Kruidvat Blog

Wat te doen na zonverbranding?

Header_

Verbrand door de zon? Wij helpen je

Het is je vast wel eens overkomen: je ligt lekker in de zon en plotseling zie je dat je huid rood begint te kleuren. Of als je pech hebt, kom je er pas aan het einde van de dag achter dat je huid in plaats van bruin rood is geworden. Help! Hier lees je wat je kunt doen nadat je huid is verbrand door de zon.

Wat is zonverbranding?

Is je huid rood nadat je in de zon geweest bent? Dan betekent dit dat ze te lang is blootgesteld aan de schadelijke uv-stralen. Na een overmatige blootstelling worden de bloedvaten wijder waardoor je huid rood kleurt. Dit is een signaal van je huid dat ze te veel is blootgesteld aan de zon en dat ze tijd nodig heeft om te herstellen.

Je huid kleurt niet alleen rood, maar verliest ook vocht en raakt gedehydrateerd. Hierdoor voelt ze vaak trekkerig aan.

Eerste hulp bij een verbrande huid door de zon

Merk je dat je huid rood kleurt als je in de zon ligt? Ga dan direct uit de zon of bedek je huid. Als je de roodheid kunt zien, wordt het vaak steeds erger. Het is beter om je huid dan even niet bloot te stellen aan uv-stralen. Daarnaast is het belangrijk om goed voor haar te zorgen:

• Drink veel water tijdens en na het zonnen. Je huid verliest dan namelijk veel vocht en raakt sneller uitgedroogd. Door goed te blijven drinken, hydrateer je haar en zorg je ervoor dat je huid na zonnebrand sneller vervelt.
• Koel je huid nadat je verbrand bent. Leg bijvoorbeeld wat komkommer of aardappelschijfjes op je huid of dep wat melk of yoghurt op je huid.
• Gebruik een verkoelende aftersun. Deze herstelt de vochtbalans van je huid en laat je huid weer elastischer en gladder aanvoelen.
• Blijf van de rode huid af. Het is natuurlijk verleidelijk om te voelen hoe warm je huid is of aan de velletjes te trekken, maar dit vertraagt het herstel. Om je huid een handje te helpen, is het dus beter om haar even met rust te laten.
• Blijf de komende dagen uit de zon en help je huid zo bij haar herstel.

Heb je blaren op je huid nadat ze verbrand is door de zon? Neem dan contact op met je huisarts. Prik blaren door zonverbranding niet door, maar laat ze heel. Een open blaar vergroot namelijk de kans op infecties.

Achtergrond

Waarom vervelt je huid nadat je verbrand bent?

Als je huid verbrand is, moet ze herstellen. Vervellen is een manier om de beschadigde cellen kwijt te raken. Deze cellen worden zo snel mogelijk afgebroken en dat zorgt ervoor dat je soms flinke stukken vel van je huid kunt trekken. Hieronder worden dan nieuwe cellen gevormd en zo herstelt je huid van de zonverbranding.

Geef je huid goed de tijd om te herstellen en vermijd voorlopig even de zon. Om je huid te helpen bij het herstel is het goed om haar te scrubben. Doe dit niet direct nadat je huid verbrand is, maar pas na een paar dagen. Je verwijdert zo de dode huidcellen.

close

Previous

Hoe vaak moet je je insmeren met zonbeschermi...
close

Next

Deze 4 tips helpen reizigerstrombose te voork...