoening waarbij je huid rood kleurt, jeukt en warm aanvoelt. Ook ontstaan er soms vochtblaasjes. Er zijn verschillende vormen van eczeem, waaronder atopisch eczeem. Dit wordt ook wel constitutioneel eczeem of atopische dermatitis genoemd. Hier ontdek je wat deze vorm van eczeem precies is, hoe deze ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is een vorm van eczeem die veel voorkomt. Eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Als het eczeem (deels) veroorzaakt wordt door erfelijke aanleg noem je dit atopisch eczeem. Als je deze vorm van eczeem hebt, is de kans dus groot dat iemand in je directe familie ook eczeem heeft.

Is er een verschil tussen atopisch en constitutioneel eczeem?

Een andere veelgebruikte naam voor atopisch eczeem is constitutioneel eczeem. Constitutie staat hierin voor het aanleg hebben voor iets, in dit geval dus eczeem. Atopisch en constitutioneel eczeem staan dus voor dezelfde vorm van eczeem.

Wat is de oorzaak van atopisch eczeem?

Je huid is een bijzonder orgaan. Ze bedekt je hele lichaam en beschermt het tegen invloeden van buitenaf. Als je atopisch eczeem hebt, maakt je huid vaak minder huidvetten aan waardoor ze minder goed is beschermd. Er kan dan vocht uit je huid verdwijnen waardoor je huid uitdroogt. Ook is je huid minder goed beschermd tegen irriterende stoffen zoals water en zeep. Deze tasten de huidvetten dan nog verder aan waardoor je huid nog droger wordt.

Ook is een bepaald eiwit in het lichaam van mensen met atopisch eczeem soms anders. Dit is een eiwit dat je huid helpt om vocht vast te houden. Als je deze mist, kan je huid dus sneller uitdrogen.

Naast deze oorzaken zijn er ook factoren die de eczeemklachten kunnen verergeren, zoals:

 • Warme, lange douches waardoor je huid uitdroogt
 • Bepaalde soorten zeep en verzorgingsproducten
 • Zweten
 • Wrijving van bijvoorbeeld kleding
 • Warm of koud weer
 • Stress
 • Hormonen

Hoe herken je atopisch eczeem?

Symptomen van atopisch eczeem
Atopisch eczeem heeft dezelfde symptomen als gewoon eczeem. Dit zijn de belangrijkste:

 • Jeuk
 • Droge huid
 • Roodheid
 • Kleine bultjes
 • Zwellingen
 • Vochtblaasjes

Door de jeuk ben je geneigd om aan de eczeemplekken te krabben. Dit kan er echter voor zorgen dat je huid ruwer wordt en er verdikkingen of zelfs infecties ontstaan. We raden daarom aan om eczeem zo min mogelijk aan te raken.

Op welke plekken op je lichaam komt atopisch eczeem voor?
Bij atopisch eczeem vind je de eczeemplekken vooral in de plooien van je knieën en ellebogen. Maar het eczeem kan ook op je gezicht, je handen en de rest van je lichaam voorkomen. Ook kan in de loop van de jaren de plek waar het eczeem voorkomt veranderen.

Atopisch eczeem bij kinderen en baby’s

Atopisch eczeem komt bij zowel kinderen als volwassenen voor. Maar omdat veel kinderen op latere leeftijd over de eczeem heen groeien, hebben in verhouding meer kinderen dan volwassenen last van atopisch eczeem.

Al op jonge leeftijd kunnen kinderen last hebben van eczeem. Baby’s van slechts een paar weken of maanden oud kunnen al eczeemplekken krijgen. Op deze leeftijd wordt atopisch eczeem ook wel dauwworm genoemd. Bij dauwworm heeft je baby veel jeuk en probeert dit te verminderen door te krabben en wrijven. Ook is je kindje erg onrustig en huilerig. Gelukkig kun je de klachten verlichten door deze eczeemvorm te behandelen.

Hoe behandel je atopisch eczeem?

Atopisch of constitutioneel eczeem is helaas niet te genezen, maar je kunt gelukkig wel wat doen om de klachten te verlichten en de eczeem zo goed mogelijk onder controle te houden. Ook zijn er producten die je hierbij kunnen helpen.

Tips om atopisch eczeem te verlichten

 1. Probeer niet te krabben. En dat is misschien wel de belangrijkste tip. Vind je het lastig om de jeuk te weerstaan? Ga dan een rondje lopen voor wat afleiding. Heb je vooral ’s nachts jeuk? Trek dan katoenen handschoenen aan wanneer je gaat slapen. Zo voorkom je dat je in je slaap met je nagels aan de eczeemplekken komt. Voor kinderen en baby’s is het ook een goede tip om ’s nachts (en eventueel ook overdag) handschoenen of sokjes over de handen te doen.
 2. Douche niet te lang en op maximaal 30°C. Gebruik daarnaast tijdens het douchen een ongeparfumeerde douchegel, zoals die van Neutral. Deze bevat geen irriterende stoffen. Dep je huid na het douchen droog met een handdoek.
 3. Heb je gesport? Douche direct na het sporten om het zweet van je huid te spoelen.
 4. Koel je huid door bijvoorbeeld een coldpack op de eczeemplek te leggen of een ventilator op de plek te richten.
 5. Draag katoenen kleding en vermijd wol. Wol zit ruwer en prikkelt je huid. Katoenen kleding is luchtiger. Zorg er daarnaast ook voor dat je kleding goed zit en niet teveel wrijving op je huid veroorzaakt.
 6. Zorg voor een goede woonomgeving. Ventileer je huis regelmatig om ervoor te zorgen dat de lucht niet te droog wordt en zet de verwarming niet op een te hoge temperatuur.

Producten die helpen bij atopisch eczeem
Naast deze tips zijn er ook producten die eczeemklachten kunnen verlichten. Zo kun je je huid bijvoorbeeld koelen met Kruidvat Menthol Gel  of het Kruidval Menthol Talkpoeder. Beide werken zowel verkoelend als verzachtend.

Daarnaast zijn er ook speciale eczeemcrèmes, zoals Bepanthen Eczeem Crème. Deze crème verlicht jeuk en roodheid effectief bij licht tot matig eczeem. Daarnaast ondersteunt hij het huidherstel. Ook kun je voor de Kruidvat Eczeemcrème gaan. Deze is ook te gebruiken bij dauwworm bij baby’s. Gladskin Eczeemcrème doodt de slechte bacteriën en verlicht zo de roodheid en jeuk.

Bovenstaande producten verlichten eczeemklachten. Maar om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van eczeem is het ook belangrijk je huid goed te verzorgen. Als je atopisch eczeem hebt, is ze namelijk snel wat droger en dat vergroot de kans op eczeemplekken. Verzorg je huid daarom na het douchen altijd met een milde en ongeparfumeerde bodylotion om haar goed gehydrateerd te houden.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Een droge hoofdhuid: hoe ontstaat het en wat ...
close

Next

Kruidvat Skin Science Beauty Active en Pro-Ag...